JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft vil ha dina sensordata i sitt moln

Microsoft vill se dina sensordata i sitt moln

Den snabbväxande molnoperatören Microsoft gör just nu stora lanseringar riktade mot Internet  of Things. Elektroniktidningen har tagit en titt  på erbjudandena och jämfört med konkurrensen.
ALLA DE STORA MOLNEN
VILL GÖRA IoT
Microsoft tjänar fortfarande sina stora pengar på PC-mjukvara som operativsystemet Windows och kontorssviten Office. Men år 2010 startade Microsoft sin molntjänst Azure och den växer så det knakar. Trenden säger att Microsoft är på väg att ta ledartröjan från den eviga molnettan Amazon.

I rapporterna är Microsoft redan i kapp, även om siffrorna inte är jämförbara eftersom de två inte bakar in samma produkter och tjänster i sina summor. Microsofts molnomsättning dubblerades på ett år i den senaste kvartalsrapporten. Företaget spår att den kommer att tredubblas till 20 miljarder under kommande tre år. Idag står molnet för mindre än en tiondel av omsättningen.

Microsoft är inte ensamt om att erbjuda sitt moln till den gryende IoT-marknaden. IBM, Amazon, Google – alla de stora molnoperatörerna – kastar ut krokar till IoT-marknaden.

I grunden är alla deras IoT-erbjudanden mycket lika varandra, och dessutom än så länge i princip identiska med deras befintliga IT-molntjänster. Microsofts Azure Event Hubs och Stream Analytics motsvaras exempelvis hos Amazon av Kinesis och Lambda, och hos Google av Dataflow och Bigquery. 


Microsoft använder sin svenska kund Aerocrine för att marknadsföra Azure för IoT.

ÄVEN RASPBERRY PI
KAN KÖRA MICROSOFTt
Microsoft utvecklar sitt kommande operativsystem Windows 10 i många versioner. Flera är för IoT-plattformar. En viktig målgrupp är makers som lätt ska kunna koppla upp sig mot Azure. ­Windows 10 ska kunna köras på Rasperry Pi 2, Intel Galileo och Qualcomm Dragonboard 410C.

Dessutom finns öppen käll­kod som låter de enklare Arduinokorten skicka data till Azure via en gateway som kan vara ett Raspberry Pi-kort, en Windows Phone eller en Windows-PC.
Microsoft drog under en affärskonferens i mars upp den hajpade etiketten IoT och klistrade den på sin molntjänst Azure. För ett år sedan lanserade Microsoft molnplattformen Azure Intelligent Systems Service och den byter nu namn till Azure IoT Services.

En demoversion ska släppas senare i år. Men om du gillar Microsofts IT-moln, kan du gott börja stoppa in dina IoT-data i det redan nu. Som Microsoft själv påpekar finns de viktigaste av IoT-tjänsterna redan där.

Ett reningsverk i Kalifornien laddar via Internet upp alla sina sensordata till Microsofts moln. Först hamnar datat i en uppsamlingstjänst kallad Azure Event Hubs som kan logga miljontals avläsningar per sekund. Därefter bearbetas informationen med hjälp av databaskommandon i Azure Stream Analytics. Till sist används tjänsten Azure Power BI för presentera resultaten för en operatör i form av loggar och snygga diagram.

Exemplet illustrerar hur IoT-molntjänster använder samma komponenter som IT-molntjänster – samla snabbt strömmande data, analysera, och presentera resultatet. Poängen med att låta sensordata bearbetas i molnet är densamma som i IT-världen – man delegerar ansvaret för infrastrukturen till någon annan, och fokuserar på sin egen kompetens.

Det aktuella reningsverket var ute efter att sänka sin eltaxa genom att dra ner sin toppeffekt under 500 kW. Regleruppgiften är komplex med 25 energislukande pumpstationer vars aktivitet ska optimeras mot varierande vattenbehov, elpriser och sol­ener­gieffekt.

Det nya systemet kommer att tjäna in sitt pris på ett år, tror kunden. Det tidigare Scadasystemet skulle enligt kunden kostat fem gånger mer att uppgradera till samma funktion.

Installationen illustrerar i förbigående även en annan del av förklaringen till IoT-vågen: de billiga sensorerna. Det första som reningsverket gjorde var att installera betydligt fler sådana, för att få bättre data.

En annan användare av Microsofts moln är Palo Altos partikel­accelerator. Data från tiotusentals sensorer i kylsystemet laddas upp till Azure Event Hubs och bearbetas i Azure Machine Learning – en tjänst som letar efter mönster i data. Tanken är att systemet ska larma för och kanske till och med förutse kylproblem.

Också svenska Aerocrine skickar sensordata till Event Hubs. De kommer från företagets memsinstrument som mäter NO-innehållet i utandningsluften hos astmapatienter.

Via Microsofts IoT-moln får Aerocrine en komplett kartbild över samtliga exemplar av sitt instrument och kan exempelvis se när sensorer tjänat ut och behöver bytas och om de vistats för mycket i fuktig miljö. Detta är bland annat en möjliggörare för att låta instrumentet på sikt  användas hemma hos patienten.

Aerocrine är entusistiskt över alla de möjligheter som öppnade sig för dess sensor efter integrationen i Microsofts moln. En annan idé för framtiden är att delegera en del diagnostisering till Azures intelligens.

Det här är några av de användningsfall som Microsoft har i sitt marknadsföringsmaterial för IoT-versionen av Azure.

Den kompletta tjänsten Azure IoT services ska enligt planerna bestå av databasen DocumentDB, textmeddelandetjänsten Notification Hubs och redan nämnda Machine Learning, Event Hubs, Stream Analytics och Power BI.

Dessutom ingår HDinsight, Microsofts version av öppenkodsmolnplattformen Hadoop. Det kan verka underligt eftersom Hadoop i sig är en komplett molnplattform och därmed en konkurrent till de andra IoT-tjänsterna. Microsoft HDInsight kan till och med köras på det konkurrerande operativsystemet Linux, i Microsofts moln.

Men stödet ger Microsoft en plan B. Hadoop är mycket populär, även Amazon, Google och IBM erbjuder den i sina moln. HDinsight fungerar som en brygga som gör det enklare för Linuxanvändare och använda Azure. Dessutom kör 20 procent av Microsofts virtualiseringskunder redan Linux – så att tacka nej till Linux är att tacka nej till pengar. jan tångring
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)