JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Infraröd sensor som sniffar gas

Den svenska bildsensorspecialisten Irnova lanserar en ir-sensor som kan detektera flyktiga organiska föreningar (VOC - Volatile Organic Compounds). Sensorn kan exempelvis användas för läcksökning av metangas inom kemisk industri och för övervakning av pipelines.  
– Irnova har tidigare haft en mycket lyckad lansering av en sensor för detektion av växthusgasen SF6 (länk). Denna nya VOC-detektor är i linje med Irnovas strategi att erbjuda nya produkter som adresserar miljö- och hälsoapplikationer, säger Ulrika Nordén Lidberg, vd på Irnova i ett pressmeddelande.

Irnova har rötter i forskningsinstitutet Acreo och är specialiserat på långvågiga infraröda detektorer, så kallade Qwip-sensorer (Quantum Well Infrared Photodetector). Den nya sensorn är dock en mellanvågsdetektor baserad på företagets nya så kallade T2SL-teknik, kort för Type II Super Lattice.

Nykomlingen har 320x256 bildpunkter och med det spektrala responsbandet centrerat kring 3,30 μm. Detektorn bygger på en liknande modullösning som företagets Qwip-sensor, vilket gör det enkelt för tillverkare som redan integrerat denna att utöka sitt sortiment av kameror för fler applikationer.

Irnova kan skräddarsy våglängden för alla sina detektorer, så att de kan känna av olika typer av gaser. Företagets sensorer kan användas i allt från handhålna till stationära och flygburna kameror för gasdetektion och läcksökning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)