JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elbilen Nevs får ett hjulmotorbolag

Elbilstillverkaren Nevs har fått ett dotterbolag – den brittiska hjulmotortillverkaren Protean. Nevs får tillgång till Proteans elektriska drivteknik, men dotterbolaget förblir självständigt.

Det som händer formellt är att – försök hänga med i svängarna! – Nevs ägare, kinesiska Evergrande, köper Protean Electrics holdingbolag Protean Holdings och låter det bli ett bolag i Nevs existerande dotterbolag Virtue Surge.

Protean Electric kommer att fortsätta att vara ett självständigt företag och samarbeta med olika leverantörer och kunder när det gäller avancerade hjulkonstruktioner för elfordon.  

Protean grundades 2008 och har lagt över en miljon ingenjörstimmar på att utveckla en in-wheel motorteknik. Den heter Proteandrive och kombinerar en elektrisk motor med direktdrift och kraftelektronik.

Proteandrive kan användas på personbilar, lätta nyttofordon och självkörande fordon för städer. Enligt Protean ska den ha högre effektivitet och ge större flexibilitet inom fordonsdesign än konventionella e-axlar. 

Företaget har drygt 300 patent och patentansökningar inom elmotorer, kraftelektronikkonstruktion, styrning och tillverkning.

Affären med Nevs och Protean ingår enligt ett pressmeddelande i Evergrandes strategi att bli en ledande aktör på den globala elbilsmarknaden.

Nevs har cirka 700 anställda i Trollhättan och en fabrik i Tianjin sedan i fjol. Ytterligare en fabrik ska stå klar nästa år i Shanghai och därefter ytterligare en i Guangzhou.

Evergrande Health Industry Group köpte 51 procent av Nevs i januari. Därmed försvann två tidigare ägare ur bilden, nämligen den kinesiska staden Tianjin och det statsägda IT-bolaget SRIT. Grundaren Kai Johan Jiang och hans bolag NMEH, behöll återstoden av Nevs.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)