JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Starkt Midsummer siar om framtiden

Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för lätta och flexibla tunnfilmssolceller, kan glädjas över en rekordstor orderingång förra året. Nu pekar företagets vd Sven Lindström ut sex globala trender inom förnybar energi och solenergi.

265 miljoner kronor – med det ordervärdet avslutade Midsummer 2018. Summan är högre än någonsin tidigare för det svenska solenergibolaget, som berättar att köpsuget i Kalifornien och övriga delar av sydvästra USA ligger bakom framgången.

Idag svarar solenergi för nästan 17 procent av Kaliforniens totala energiproduktion.

 – Alla nya hem som byggs i Kalifornien måste ha solenergi installerat från den 1 januari 2020 och delstaten har nästan hälften av USA:s installerade solenergikapacitet, säger Sven Lindström, i ett pressmeddelande.

Framförallt är det Midsummers partner Sunflare som har haft stor framgång med sina nylanserade produkter under fjolåret.

Sunflare tillverkar solcellsmoduler, medan Midsummer hävdar att det egenutvecklade system – kallat Duo – som används för snabb, helautomatisk tillverkning av CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid) är det mest spridda i världen.

Midsummer menar att framtiden ligger inom byggnadsintegrerade solpaneler som enkelt kan integreras med eller fästas på exempelvis tak, väggar, fordon och tält i urbana miljöer och nära konsumenterna.

– Solenergi är väldigt konkurrenskraftigt, även utan subventioner och även i kalla länder. Den enda begränsningen är produktionskapaciteten, säger Sven Lindström, som även gjort en lista över förväntade globala trender inom förnybar energi och solenergi.

Sven Lindström trendlista i korta drag:

  • Enkel installation blir allt viktigare
  • Fokus på CO2-avtryck ökar
  • Nätägare effektiviserar genom att styra utbudet
  • Batterier kan få samma lyft som smarta inverterare
  • Statliga stimulansåtgärder spelar ut sin roll, men regelverk behövs
  • Köpeavtal och auktioner kommer att dominera byggandet av stora solparker

Här kan du läsa en mer utförlig förklaring av de sex punkterna ovan (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)