tisdag 31 maj 2016vecka 22
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Ny Obducat-vd tror på tekniksprång Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Adam Edström (adam@etn.se)
UR ARKIVET: 2009-12-21 Det är en optimistisk Lars Tilly som tar över vd-stolen på Obducat. Han tror stenhårt på företagets teknik.
– Det här är ett disruptivt tekniksprång. Och Obducat har en mycket stark
patentportfölj, säger han.


Den 1 februari tillträder Lars Tilly vd-posten på Obducat. Företaget, beläget i Malmö, har gjort sig ett namn inom så kallad nanoimprintlitografi, en teknik för att alstra mönster med extremt små dimensioner, ner till omkring 10 nm. Tekniken kan användas för att producera halvledare, mikromekanik, optoelektronik och magnetiska och optiska lagringsmedier.

– Det är en väldigt spännande teknik. Och när jag blev erbjuden jobbet insåg jag att det var en utmaning som var svår att motstå, berättar han.

Lars Tilly är idag forskningschef på Ericsson i Lund, och har jobbat inom Ericsson i 14 år med såväl design som forskningsprojekt inom halvledare. Han har också en gedigen forskarbakgrund, med en doktorsgrad i halvledarfysik och forskning hos IBM i New York på meritlistan. Och han menar att halvledarindustrin står inför ett ”disruptivt tekniksprång”.

– Idag görs halvledare med optisk litografi, då är man begränsad av ljusets våglängd. Med nanoimprint ligger begränsningen i masterns upplösning, och den gör vi med elektronstrålelitografi. Och elektronerna har mycket kortare våglängd än ljuset, förklarar han.

Lika viktigt som digitalkameror
Lars Tilly är övertygad om att Obducat har framtiden för sig, i synnerhet inom halvledarproduktion när geometrierna går nedåt 20 nm. Idag ligger de mest avancerade konstruktionerna kring 28 nm, och den modernaste produktionen på 32 nm.

– För halvledarindustrin är skiftet lika betydelsefullt som när vi gick till digitalkameror, eller från mekaniska till elektroniska räknemaskiner, säger han.

Vid den typen av disruptiva tekniksprång är det dock vanskligt att försöka spå vem som blir vinnare. Att ett företag ligger långt framme i utvecklingen eller har en bra teknik är långt ifrån någon garanti för framgång – minns till exempel hur Microsoft tog kommandot i pc-världen trots att DOS knappast var den tekniskt bästa lösningen. Det är förstås Lars Tilly medveten om.

– Nanomprint ligger som ett bra alternativ när optisk lito­grafi går in i väggen, och där har Obducat ett tekniskt ledarskap. Även om vi skulle misslyckas försäljningsmässigt så räcker det att se på patentportföljen – den känns oerhört trygg, säger han.

Konkurrenter finns förstås, men enligt Lars Tilly ligger de mer på prototypstadiet.

– Obducat har maskiner framme, och det finns produkter på marknaden som är gjorda med Obducats teknik.

– Men visst är det en utmaning. Vi är inte redo för komplexa halvledare där det behövs många litografisteg. Vi börjar där det behövs färre processteg, som lysdioder och magnetminnen.

Trots lovande teknik har Obducat under sin tjugoåriga historia varit något av ett svart hål vad gäller ekonomin och har i omgångar bett sina aktieägare om allt mer kapital. De senaste nio månaderna resulterade i 35 miljoner i förlust, och bolaget hade i slutet av september 53 miljoner kvar i kassan.

Svarta siffror huvudfokus
Lars Tilly konstaterar att bolaget bara påbörjat den kommersiella fasen av sin existens, och avböjer att svara på frågor om det behövs ytterligare kapitaltillskott.

– Mitt huvudfokus blir helt klart att få svarta siffror i bokslutet. Huruvida det blir 2010 eller inte vågar jag inte svara på, det vore förmätet innan jag ens har tillträtt, säger han.

Att Obducat, som är noterat på NGM-börsen, har en mycket spridd och tidvis högljudd skara akteägare, ser han enbart som något positivt.

– Entusiastiska aktieägare är ju en fantastisk tillgång, säger han.
Skribenterna ansvarar för sina egna texter (4)
tuff tid väntar UR ARKIVET: 2010-03-03 sven
MII har sålt världens mest avancerade nanoimprint maskin för produktion av TB HDD. Skall levereras nu i mars.
Obducat sålde en HDD maskin för 2 år sedan, men den har man inte levererat ännu.

Lars Tilly har en svår tid framför sig och det behövs nya pengar igen..
Fabingeniör och kalle! UR ARKIVET: 2010-03-02 Hurra!
Obducats konkurrenter ligger på prototypstadiet eftersom de inte används i riktig produktion.

När det gäller MII har de flesta hårddisktillverkare valt att testa tekniken för tillverkning av LÄS- OCH SKRIVHUVUDEN. Obducat satsar på tillverkning av DISKARNA där deras softpress och IPS gör dem överlägsna.

När det gäller halvledartillverkning är MII:s teknik bättre för dagens typ av halvledare, men NIL det kommer dröja innan NIL blir aktuellt för halvledartillverkning och halvledartillverkarna jobbar stenhårt på att ändra disignen på många halvelarapplikationer för att slippa avancerad och dyr mönsterpassning. Då blir obducats teknik aktuell eftersom den är överlägsen på stora ytor och därmed billigare.

Obducat har inte kunnat tjäna pengar på sin teknik eftersom marknaden och deras produkter inte varit mogna för massproduktion, men det håller på att ändras.

I och med att Obducats första massproduktionsmaskin visat sig fungera i industriell miljö är först nu Obducat redo för take off.

Obducats tekniker har gjort ett fatastiskt jobb och det är kanske svårt att erkänna i landet jante, speciellt för de som misslyckats med sin egen.
Kom igen! UR ARKIVET: 2010-01-04 Fabingenjör
Obducat - dags att vakna upp..vi kan inte ha en VD till som gör den här typen av oseriösa uttalanden.

"Konkurrenter finns förstås, men enligt Lars Tilly ligger de mer på prototypstadiet.

Märkligt att mer eller mindre ALLA hårddisktillverkare har valt att gå på Molecular Imprints maskiner för patterned media utveckling och att de som gör någon form av seriöst försök att utveckla imprint för front-end semiconductors använder moleculars maskiner för step-and-repeat om det är så att Obducat är teknikledande.. Att påstå att man arbetar med maskiner för 20nm halvledarpplikationer är bara löjligt om man inte kan linjera lager-till-lager med några nm nogrannhet. Obducat kan på sin höjd göra några um passning, ca 1000x för dåligt alltså.
Tuffa tider väntar ny Obdcuat VD UR ARKIVET: 2009-12-21 Kalle
Obducats nye VD tycker 10 nm låter ju intressant, men att göra en affär av detta har visat sig stört omöjligt för Obducat som aldrig har tjänat en krona under alla år.
Antalet konkurrenter är stort och Obducat har ju inte klarat sig bra på marknaden. Nu försöker även denna nye VD påstå att konkurrenterna ligger efter, och att de är på prototypstadiet.
Annons
Kraft för uppkopplat i fordon
article thumbnail2016-07-01 Den svenska kraftspecialisten Powerbox lanserar de två första serierna i en ny familj DC/DC-omvandlare för fordonsindustrin. De har låg profil, galvanisk isolation och siktar på uppkopplade tillämpningar som lokaliseringssystem för fordonsflottor eller moderna bussar med internet och video-on-demand-tjänst vid varje sittplats.
Panasonic ger upp tv-skärmar
article thumbnailidag Den hårda konkurrensen har fått Panasonic att kasta in handduken vad gäller LCD-skärmar till tv-apparater. Fabriken i japanska Himeji minskar kapaciteten med 75 procent och styrs om till mindre skärmar för bland annat fordon och medicintekniska apparater, rapporterar Nikkei.
Putsad analysator i mellansegmentet
article thumbnailidag Allmänt förbättrade specifikationer och en utökad analysbandbredd på 160 MHz upp till 40 GHz. Så kan man snabbt beskriva den nya signal- och spektrumanalysatorn FSVA som bygger vidare på den äldre FSV-familjen.
Arm visar sin tredje generations grafik
article thumbnailidag Arms grafikkärna Mali G71, tidigare känd som Mimir, höjer Mali-familjens grafikprestanda med 50 procent, energieffektiviteten med 20 procent och prestandan per ytenhet med 40 procent. Brittiska Arm presenterade den på mässan Computex igår.
Axis köper IP-baserad porttelefon
article thumbnailidag Lundabolaget Axis, som utvecklar nätverksbaserade övervakningskameror, köper tjekiska 2N. Affären tillför IP-baserade accessystem för byggnader. Företaget har också liknande produkter för hissar.
Hon blir vd på Smarteq
article thumbnailidag Yasemin Heper Mårtensson blir ny vd för antennspecialisten Smarteq Wireless med bas i Kista. Hon intar vd-stolen den 29 augusti 2016, med uppgift att utveckla bolaget och skapa ytterligare tillväxt.
Allt svagare misstanke att mobilen kan orsaka cancer
article thumbnailigår För varje år blir misstanken om att mobiltelefoner eller trådlösa nätverk skulle innebära en hälsorisk för människor eller miljö allt svagare. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i sin årliga rapport som presenteras förra veckan.
Swedsoft väljer Linköping för nästa konferens
article thumbnailigår Software Technology Exchange Workshop, eller kort och gott Stew, är en årlig mönstring av svensk mjukvaruindustri och samtidigt en samarbetsplattform. Efter fyra år i Stockholm arrangeras höstens upplaga i Linköping den 12 till 13 oktober.
Vinn skräddarsydd solel
article thumbnailigår Fyra av fem svenskar vill ha solceller i hemmet. Ändå tror många att Sverige har för långa vintrar och dåligt väder för att solenergi ska vara lönt. För att bana väg för solcellsentusiastena lanserar energiföretaget Eon nu tjänsterna Solpatrullen och Solfarmare. Samtidigt utlyser företaget en tävling där fem personer har chans att vinna en skräddarsydd solcellsanläggning.
Svenska bitcoingruvan i konkurs
article thumbnailigår Efter tre år är äventyret över för det svenska bitcoinbolaget KNC Miner. I fredags ansökte bolaget om konkurs. Runt 40 anställda riskerar att förlora jobben.
Laser och ultraljud i nya ”käppen” för synskadade
article thumbnailigår Den klassiska vita käppen kompletteras med en lasernavigator vars ”längd” avgörs av hur långt den synskadade håller handen från kroppen. Den patenterade tekniken presenteras i en doktorsavhandling.
Från varmvitt till kallvitt
article thumbnailfre Anpassa belysningen efter olika situationer och behov. Uppmaningen kommer från det svenska belysningsföretaget Aura Light som lansera tre armaturer med styrbar färgtemperatur på det vita ljuset.
Elektronikkonsult breddar med miljötjänst
article thumbnailfre Har du koll på vad dina elektronikprodukter innehåller för olika ämnen? Om inte kan det bli dyrt. Och i värsta fall får du inte sälja din produkt. Nu lanserar Elektronikkonsult en tjänst som hjälper dig att sammanställa all nödvändig information.
Ger hög ström ur minimalt format
article thumbnailfre En DC/DC-omvandlare som hanterar fyra gånger högre strömtäthet än alternativen. Det är vad Texas Instruments påstår sig ha utvecklat. Den har en ny topologi som kan hantera hög switchfrekvens, vilket bäddar för liten storlek på både omvandlare och passiva kringkretsar.
IP-telefoni har passerat fast telefoni
article thumbnailfre Post- och telestyrelsens rapport för 2015 visar att IP-telefonin växte med 7 procent och därmed passerade fast telefoni räknat i i antalet abonnemang.
Leab uppgraderar med Mycronic
article thumbnailfre Kontraktstillverkaren Leab köper en ny ytmonteringsmaskin till fabriken i Lövånger. Leverantör är svenska Mycronic.
Ny dom: Googles Java är en skälig piratkopia
article thumbnailfre Oracle ville ha 77 miljarder kronor i skadestånd men fick ingenting. Googles användande av gränssnitt till 37 stycken Javabibliotek räknas som skäligt bruk. Det fastslog en jury i San Francisco i går.
Vem bjuder 15 miljarder dollar för Xilinx?
article thumbnailtor Efter Intels köp av Altera förra året har det av och till spekulerats i att även FPGA-jätten Xilinx ska bli uppköpt. Den här gången är det Qualcomm och Broadcom som pekas ut som tänkbara spekulanter.
Direktsamplar snabbare än andra
article thumbnailtor Texas Instruments har lanserat en 14-bitars AD-omvandlare som samplar i 3 GSa/s. Företaget hävdar att det är industrins första i sitt slag och den bäddar för enklare systemlösningar kring direkt rf-sampling.
Göteborg får Lora-nät
article thumbnailtor Umeå blev först i Sverige med ett stadstäckande IoT-nät av typen Lora. Nu hakar Tele2 på den heta trenden med sakernas Internet och bygger ett nät i Storgöteborg som ska vara klart i höst.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys