måndag 25 juli 2016vecka 30
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Ny Obducat-vd tror på tekniksprång Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Adam Edström (adam@etn.se)
UR ARKIVET: 2009-12-21 Det är en optimistisk Lars Tilly som tar över vd-stolen på Obducat. Han tror stenhårt på företagets teknik.
– Det här är ett disruptivt tekniksprång. Och Obducat har en mycket stark
patentportfölj, säger han.


Den 1 februari tillträder Lars Tilly vd-posten på Obducat. Företaget, beläget i Malmö, har gjort sig ett namn inom så kallad nanoimprintlitografi, en teknik för att alstra mönster med extremt små dimensioner, ner till omkring 10 nm. Tekniken kan användas för att producera halvledare, mikromekanik, optoelektronik och magnetiska och optiska lagringsmedier.

– Det är en väldigt spännande teknik. Och när jag blev erbjuden jobbet insåg jag att det var en utmaning som var svår att motstå, berättar han.

Lars Tilly är idag forskningschef på Ericsson i Lund, och har jobbat inom Ericsson i 14 år med såväl design som forskningsprojekt inom halvledare. Han har också en gedigen forskarbakgrund, med en doktorsgrad i halvledarfysik och forskning hos IBM i New York på meritlistan. Och han menar att halvledarindustrin står inför ett ”disruptivt tekniksprång”.

– Idag görs halvledare med optisk litografi, då är man begränsad av ljusets våglängd. Med nanoimprint ligger begränsningen i masterns upplösning, och den gör vi med elektronstrålelitografi. Och elektronerna har mycket kortare våglängd än ljuset, förklarar han.

Lika viktigt som digitalkameror
Lars Tilly är övertygad om att Obducat har framtiden för sig, i synnerhet inom halvledarproduktion när geometrierna går nedåt 20 nm. Idag ligger de mest avancerade konstruktionerna kring 28 nm, och den modernaste produktionen på 32 nm.

– För halvledarindustrin är skiftet lika betydelsefullt som när vi gick till digitalkameror, eller från mekaniska till elektroniska räknemaskiner, säger han.

Vid den typen av disruptiva tekniksprång är det dock vanskligt att försöka spå vem som blir vinnare. Att ett företag ligger långt framme i utvecklingen eller har en bra teknik är långt ifrån någon garanti för framgång – minns till exempel hur Microsoft tog kommandot i pc-världen trots att DOS knappast var den tekniskt bästa lösningen. Det är förstås Lars Tilly medveten om.

– Nanomprint ligger som ett bra alternativ när optisk lito­grafi går in i väggen, och där har Obducat ett tekniskt ledarskap. Även om vi skulle misslyckas försäljningsmässigt så räcker det att se på patentportföljen – den känns oerhört trygg, säger han.

Konkurrenter finns förstås, men enligt Lars Tilly ligger de mer på prototypstadiet.

– Obducat har maskiner framme, och det finns produkter på marknaden som är gjorda med Obducats teknik.

– Men visst är det en utmaning. Vi är inte redo för komplexa halvledare där det behövs många litografisteg. Vi börjar där det behövs färre processteg, som lysdioder och magnetminnen.

Trots lovande teknik har Obducat under sin tjugoåriga historia varit något av ett svart hål vad gäller ekonomin och har i omgångar bett sina aktieägare om allt mer kapital. De senaste nio månaderna resulterade i 35 miljoner i förlust, och bolaget hade i slutet av september 53 miljoner kvar i kassan.

Svarta siffror huvudfokus
Lars Tilly konstaterar att bolaget bara påbörjat den kommersiella fasen av sin existens, och avböjer att svara på frågor om det behövs ytterligare kapitaltillskott.

– Mitt huvudfokus blir helt klart att få svarta siffror i bokslutet. Huruvida det blir 2010 eller inte vågar jag inte svara på, det vore förmätet innan jag ens har tillträtt, säger han.

Att Obducat, som är noterat på NGM-börsen, har en mycket spridd och tidvis högljudd skara akteägare, ser han enbart som något positivt.

– Entusiastiska aktieägare är ju en fantastisk tillgång, säger han.
Skribenterna ansvarar för sina egna texter (4)
tuff tid väntar UR ARKIVET: 2010-03-03 sven
MII har sålt världens mest avancerade nanoimprint maskin för produktion av TB HDD. Skall levereras nu i mars.
Obducat sålde en HDD maskin för 2 år sedan, men den har man inte levererat ännu.

Lars Tilly har en svår tid framför sig och det behövs nya pengar igen..
Fabingeniör och kalle! UR ARKIVET: 2010-03-02 Hurra!
Obducats konkurrenter ligger på prototypstadiet eftersom de inte används i riktig produktion.

När det gäller MII har de flesta hårddisktillverkare valt att testa tekniken för tillverkning av LÄS- OCH SKRIVHUVUDEN. Obducat satsar på tillverkning av DISKARNA där deras softpress och IPS gör dem överlägsna.

När det gäller halvledartillverkning är MII:s teknik bättre för dagens typ av halvledare, men NIL det kommer dröja innan NIL blir aktuellt för halvledartillverkning och halvledartillverkarna jobbar stenhårt på att ändra disignen på många halvelarapplikationer för att slippa avancerad och dyr mönsterpassning. Då blir obducats teknik aktuell eftersom den är överlägsen på stora ytor och därmed billigare.

Obducat har inte kunnat tjäna pengar på sin teknik eftersom marknaden och deras produkter inte varit mogna för massproduktion, men det håller på att ändras.

I och med att Obducats första massproduktionsmaskin visat sig fungera i industriell miljö är först nu Obducat redo för take off.

Obducats tekniker har gjort ett fatastiskt jobb och det är kanske svårt att erkänna i landet jante, speciellt för de som misslyckats med sin egen.
Kom igen! UR ARKIVET: 2010-01-04 Fabingenjör
Obducat - dags att vakna upp..vi kan inte ha en VD till som gör den här typen av oseriösa uttalanden.

"Konkurrenter finns förstås, men enligt Lars Tilly ligger de mer på prototypstadiet.

Märkligt att mer eller mindre ALLA hårddisktillverkare har valt att gå på Molecular Imprints maskiner för patterned media utveckling och att de som gör någon form av seriöst försök att utveckla imprint för front-end semiconductors använder moleculars maskiner för step-and-repeat om det är så att Obducat är teknikledande.. Att påstå att man arbetar med maskiner för 20nm halvledarpplikationer är bara löjligt om man inte kan linjera lager-till-lager med några nm nogrannhet. Obducat kan på sin höjd göra några um passning, ca 1000x för dåligt alltså.
Tuffa tider väntar ny Obdcuat VD UR ARKIVET: 2009-12-21 Kalle
Obducats nye VD tycker 10 nm låter ju intressant, men att göra en affär av detta har visat sig stört omöjligt för Obducat som aldrig har tjänat en krona under alla år.
Antalet konkurrenter är stort och Obducat har ju inte klarat sig bra på marknaden. Nu försöker även denna nye VD påstå att konkurrenterna ligger efter, och att de är på prototypstadiet.
Trevlig sommar önskar Elektroniktidningen!
article thumbnail29/6 Nu tar vi sommar. Vi återkommer med dagliga nyhetsbrev den 3:e augusti.Ha en riktigt skön sommar!
Första talaren till höstens Embeddedkonferens spikad
article thumbnail29/6 Är digitaliseringen den fjärde industriella revolutionen? Det är temat för Tomas Lagerbergs inledningsanförande på Embedded Conference Scandinavia i Kista i november. Tomas Lagerberg är chef för ABB:s automationsforskning i Sverige.
Sats för magnetisk kompetens
article thumbnail29/6 Amerikanska Coilcraft har utvecklat en labbsats med fokus på högfrekventa magnetiska komponenter. Med den nya satsen vill företaget erbjuda praktisk vägledning i klassrum och undervisningslabb.
Axplock från Almedalen
article thumbnail29/6 Hållbar produktion, självkörande bilar, robotarna som tar över politik och en hisnande resa genom rymden i sällskap med bland annat astronauten Christer Fuglesang. Det är bara några lockelser från Almedalsveckan 2016 på Gotland, med start söndagen den 3 juli.
Anna Wennberg: Arrow vill välja egen väg
article thumbnail29/6 För 27 år sedan publicerade föregångaren till Elektroniktidningens den allra första Komponenttoppen. Sedan dess har vi år efter år rangordnat de 30 företag som säljer mest elektronikkomponenter i Sverige. En övning vi förstått varit uppskattad läsning.
Han skapar tillväxt med företag som pusselbitar
article thumbnail29/6 När föregångaren till Addtech köpte privat-ägda Aratron för 34 år sedan kom Anders Claeson med på köpet. Då arbetade han som säljande ingenjör. 
Idag är han chef över affärsområdet Addtech Components, ett paraply över mer än 40 självständiga dotterbolag. Strategin är att bygga ett heltäckande pussel inom vissa segment av ganska små företag som har spetskompetens inom sitt gebit, 
är i ”världsklass” inom sin region och kan utvecklas vidare.
Codico ger Broadband muskler
article thumbnail29/6 Demand creation eller behovsskapande försäljning. Där har du kärnan i Broadband och samtidigt länken till österrikiska Codico som förvärvade den svenska komponentdistributören i november förra året.
Svensk gassensor får draghjälp
article thumbnail28/6 Göteborgsföretaget Insplorion får 2,8 miljoner kronor av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, för vidareutveckling av gassensorer för mätning av luftkvalitet. Utvecklingen ska ske i nära samarbete med Chalmers.
Ericsson opererar på distans
article thumbnail28/6 Med 5G krymper fördröjningarna i mobilnäten till under en millisekund, tillräckligt kort för att få haptisk återkoppling med realtidskänsla. Tillsammans med Kings College i London har telekomjätten tagit fram en demo där en läkare kan diagnosticera och operera på distans med hjälp av mobilnätet.
Nej till lagförslag om självkörande bilar
article thumbnail28/6 2017 finns 100 självkörande personbilar i Göteborg via Volvo Car Groups initiativ Drive Me. Men för att Volvo ska kunna testa sina självkörande bilar i verkliga situationer krävs lagändringar. Igår sa Datainspektionen nej till ett aktuellt lagförslag.
Fler företagskunder målet för Conrad
article thumbnail28/6 Den tyska distributören Conrad är nog mest känt som ett ”jätteclas­ohlsson” trots att många av de 700 000 produkterna i katalogen är komponenter, inbyggnadskort, styrsystem, kablage, 3D-skrivare och produktionsutrustning, saker som i första hand riktar sig till företagskunder. För att få fart på försäljningen till just företag anställdes nyligen en dedikerad säljare på det nordiska kontoret i Malmö.
5 minuter Ljupce Talevski: Europamästare i reparation av kretskort
article thumbnail28/6 Ljupce Talevski är flitigt förekommande på svenska och utländska tävlingar i hand­lödning. Han älskar elektronik och kan inte tänka sig att arbeta med något annat.
Huawei adderar 5G-ansvar i Göteborg
article thumbnail27/6 Den kinesiska telekomjätten Huawei utökar uppdraget för verksamheten i Göteborg. Det är regionens kompetens inom mikrovågs- och antennteknik som fällt avgörandet.
Konstruktionssats för kraft
article thumbnail27/6 Med konstruktionssatsen Power Management Lab Kit vänder sig Texas Instruments både till studenter och industri. Alla elektroniksystem behöver kraft, menar företaget när det släpper den nya serien labbsatser som ger praktisk vägledning inom power management med fokus på systemnivå.
Första modulen för NB-IoT
article thumbnail27/6 För två veckor sedan frystes specifikationen för NB-IoT, en del i den nya LTE-standarden som öppnar för smalbandiga och energisnåla IoT-tillämpningar. Schweiziska u-blox är först med att lansera en modul för NB-IoT även om kunderna får vänta till slutet av året på de första exemplaren.
Utbildning – passé eller nödvändig?
article thumbnail27/6 I dagens samhälle spelar utbildning en allt viktigare roll. I en global värld med växande antal välutbildade och med en större tillgänglighet på information hårdnar konkurrensen i alla avseenden. I länder som Kina betraktas utbildning som något vitalt. Inte bara för vem man är, men även för en själv och ens familjs framtid. En biljett till en bättre sådan.
Arrow stöder IoT-entreprenörer på Indiegogo
article thumbnail27/6 Om du presenterar en intressant IoT-idé på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo, kan du få gratis lift med distributören Arrow från start till mål – ända från utvärdering av produkt till marknadsföring.
Så vill distributörerna bli din IoT-allierade
article thumbnail27/6 Elektroniktidningen har kollat upp vilken typ av stöd distributörer  erbjuder för att locka till sig klienter inom området Internet of Things.
Volvo har fått snurr på hjulen
article thumbnail23/6 Igår drog Volvo Cars igång serietillverkning av nya V90. Därmed tillverkar företaget samtliga 90-modeller i Göteborg, i Torslandafabriken. Den egenutvecklade SPA-arkitekturen ligger bakom succén, som gjort att företaget på två år nära fördubblat antalet anställda – en utveckling som  väntas fortsätta.
Häng med IoT Sverige
article thumbnail23/6 IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys