JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 10 december 2019 VECKA 50
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Operatörerna Telenor och Tele2 ska bygga ett gemensamt LTE-nät som år 2013 ska erbjuda mobilt bredband till 99 procent av Sveriges befolkning. Nätet får kommersiell start i slutet av nästa år.
Telia har redan berättat att man tänker dra igång ett LTE-nät, med kommersiell start  i Stockholm under 2010 (länk). Nu följer konkurrenterna Telenor och Tele2 efter, och även om de inte är först så säger de att deras gemensamma nät kommer att bli störst i landet.

– Med utbyggnaden av 4G som är särskilt anpassat för mobilt bredband tar vi täten vad gäller täckning, kvalitet och hastighet säger Lars-Åke Norling, vd på Telenor Sverige, i ett pressmeddelande.

Själva nätet ska byggas av ett nystartat, av operatörerna hälftenägt bolag, kallat Net4Mobility, som får disponera båda bolagens frekvenstillgångar i såväl 900 MHz- som 2600 MHz-banden. Med samarbetet hoppas de båda kunna pressa kostnaderna för utbyggnaden, som ska komma igång i höst.

Vem som får leverera utrustningen är ännu inte klart.

– Vi har pratat med en mängd leverantörer och kommer att välja i sommar. Om det blir en eller flera leverantörer är inte klart ännu, säger Tele2:s informationsdirektör Pernilla Oldmark till Elektroniktidningen.

Exakt när det nya LTE-nätet ska tas i drift är inte heller klart, men det blir någon gång under andra halvåret 2010. Vid det laget hoppas Telenor och Tele2 att modem och terminaler finns tillgänliga. Men satsningen är betydligt mer långsiktig än så.

– År 2013 ska nätet täcka 99 procent av Sveriges befolkning, som då ska få tillgång till mobilt bredband med LTE, säger Pernilla Oldmark.

Vilka hastigheter som blir aktuella varierar. På landsbygden räknar de båda med upp till 80 Mbit/s datatakt i nedlänken, i storstäderna upp till 150 Mbit/s.

Samtidigt ska Net4Mobility också bygga ut taltelefonin med GSM-teknik. Antalet basstationer för ändamålet ska ökas med 30–50 procent för att förbättra täckningen både på landsbygden och inomhus i städerna.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)