lördag 25 juni 2016vecka 25
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Ny Obducat-vd tror på tekniksprång Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Adam Edström (adam@etn.se)
UR ARKIVET: 2009-12-21 Det är en optimistisk Lars Tilly som tar över vd-stolen på Obducat. Han tror stenhårt på företagets teknik.
– Det här är ett disruptivt tekniksprång. Och Obducat har en mycket stark
patentportfölj, säger han.


Den 1 februari tillträder Lars Tilly vd-posten på Obducat. Företaget, beläget i Malmö, har gjort sig ett namn inom så kallad nanoimprintlitografi, en teknik för att alstra mönster med extremt små dimensioner, ner till omkring 10 nm. Tekniken kan användas för att producera halvledare, mikromekanik, optoelektronik och magnetiska och optiska lagringsmedier.

– Det är en väldigt spännande teknik. Och när jag blev erbjuden jobbet insåg jag att det var en utmaning som var svår att motstå, berättar han.

Lars Tilly är idag forskningschef på Ericsson i Lund, och har jobbat inom Ericsson i 14 år med såväl design som forskningsprojekt inom halvledare. Han har också en gedigen forskarbakgrund, med en doktorsgrad i halvledarfysik och forskning hos IBM i New York på meritlistan. Och han menar att halvledarindustrin står inför ett ”disruptivt tekniksprång”.

– Idag görs halvledare med optisk litografi, då är man begränsad av ljusets våglängd. Med nanoimprint ligger begränsningen i masterns upplösning, och den gör vi med elektronstrålelitografi. Och elektronerna har mycket kortare våglängd än ljuset, förklarar han.

Lika viktigt som digitalkameror
Lars Tilly är övertygad om att Obducat har framtiden för sig, i synnerhet inom halvledarproduktion när geometrierna går nedåt 20 nm. Idag ligger de mest avancerade konstruktionerna kring 28 nm, och den modernaste produktionen på 32 nm.

– För halvledarindustrin är skiftet lika betydelsefullt som när vi gick till digitalkameror, eller från mekaniska till elektroniska räknemaskiner, säger han.

Vid den typen av disruptiva tekniksprång är det dock vanskligt att försöka spå vem som blir vinnare. Att ett företag ligger långt framme i utvecklingen eller har en bra teknik är långt ifrån någon garanti för framgång – minns till exempel hur Microsoft tog kommandot i pc-världen trots att DOS knappast var den tekniskt bästa lösningen. Det är förstås Lars Tilly medveten om.

– Nanomprint ligger som ett bra alternativ när optisk lito­grafi går in i väggen, och där har Obducat ett tekniskt ledarskap. Även om vi skulle misslyckas försäljningsmässigt så räcker det att se på patentportföljen – den känns oerhört trygg, säger han.

Konkurrenter finns förstås, men enligt Lars Tilly ligger de mer på prototypstadiet.

– Obducat har maskiner framme, och det finns produkter på marknaden som är gjorda med Obducats teknik.

– Men visst är det en utmaning. Vi är inte redo för komplexa halvledare där det behövs många litografisteg. Vi börjar där det behövs färre processteg, som lysdioder och magnetminnen.

Trots lovande teknik har Obducat under sin tjugoåriga historia varit något av ett svart hål vad gäller ekonomin och har i omgångar bett sina aktieägare om allt mer kapital. De senaste nio månaderna resulterade i 35 miljoner i förlust, och bolaget hade i slutet av september 53 miljoner kvar i kassan.

Svarta siffror huvudfokus
Lars Tilly konstaterar att bolaget bara påbörjat den kommersiella fasen av sin existens, och avböjer att svara på frågor om det behövs ytterligare kapitaltillskott.

– Mitt huvudfokus blir helt klart att få svarta siffror i bokslutet. Huruvida det blir 2010 eller inte vågar jag inte svara på, det vore förmätet innan jag ens har tillträtt, säger han.

Att Obducat, som är noterat på NGM-börsen, har en mycket spridd och tidvis högljudd skara akteägare, ser han enbart som något positivt.

– Entusiastiska aktieägare är ju en fantastisk tillgång, säger han.
Skribenterna ansvarar för sina egna texter (4)
tuff tid väntar UR ARKIVET: 2010-03-03 sven
MII har sålt världens mest avancerade nanoimprint maskin för produktion av TB HDD. Skall levereras nu i mars.
Obducat sålde en HDD maskin för 2 år sedan, men den har man inte levererat ännu.

Lars Tilly har en svår tid framför sig och det behövs nya pengar igen..
Fabingeniör och kalle! UR ARKIVET: 2010-03-02 Hurra!
Obducats konkurrenter ligger på prototypstadiet eftersom de inte används i riktig produktion.

När det gäller MII har de flesta hårddisktillverkare valt att testa tekniken för tillverkning av LÄS- OCH SKRIVHUVUDEN. Obducat satsar på tillverkning av DISKARNA där deras softpress och IPS gör dem överlägsna.

När det gäller halvledartillverkning är MII:s teknik bättre för dagens typ av halvledare, men NIL det kommer dröja innan NIL blir aktuellt för halvledartillverkning och halvledartillverkarna jobbar stenhårt på att ändra disignen på många halvelarapplikationer för att slippa avancerad och dyr mönsterpassning. Då blir obducats teknik aktuell eftersom den är överlägsen på stora ytor och därmed billigare.

Obducat har inte kunnat tjäna pengar på sin teknik eftersom marknaden och deras produkter inte varit mogna för massproduktion, men det håller på att ändras.

I och med att Obducats första massproduktionsmaskin visat sig fungera i industriell miljö är först nu Obducat redo för take off.

Obducats tekniker har gjort ett fatastiskt jobb och det är kanske svårt att erkänna i landet jante, speciellt för de som misslyckats med sin egen.
Kom igen! UR ARKIVET: 2010-01-04 Fabingenjör
Obducat - dags att vakna upp..vi kan inte ha en VD till som gör den här typen av oseriösa uttalanden.

"Konkurrenter finns förstås, men enligt Lars Tilly ligger de mer på prototypstadiet.

Märkligt att mer eller mindre ALLA hårddisktillverkare har valt att gå på Molecular Imprints maskiner för patterned media utveckling och att de som gör någon form av seriöst försök att utveckla imprint för front-end semiconductors använder moleculars maskiner för step-and-repeat om det är så att Obducat är teknikledande.. Att påstå att man arbetar med maskiner för 20nm halvledarpplikationer är bara löjligt om man inte kan linjera lager-till-lager med några nm nogrannhet. Obducat kan på sin höjd göra några um passning, ca 1000x för dåligt alltså.
Tuffa tider väntar ny Obdcuat VD UR ARKIVET: 2009-12-21 Kalle
Obducats nye VD tycker 10 nm låter ju intressant, men att göra en affär av detta har visat sig stört omöjligt för Obducat som aldrig har tjänat en krona under alla år.
Antalet konkurrenter är stort och Obducat har ju inte klarat sig bra på marknaden. Nu försöker även denna nye VD påstå att konkurrenterna ligger efter, och att de är på prototypstadiet.
Annons
Annons
Volvo har fått snurr på hjulen
article thumbnailtor Igår drog Volvo Cars igång serietillverkning av nya V90. Därmed tillverkar företaget samtliga 90-modeller i Göteborg, i Torslandafabriken. Den egenutvecklade SPA-arkitekturen ligger bakom succén, som gjort att företaget på två år nära fördubblat antalet anställda – en utveckling som  väntas fortsätta.
Häng med IoT Sverige
article thumbnailtor IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.
Boka in årets optokonferens
article thumbnailtor Den andra och tredje november är det dags för årets mönstring av svensk opto- och fotonik. Själva programmet är i stort sett spikat men arrangörerna vill fortfarande ha in posterbidrag.
Ericsson och LTH i tajtare samarbete
article thumbnailtor Telekomföretaget Ericsson och Lunds universitet har skrivit ett färskt strategiskt samarbetsavtal. Därmed fördjupar de två sina relationer inom forskning, utbildning och utveckling. Samarbetet är långsiktigt och prioriterat.
Första elvägen för lastbilar invigd
article thumbnailtor Igår var det officiell premiär för den två kilometer långa teststräckan på E16 mellan Sandviken och Kungsgården. Under två år ska två tunga hybridlastbilar trafikera elvägen för att skapa ett beslutsunderlag för eventuella framtida elvägar.
Nya lösare och förbättrat meshnät
article thumbnailons Noggrannare och användarvänligare. Så kan man mycket kort sammanfatta de hundratals nya funktionerna i den senaste versionen av det svenska simuleringsverktyget för multifysik, det vill säga Comsol Multiphysics och Server.
Så bygger Kina den första triljondatorn
article thumbnailons En kinesisk superdator kommer att prestera en triljon beräkningar per sekund år 2020. I alla fall om Kinas trettonde femårsplan går i lås.
Handmade in Sweden
article thumbnailons Den ikoniska Hasselbladaren kommer i en helt ny och mycket kompaktare modell utan uppfällbar spegel. X1D är precis som företagets andra modeller en mellanformatskamera avsedd för yrkesfotografer.
Soldriven trådlös vädersensor
article thumbnailons Inomhusljus räcker för att driva en sensor som rapporterar luftfuktighet och temperatur via Bluetooth LE. Referenskonstruktionen kommer från Cypress.
Samma storlek – 40 procent mer solel
article thumbnailons ABB har förbättrat sin växelriktare PVS980 för större solcellsanläggningar så att den klarar 40 procent mer effekt utan att den för den sakens skull blivit större. Förbättringen sänker investeringskostnaden dramatiskt, enligt företaget.
Vill stoppa konfliktmineralerna vid källan
article thumbnailons EU-kommissionen, -rådet och -parlamentet har enats om en kompromiss i frågan om hur de så kallade konfliktmineralerna ska stoppas. Huvudansvaret läggs på raffinaderier och smältverk som ska kunna visa att de fyra konfliktmineralerna tenn, tantal, volfram och guld inte kommer från gruvor som kontrolleras av framförallt gerillagrupper i östra Kongo.
Bilen heter Nevs, inte Saab
article thumbnailtis Kinaägda Nevs, tillverkare av före detta Saab 9-3 med huvudkontor i Trollhättan, överger Saab som varumärke. I fortsättningen är det Nevs som gäller.
Vicor utvidgar DCM-familjen
article thumbnailtis Sedan tidigare finns det sex VIA-kapslade DCM-medlemmar – kraftmoduler som Vicor hävdar ger högre effekttäthet per upptagen yta än någon jämförbar konkurrent. Nu släpper företaget ytterligare fyra produkter; två för den nominella spänningen 270 V och två för 28 V.
Mycronic vinnare av EU-pris
article thumbnailtis Täbyföretaget Mycronic, som tillverkar maskritare och ytmonteringsmaskiner, tog hem en vinst i EU-kommissionens tävling European Business Awards. Det är i kategorin import/export som det svenska företaget lägger konkurrensen bakom sig.
Ska bilen ta ratten när föraren är ledsen?
article thumbnailtis Trötta bilförare, arga bilförare och ledsna bilförare är inga bra bilförare – kanske borde elektroniken sänka tröskeln till att ta kontrollen över bilen då? Det är en av frågorna som ställs i EU-projektet Adas & me, som leds av den svenska myndigheten VTI (Väg- och transportforskningsinstitutet).
Öppen hårdvara på universitetet i Bologna
article thumbnailtis Registreringen för årets upplaga av Orconf – Europas största konferens för öppen hårdvara – har öppnat. Cpu-arkitekturen RISC-V står i fokus.
Kina petar Kina från superdatortronen
article thumbnailmån Nu är både världens snabbaste och världens näst snabbaste dator kinesiska. Den nya ledaren är den första byggd på kinesiska processorer och den utklassar all konkurrens med sin prestanda på 93 petaflops.
Svenska AR-pionjären går till sjöss
article thumbnailmån XM reality har fått vad företaget betecknar som en genombrottsorder från ett stort sjöfartsföretag. När ett fartyg långt ut till havs drabbas av tekniska svårigheter kommer besättningen att få vägledning av en expert på land via XM realitys uppkopplade skärmglasögon.
Konstruktionskit med LED-matris
article thumbnailmån Med 256 lysdioder kan man göra betydligt mer än med 64. Så resonerar Maxim när företaget lanserar en referensdesign med en 16 × 16 lysdiodsmatris som är kompatibel med plattformarna Arduino och Arm Mbed.
Svensk teknik ska hålla och släppa internetsatelliter
article thumbnailmån Ruag Space har fått en order värd en halv miljard kronor på dispensersystem till det framtida satellitnätet Oneweb.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys