JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 17 juni 2019 VECKA 25
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Flextronics volymtillverkningen i Sverige upphör när var fjärde anställd får foten. I stället fokuserar företaget på konstruktion och produktutveckling. Det ställer ökade krav på konstruktionskunnande hos personalen.
Flextronics meddelande tidigare i veckan om att drygt 1500 av totalt 5600 anställda varslas om uppsägning förklaras till största delen med minskad orderingång på grund av den vikande telekommarknaden.

Men på Flextronics uppger man dessutom att uppsägningarna beror på att Flextronics verksamhet i Sverige förändras.

- Det är i dag inte ekonomiskt försvarbart att ha masstillverkning i Sverige, säger Bengt Kvisth, produktionsdirektör för Flextronics i Västeuropa.

Tillverkningen kommer istället ske i låglöneländer i Europa, Asien och Amerika.

De arbetstillfällen som berörs i Sverige är därför direkt kopplade till produkttillverkning, vilket är förklaringen till att fabriken i Katrineholm läggs ner helt.

- Flextronics i Sverige kommer i stället syssla med konstruktion, industrialisering och utveckling av nya produkter, säger Peter Ekström, produktionschef för Flextronics i Sverige.

Detta ligger i linje med Flextronics strategi för tillverkning av mobiltelefoner, som innebär att utvecklingen sker vid fabriken i Linköping medan volymtillverkningen sker utomlands.

- Förändringen kommer att ställa ökade krav på de anställda som blir kvar inom företaget och enklare produktionsuppgifter kommer att försvinna, säger Peter Ekström.

I stället kommer ny kompetens inom konstruktion och produktutveckling att behövas.

Massproduktionen av IT- och telekomprodukter som basstationer och antenner kommer i stället att flyttas till Flextronics fabriker i bland annat Kina och östeuropa. I östeuropa har företaget tillverkning i Tjeckien, Polen och Ungern. I Ungern jobbar idag 6000 personer, främst med tillverkning av konsumentprodukter. ökningen i Europa kommer dock främst ske i företagets relativt nya fabrikspark i Polen. Där jobbar för närvarande 800 personer med tillverkning av mobilsystemutrustning.

Tillverkning av exklusiva produkter i små volymer som inte är så priskänsliga kommer däremot fortfarande att ske i Sverige.

Flextronics säger att de nya varslen inte är relaterade till Flextronics övertagande av Ericssons mobiltelefontillverkning.

- Personalnerdragningarna har ingenting att göra med mobiltelefontillverkningen, det är andra produkter som drabbats av minskad efterfrågan, säger Bengt Kvisth.

Peter Ekström tror att samarbetet mellan Ericsson och Sony kan innebära nya utvecklingsmöjligheter för mobiltelefonfabriken i Linköping.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)