onsdag 27 juli 2016vecka 30
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

OS:et mäter vart energin går Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Adam Edström (adam@etn.se)
UR ARKIVET: 2007-12-14  I version 2.1 av det svenskutvecklade operativsystemet Contiki finns en effektprofileringsfunktion som mäter hur mycket energi som gått och vad den används till. Därtill finns nya energisparfunktioner.

Minimalistiskt är ett ord som väl beskriver operativsystemet Contiki, utvecklat av forskningsinstitutet Sics under ledning av Adam Dunkels. I en typisk konfiguration upptar det bara 2 kbyte RAM och 40 kbyte ROM. Contiki, vars öppna källkod kan laddas ned från Sics sajt (länk) , är tänkt för trådlösa sensornät och har nyligen lanserats i version 2.1.

I sin nya version ger Contiki inte bara strömsnålare system - det går också att mäta vilka enheter som konsumerat energi. Tack vare en effektprofileringsfunktion, som enligt Adam Dunkels är unik, kan OS:et rapportera exakt hur mycket ström som gått till CPU:n, minnet, radion, sensorerna och så vidare. Tack vare funktionen går det att optimera systemet för att dra så lite ström som möjligt, och på det viset inte bara öka livslängden utan också kunna prognosticera hur länge batterierna räcker för driften.

Ytterligare en möjlighet som öppnas är att kunna avgöra hur energieffektiva olika nätverks- och radioprotokoll är. Här har Sics bidragit än mer till utvecklingen genom att ta fram ett radioprotokoll som stänger av radion då den inte används, vilket enligt Adam Dunkels förlänger livslängden på Contikisystem från dagar till år.

Contiki 2.1 finns för plattformarna MSP430, x86, 6502 och Z80, samt för nätverkssensorkorten Tmote Sky och ESB.

Adam Dunkels har tidigare beskrivit Contiki i en expertartikel i Elektroniktidningen (länk).  

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys