JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hyllat WiGig-chip pekar ut riktningen

Halvledare och hårt integrerade moduler för 5G eller WiGig ska bli svenska Sivers IMA:s framtida kassako. Likaså ser företaget en kraftig tillväxt inom fiberkommunikation – en kompetens som kom med fjolårets köp av skotska CST Global. Till nästa år ska den nya produktportföljen ta över, samtidigt som den gamla fasas ut.

Millimetervågsspecialisten Sivers IMA har kämpat med lönsamhet under många år. Samtidigt har företaget under en tid målmedvetet arbetat med att styra om verksamheten – en insats som ser ut att kunna bära frukt redan nästa år.

När Anders Storm, idag vd på Sivers IMA Holding, kom in för drygt tre år sedan hade dåvarande vd Robert Ekström redan startat förändringsprocessen.

Anders Storm

– Han ställde in mig från start och sedan dess har vi jobbat på en ny strategi, förklarar Anders Storm.

När Sivers IMA kommer på tal tänker nog de flesta på produkter som konverterare, VCO:er och radar. Fortfarande är det den portföljen som främst drar in pengar inom den trådlösa delen, men redan nästa år räknar företaget med att 5G- och WiGig-produkterna tar över.

– Vi har gått ut med en last-time-by på våra VCO:er och gamla radarprodukter. Vi håller på att lägga ner produktionen i Kista. Just nu tar vi in de sista ordrarna som sedan kommer att levereras under närmare ett år.

Framåt är det istället två områden som företaget satsat på: trådlöst och fiber.

– På den trådlösa sidan gör vi komponenter för kommunikation på millimetervågsområdet, till exempel för fixed wireless access och olika typer av trådlösa länkar, säger Anders Storm, och fortsätter:

–På fibersidan är det framförallt datacenter och fiber till hemmet som vi ser stark tillväxt inom.

Med rötter i Philips

Sivers IMA bildades 1983 när Philip slog ihop de svenska enheterna Sivers Lab och IMA.

År 1990 skapades Sivers IMA Holding för att köpa ut verksamheten från Philips. Idag är företaget noterat på Nasdaq First North.

Enkelt förklarat står Sivers IMA Holding, med huvudkontor i Kista, numera på två ben.

Det ena är dotterbolaget CST Global – en skotsk lasertillverkare som förvärvades förra våren. I Glasgow finns cirka 60 anställda och en fabrik för de egenutvecklade halvledarlasrarna och andra halvledarbaserade optiska produkter.

Det andra benet är ”nya” Sivers IMA – ett fabrikslöst dotterbolag med verksamhet i Stockholm och Göteborg. Här arbetar cirka 40 personer med att utveckla produkter som helt fokuserar på trådlös kommunikation.

I somras fick det svenska teamet ett tydligt bevis sin framgångsrika utveckling. Inför ett årligt IEEE-symposium – klassat som världens främsta konferens inom RFIC-teknik – pekades företagets konferensbidrag ut som industribäst i konkurrens med halvledarföretag som Intel och Qualcomm.

Kretsen som föll IEEE i smak är en transceiver för 60 GHz-bandet som är kompatibel med WiGig/802.11ad, som är en wifi-standard på höga frekvenser.

– Men idag använder vi inte chipet till klassiska wifi-routers utan för att få gigabithastighet in i hemmet via en trådlös länk. Sen kan man även använda det för annat, som backhaul och meshnät, för att länka ihop basstationer och annat med höga hastigheter.

Ett utvärderingskort som gör det möjligt för potentiella kunder att testa den nya 60 GHz-transceivern.

ransceivern är tillverkad i SiGe och har 16 sändar- och 16 mottagarkanaler som kan styra antennloben i önskad riktning. Den kommer i en 12,5 × 12,5 mm eWLB-kapsel som bland annat rymmer upp- och nedkonverterare, 16 effektförstärkare och 16 LNA:er, mixer, autonom AGC, kalibrering, VCO och analogt basband.

En grundläggande skillnad mot de flesta alternativ är att detta WiGig-chip – TRX BF01 – är konstruerat för att användas utomhus. Istället för en räckvidd runt 15 meter inomhus når det betydligt längre samt klara temperaturer från –40 °C till +85 °C.

– Vi har designat för betydligt kraftigare uteffekt och för att klara störningar. I ett hem kanske det inte är ett problem, men ute kan det finnas mycket som stör.

Det som avgör räckvidden är antalet kanaler som kombineras, effekten per kanal och antennförstärkningen. Beroende av konfiguration går det att nå från 250 meter till flera kilometer.

Ytterligare ett trumfkort är det breda frekvensområdet. Under förra året godkändes nämligen en utvidgning av frekvensområde för WiGig i USA. Tidigare låg det på 57 GHz till 64 GHz men efter förändringen går det ända upp till 71 GHz, vilket svenskarna tagit fasta på.

– Vi hörde ett rykte om att det var på väg när vi designade så vi byggde chipet för att klara alla 14 GHz från början. Det är vi ensamt i världen om att klara, säger Anders Storm.

Likaså har chipet extremt lågt fasbrus. Det banar väg för hög modulationsgrad och mycket data genom luften. Det kan moduleras upp till 64 QAM, vilket inget annat WiGig-chip klarar.

På 60 GHz samarbetar Sivers IMA med amerikanska IDT.

– Vi har integrerat vår rf och deras basband som vi säljer som en enhet. IDT säljer i huvudsak till stora kunder som det är svårt för ett litet bolag att komma in på, förklarar Anders Storm.

Hittills har bland annat brittiska CCS (Cambridge Communications Systems) byggt en radiomodul med det svenska chipet och IDT:s modemkrets RapidWave. På årets Mobile World i Barcelona visade CCS upp ett testsystem baserat på en första tape-out av de två kretsarna. I skrivande stund har chipen nått längre – båda är inne i den sista kvalificeringsfasen för att gå i massproduktion innan årsskiftet.

På 5G-sidan samarbetar Sivers IMA bland annat med nederländska Ampleon som bland annat utvecklar effektförstärkare (PA). För knappt ett år sedan skrev de två ett samarbetsavtal och i samband med det drog de igång ett 5G-konsortium som nu har utökats med den japanska antennspecialisten Fujikura och ytterligare några ännu inte namngivna deltagare.

– Med Ampleon arbetar vi med hur de ska kunna styra sina PA:n. Med Fujikura jobbar vi med en modul med integrerade antenner för en 5G-länk i hemmet.

Sivers IMA är initiativtagare till konsortiet, vars huvudsyfte för företaget är att få hjälp med finansieringen för att ta fram chip. I början av detta år investerade också Ampleon närmare 34 miljoner kronor via ett konvertibellån i svensken.

– Genom att få med två jättestora välkända bolag kan vi som litet bolag komma ut till de rätta kunderna. Dessutom kan vi tillsammans visa demonstratorer på hur kretsarna fungerar.

En första tape-out av ett 5G-chip på cirka 24 till 28 GHz skickade Sivers IMA till det tyska foundryt IHP i juli i år. Under fjärde kvartal väntas det tillbaka.

– Då kan det förhoppningsvis gå direkt in i slutkvalificeringen eftersom det är en kopia av 60 GHz-chipet fast på en annan frekvens. Vi hoppas att det ska vara kvalificerat under första halvan nästa år för att därefter gå in i produkter.

Denna artikel har tidigare publicerats i magasinet Elektronik­tidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronik­branschen är Elektronik­tidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden.
Här ansöker du om prenumeration (länk).

Parallellt med de stora halvledartillverkarna samarbetar Sivers IMA med professor Anders Rydbergs forskargrupp vid Ångströmlabbet på Uppsala universitet. Startskottet gick för två år sedan då de fick fyra miljoner av Vinnova för ett tvåårigt projekt.

– Det handlade främst om att ta fram en elektriskt styrbar patchantenn för 60 GHz, men vi byggde vårt 60 GHz-chip som vi talat om parallellt.

Projektet är avslutat och godkänt. En patchantenn liksom ett chip finns framme. I april presenterade Uppsalas forskare resultatet på den europeiska antennkonferensen EuCAP 2018 i London och i juni hyllades chipet av IEEE.

Samtidigt har nästa projekt startat. I maj fick duon ytterligare fyra miljoner av Vinnova för att utveckla en 5G-chip med integrerade antenner.

– Vi ska ta fram en modul med vårt 5G-chip och antenner integrerade i kapseln. Just nu tittar vi på olika tekniker hur vi ska kunna bygga in chipet på bästa sätt, säger Anders Storm och förtydligar:

– Det ska bli en billig enhet som kan användas i olika produkter för kortare kommunikation med 5G. Kanske mellan bilar eller i taket för att få inomhustäckning, likt Ericssons Radio Dot.

Planen är att ha en kommersiell produkt klar om två år.

– Det är inom WiGig och 5G som vi ser den absolut största tillväxten från nästa år och fem-sex år framåt inom vårt trådlösa område. Där har vi lättast att växa utan att investera jättemycket eftersom vi är fabrikslösa på den sidan, säger Anders Storm och adderar:

– På fiberdelen är det fortsatt kraftig tillväxt av datacenter och fiber till hemmet. Där är det nya standarder som är framtiden.

Bilden i ingressen visar ett WiGig-chip med patchantenn, delvis konstruerad vid Ångströmslabbet i Uppsala.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)