JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Forskare på Linköpings universitet har i samarbete med en japanska forskargrupp tagit fram förutsättningar för att tillverka en ny typ av vita lysdioder med glödlampslikt ljus men som är upp till tio gånger energieffektivare än dagens glödlampor. Nordisk Energiforskning går nu in och stöder utvecklingen.
Får man tro Mikael Syväjärvi, docent i materialvetenskap på Linköpings universitet, så behöver det inte vara långt till att en vit lysdiod som är lika lämpad för allmänbelysning som dagens glödlampa kan produceras i stora volymer. En sådan lysdiod skulle kunna spara stora mängder energi i världen.

– Bara i Sverige skulle vi kunna spara motsvarande den energi som produceras i kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1, säger Mikael Syväjärvi.

Han har tillsammans med professor Rositza Yakimova på Linköpings universitet och japanska forskare under några års tid utvecklat en ny typ av lysdiod i kiselkarbid som har de egenskaper som krävs för att ersätta glödlampor.

Vanligtvis används blå lysdioder med ett fosforskikt för att skapa vitt ljus. Blå lysdioder har dock problem med att hantera höga strömmar. När strömmen ökar alstras värme istället för ljus, varvid effektiviteten minskar. Ytterligare ett dilemma är att fosfor påverkas negativt av värme.

– Vi har inte dessa problem. Traditionell teknik kräver runt tio dioder för att skapa motsvarande belysning som en 40W-lampa. Vi kommer bara att behöva ett chips, säger Mikael Syväjärvi.

Bakom lysdiodsstrukturen står den japanske forskaren Satoshi Kamiyama vid Meijo University i Japan. Han tillhör samma forskarenhet som professor Isamu Akasaki, världskänd för sin banbrytande forskning inom blå lysdioder.

– Utmaningen för den japanska forskargruppen vara att hitta kiselkarbidmaterial med bra kvalitet för att få tillräckligt ljus, vilket är svårt. Det var så vi fick kontakt. Vi har forskat på detta i 15 år och har en metod som ger kiselkarbid med mycket hög kvalitet och som dessutom använder 500 grader lägre temperatur än andra.

– Forskningen har kommit en bra bit på väg och eftersom det finns en stor marknad för belysning skulle vi vilja få ut tekniken i ett bolag för en tidig teknikintroduktion. Jag räknar med att vi skulle kunna nå industriell produktion om två, tre år i så fall, men det förutsätter att vi kan få tillräcklig finansiering, säger Mikael Syväjärvi.

Finansieringen har visat sig vara en stor utmaning och bromskloss. Mikael Syväjärvi har varit i kontakt med ett flertal potentiella investerare – allt från Energimyndigheten till Ikeas riskkapitalbolag – utan resultat ännu.

För att komma vidare har forskargruppen i Linköping sökte ett bredare samarbete inom forskningsprojektet Norled (Northern light emitting diode initiative). Här deltar forskningsinstitut och armaturtillverkare i från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland och projektet omfattar teknik, ljusdesign och social upplevelse. Även lysdiodforskare vid japanska Meijo University är med i samarbetet, liksom svenska Optoga som jobbar med utveckling av lysdiodsplattformar för armaturer.

Norled har just beviljats får 700 000 euro för tre års forskning av Nordisk Energiforskning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)