JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Ericsson har visat att vanliga kopparledningar kan skrämmas upp i datatakter på 0,5 Gbit/s. Med tekniken kan dagens telekomnät i högre utsträckning användas för IP-tv och för mobilnätens ökande behov av returtrafik.
Vektoriserad VDSL2 - så kallas tekniken som Ericsson använt för att få upp datatakten i vanliga partvinnade kopparledningar till nya världsrekordet över 0,5 Gbit/s. Den höga datatakten kan vidmakthållas upp till 500 meter, vilket gör att operatörerna kan slippa bygga ut dyra optonät för bredbandstjänsterna och i stället använda existerande kopparledningsnät för den sista biten till abonnenterna.

För Ericsson är det också mycket viktigt att tekniken klarar den allt mer krävande returtrafiken (backhaul) från mobiltelefonins basstationer. I takt med att mobilt bredband ökar i popularitet har returtrafiken blivit något av en flaskhals, något som väntas bli ett ännu större problem när mobilstandarden LTE slår igenom. Kostnadseffektiv återmatning av mobiltrafiken kommer då om inte förr att bli ett nödvändigt konkurrensvapen.

Det tekniska genombrottet består i minimering av överhörningen mellan de olika parledningarna i kabeln - det är detta som vektoriseringen går ut på. Tekniken ökar också möjligheten att styra effektåtgången (power management) vilket kan minska strömförbrukningen för kommunikationen. Standardiseringen av vektoriserad VDSL2 pågår och väntas enligt Ericsson bli klar i slutet av året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)