JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara bästa bild är gott nog

Bara bästa bild är gott nog

I Sollentuna strax norr om Stockholm finns Optilia som i drygt tio år tillverkat utrustning för optisk avsyning av bland annat elektronik. Nästan allt i företagets produkter är egenutvecklat, från varje enskild lins till mekanik och styrelektronik. Resultatet är mycket hög bildkvalitet.
Optilia grundades år 2003, men fröet till företaget såddes redan tidigare. Sasan Esmaeili, medgrundare av Optilia som då jobbade på Ericsson, var delägare i ett annat företag som utvecklat en liten prob med optik och kamera som användes för att avsyna ytan på optiska kontakter.

 
 Sasan Esmaeili
– När vi kom i kontakt med vår nuvarande återförsäljare i Sverige, Venso, ansåg de att det fanns en bredare marknad och att tekniken skulle kunna användas för avsyning av kretskort. Det lät spännande, så vi gjorde produkten, fick order och bildade Optilia, säger Sasan Esmaeili, vd på företaget.

Idén från början var alltså att utveckla ett mikroskop med videoteknik för avsyning av kretskort. Ungefär vid samma tidpunkt började dock de första digitala videokamerorna att dyka upp – en utveckling som idag satt tydliga spår i företagets produktmix.

Från ax till limpa
Optilia är ett litet företag med 11 anställda som slåss på världsmarknaden. Kärnkompetensen är optomekanik – varje lins som används i företagets produkter är designad på kontoret i Sollentuna. Detsamma gäller kapslingen runt optiken, liksom mjukvaran, men också i viss mån elektroniken. Kamerorna som används köps in, men företaget utvecklar exempelvis gränssnittskort, elektronik för att styra belysningen liksom för att lagra bilder lokalt på SD-kort.

Företaget nyttjar ett stort nät av legotillverkare, exempelvis tillverkas linserna i Tyskland, Japan och Bulgarien. All slutmontering och sluttest sker däremot i Sollentuna. Därefter packas och skickas varorna till nätet av cirka 30 återförsäljare som levererar till kund. Flertalet återförsäljare finns i Europa, men under det senaste året har Optilia knutit kontakter i Asien, främst Kina, Japan och Malaysia, samt USA.
Kunderna finns inom två branscher, industri och medicin, där det senare är relativt nytt, cirka tre år, och står för runt 30 procent av omsättningen. Målet är att de två ska bli lika stora.
– Idag har vi två plattformar. Den ena, Flexia, är ett litet digitalmikroskop som vi mäter med. Den andra är baserad på en kamera med HD-teknik som används för avsyning, förklarar Sasan Esmaeili.

Flexia är ursprunget, men elektronikavsyning är idag en marknad som tappats till lågprismikroskop från Kina. Istället har plattformen skräddarsytts för ett antal andra nischer.

Beroende på vald optik, belysning och mjukvara – allt utvecklat av Optilia – kan den användas för att exempelvis mäta blodflödet i kapillärerna vid nagelbandet.

– Rent optisk kan vi mäta hastigheten på blodcirkulationen och tjockleken på kapillärerna i mikrometerstorlek.

Samma plattform kan också användas för att studera förändringar i hudfläckar eller för att titta på lödningspunkter under BGA-komponenter. Likaså kan den nyttjas i tillämpningar som kräver mycket hög förstoring i x- och y-led, exempelvis för att mäta storleken på små komponenter eller ledningsbanorna på ett kretskort.

– Fast egentligen surfar vi på utvecklingen av den digitala kameratekniken. Avsyningen av elektronik har i många fall flyttat över till HD-tekniken, säger Sasan Esmaeili.

Av företagets årsomsättning på runt 13 miljoner kronor står de två plattformarna numera för runt hälften vardera.

Förhållandevis många av företagets HD-kamerasystem säljs idag till större elektroniktillverkare som monterar dem direkt i produktionslinan.

Med hjälp av ett specialkonstruerat bord kan kameran installeras direkt efter pick-and-place-maskinen för att avsyna kretskorten när det kommer på rälsen. Syftet är att hitta eventuella fel innan kortet skickas till ugnen.

Det är också populärt att använda företagets HD-kameror för att bedöma de kretskort som skickats åt sidan efter ugnen. Där kan operatören konstatera om felet är korrekt och direkt reparera om det behövs.

– I produktionslinan fungerar det inte att ha ett mikroskop. Samtidigt är det ergonomin som i hälften av fallen styr när vi säljer ett HD-kamerasystem till elektroniktillverkare. Operatörerna vill inte sitta och titta i mikroskop 4–5 timmar per dag. Här kan man sitta och titta på en monitor, förklarar Sasan Esmaeili.

 
 
Genom att lysa under en BGA-krets kan lödpunkterna inspekteras med Optilias BGA-prob. Förstoringen kan varieras mellan  5 och 350 gånger.

Mikroskopisidan, som rider på den snabba utvecklingen av CMOS-sensorer, är tuff. Där finns tusentals konkurrenter. På HD-kamerasidan finns däremot färre, kanske tio spelare idag.

– Vi var först med att tillverka kameramikroskop med HD-teknik och vi har nischat oss som det företaget som har allra bäst bildkvalitet. Vi har alltid full HD-kvalitet och bäst optik, men det gör oss också mellan 10 och 30 procent dyrare än andra.

Ytterligare en skillnad är att Optilias produkter är modulära, kunden kan anpassa den till sitt speciella behov.

– Det går att plocka delar som legobitar. Till kameran kan man kombinera fyra olika stativ som vi designat. Bildlagringsenheten väljer man separat och vi har olika belysningar som man kan koppla på eller inte. Vi är annorlunda på gott och ont. Om kunden vill ha nått enkelt på bordet kan en integrerad lösning vara att föredra.

Flexibiliteten och den extrema bildkvaliteten är företagets trumfkort, men också en av de stora utmaningarna. Det gäller att hela tiden ligga i framkanten av HD-kamerautvecklingen, som drivs av konsumentmarknaden.

– Nu är det HD-teknik som är bäst inom det levande bildområdet, men om ett eller två år är det kanske 4K. Då måste vi snabbt utveckla produkter, inklusive optik, gränssnitt, kapsling, för 4K. Och snart kanske 3D-teknik kommer som vi måste ta fram produkter till.

Den allra största utmaningen framåt är dock att etablera företaget på världsmarknaden som ledande.

– Idag är vi hyfsat stort men vi måste väga tyngre. Kanske dubbla omsättningen för att vi ska ha tillräcklig stabilitet och bli känt över hela vårt teknikområde. Idag är vi välkända inom kapilläroskopi och BGA-avsyning, men kanske inte inom HD-avsyning. Den tekniken är ganska ny, och har ännu inte så stor spridning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)