JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blixtsnabbt ICT-test

PRODUCTRONICA: Genom att stimulera alla noder samtidigt och sedan ta ett ”elektroniskt fotografi” blir ICT-testningen blixtsnabb. Tekniken kommer från det tyska uppstartsföretaget ATEip.

– Vi har varit 35 år i branschen, säger Frank Grossman som är en av grundarna och som bland annat arbetat på Spea med ICT-test.

– Det har inte hänt något nytt inom ICT-test på 17 år så för sisådär fyra år sedan beslutade vi oss för att satsa på en ny metod.

Den klassiska ICT-testaren stimulerar varje komponent individuellt och när den svängt in kan man mäta upp den. Det här tar tid om det är många komponenter på kortet eftersom antalet testkanaler är en begränsande faktor.

– Vi har ett nytt angreppssätt där alla komponenter stimuleras samtidigt och när den långsammaste svängt in tar man en elektronisk ögonblicksbild som sedan processas för att få ut individuella värden för varje komponent.

Det är kapacitansen, induktansen eller resistansen. Alternativt kan man se om det finns förbindelse mellan två noder eller om det är avbrott.

Tekniken har döpts till Efx vilket står för Elektronischen Fotografie. En ICT-test som idag tar 50 sekunder skulle med företagets metod kunna krympas till under 10 millisekunder.

Även om mätmetoden är parallell går det att styra kanalerna individuellt och därmed också göra exakt samma mätningar som med en traditionell testare på enstaka komponenter eller förbindelser. Dessutom kan man göra funktionstest, programmering och bondary scan med testaren. Tilläggas kan att mätningarna normalt görs med flytande potential.

Frank Grossman visar upp den första prototypen av testkortet med tio kanaler där varje kanal kan skicka ut en differentiell signal och mäta en differentiell signal (spänning eller ström). I varje kanal finns en 16-bitars digitaliserare med en analog bandbredd på 500 kHz.

För digitala signaler är bandbredden 20 MHz.

Korten monteras i ett chassi utan bakplan, istället kopplar man ihop flera kort via kablage för att få det antal kanaler som behövs.

Precis som med andra ICT-testare utgår man från CAD-data för att tillverka fixturen och ta fram testprogrammet.

I dagsläget finns en prototyp som visar att tekniken fungerar. Den första kommersiella versionen ska komma under första halvåret nästa år.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)