JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lobbar för 5G

Ericsson lobbar för 5G

Få industrin att förstå möjligheterna med digitalisering och kommunikation, se till att de väljer 5G och säkra kompetensförsörjning. Det är målen för ”5G for Sweden”, ett projekt som Ericsson drog igång för ett halvår sedan.
– Det sker en väldig transformation av industrin som drivs av digitalisering och mobilitet. Det som tidigare varit separata verksamheter smälter samman och det är väldigt svårt att förutse vilka disruptiva tjänster som kommer att uppstå. Initiativet till projektet kommer från vår ledning och styrelse.

Det säger Torbjörn Lundahl som är programledare för 5G for Sweden.

Under förra hösten sonderade Ericsson idén om ett 5G-projekt med ett antal större svenska industriföretag. De var visserligen intresserade men samtidigt stod det klart att det skulle ta tid att få igång ett projekt.

– Vi bestämde oss för att dra igång det själva.

Pressmeddelandet gick ut 2 mars och projektet har tre mål. Det första är att få industrin att se möjligheterna med digitalisering i kombination med kommunikation. I många fall handlar det om att förstå vilka möjligheter som skapas när man kopplar ihop saker, maskiner, fabriker och människor.

Det andra är att industrin väljer 5G för kommunikationen och det tredje målet är att säkerställa kompetensförsörjningen. Här är samarbetet med universitet och högskolor ett viktigt verktyg.

För att lyckas med de tre målen körs projektet i tre spår. Ett av spåren innebär att Ericsson ska starta samarbeten med större svenska företag i andra branscher. Samarbetet med försvarskoncernen Saab är ett exempel på det. Företagen ska bland annat utbyta kunskap kring mikrovågs- och antennteknik liksom metodik och industrialisering. Avtalet är treårigt och kan komma att förlängas.

Ytterligare ett samarbetsprojekt med ett annat svenskt industriföretag är också igång, men ännu inte offentligt.

Det andra spåret går via Vinnova. Tanken är att med stöd från myndigheten skapa konsortier där både stora och små företag kan delta liksom forsknings- och institutsvärlden.

Det första exemplet är ”Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining”, ett projekt för att automatisera gruvor där fjärrstyrda lastbilar ska frakta upp malmen, ett arbete som kan vara både hälsovådligt och farligt.

Kommunikationen mellan lastbilarna och ”föraren” som befinner sig ovan jord ska ske med 5G som får betydligt kortare fördröjningar än dagens LTE-system. Förutom Ericsson så deltar Volvos division för tunga fordon, Boliden, ABB, Teliasonera och forskningsinstitutet Sics.

– I samband med att gruvprojektet presenterade så hade vi en debattartikel i Ny Teknik.

I artikeln uppmanade näringsminister Mikael Damberg tillsammans med Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren och företrädare för Ericson, ABB, LKAB och Boliden svensk industri att börja samarbeta för att inte slås ut när deras verksamheter digitaliseras och kopplas upp.

Ytterligare ett Vinnovastött projekt har formerats. Det har fokus på den framtida fabriken där allt är uppkopplat.

– Det är jätteintressant och skapar möjligheter för nyindustrialisering.

Innan projektet är igång är det dock inte offentligt vilka företag som deltar.

Det tredje spåret handlar om att säkerställa kompetensförsörjningen och bygger vidare på det samarbete med forskarvärlden som Ericsson alltid haft. Det första projektet ligger på KTH där Ericsson gått med i ITRL, Integrated Transport Research Lab, som initierades av Scania för ett knappt år sedan. På ITRL ska man forska på bland annat autonoma bussar, elvägar och bättre system för att undvika bilköer.

– Det är en mall för hur vi vill att det ska se ut. Tillsammans med Scania har vi satt upp ett antal delmål för vad vi ska uppnå fram till 2020.

Ett annat forskningssamarbete som inte riktigt kommit igång än är kopplat till Wallenbergstiftelsens stora satsning automation som blev klar strax före sommaren. Totalt lägger stiftelsen 1,34 miljarder kronor under tio år och industrin kommer att bidra med 500 miljoner kronor.

– Vi kommer bland annat att bygga två till fyra demonstratorer. Sen har vi diskussioner på gång med Lund och Chalmers, men där har vi inte kommit lika långt.

Planen är att 5G for Sweden ska vara helt igång till årsskiftet, men hur mycket pengar det handlar om vill Torbjörn Lundahl inte berätta.

– Vi avslöjar aldrig hur mycket vi satsar på olika områden även om det är känt att 5G är en av de större satsningarna vi gör nu.

De pengar som Vinnova och Wallenbergstiftelsen bidrar med går till universitet, högskolor, institut och småföretag.

Varför ingår det bara svenska företag i projektet?

– Vi har en signifikant del av forskningen i Sverige och jag har väldigt lätt när jag ringer andra företag att få till samarbeten. De är dessutom globala företag så de blir en språngbräda ut i världen. Samtidigt ska man se det här som ett komplement till de internationella samarbeten vi också har.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)