JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
David Cuartielles

Vår ambassadör
i Mexiko
för öppen hårdvara

Elektroniktidningen har fått en pratstund med malmöforskaren David Cuartielles, en av skaparna av Arduino, ett processorkort som är öppen källkod.
Hej, det här är Elektroniktidningen. Har du hört talas om oss?

Jag känner till er tidning, jag får den i bland. Jag är telekomingenjör och försöker hålla koll på vad som händer i branschen.

Arduino har funnits i flera år, men jag hörde om er först nyss när jag läste om er i Wall Street Journal. Ursäkta!

Tänk inte på det! Jag höll min första föreläsning om det här projektet för Vinnova redan 2005.
Arduinokort med bluetooth
Kortkonstruktionen
Arduino är öppen källkod.
Här med Bluetooth.

Arduinolektion
David Cuartielles klassrum
De förstod inte potentialen. Men nu fem år senare och 100 000 användare senare, så kanske de har tänkt om.

Hårdvara som öppen källkod har fortfarande en lång väg att vandra innan det slår igenom brett. I Sverige produceras mycket intellektuell egendom, så det kanske inte är det bästa landet att försöka sprida produkter som bygger på öppen källkod. Det är för svårt att fatta konceptet.

Vad har hänt på sistone?

Vi ska släppa version 18 av utvecklingsmiljön. På hård- och mjukvarusidan ska vi släppa en officiell version 1.0 innan juni. Dessutom planerar vi ett stort utvecklar-event på ITP på New York University i mars.

Vi har nått en officiell försäljningssiffra på 100 000 Arduinokort. Däremot vet vi inte hur många kloner eller tredjepartshårdvaror som finns därute.

Vårt forum har nära 20 000 registrerade användare. Listan för utvecklare har 150 medlemmar. Webbplatsen registrerar tio miljoner träffar i månaden.

Vad gör du i Mexiko?

Jag är en sorts ambassadör för öppen källkod med uppdrag att sprida den kunskap jag samlat på mig under de senaste åren. Det finansieras av Spanish Agency For International Cooperation and Development (AECID) via spanska kulturcentret i Mexico City och spanska ambassaden.

I Latinamerika finns i allmänhet ganska lite kunskap om öppen källkod – vad ska man ha det till när man lika gärna kan använda piratkopierade program?

Jag håller lektioner på företag, forskningsinstitut och universitet. Mitt basläger är ett kulturcenter som heter Faro de Oriente. Där undersöker jag möjligheterna att introducera öppen hårdvara i undervisningsprogrammet. Konkret genom att hitta en utbildningsansvarig, hitta bra verktyg, söka finansiering, utforma kurser anpassade för olika åldrar, och så vidare

Du är också involverad i K3 School of arts på Malmö Högskola?

Där bedriver jag forskning, finansierad av Medea som är ett initiativ under KK-stiftelsen. Det betalar halva min arbetstid och handlar om Physical Computing och alternativa undervisningsmetoder.

Hur är allt detta kopplat till Arduino?

Arduino är för närvarande ett Bostonregistrerat företag. Vi valde den modellen eftersom vi räknar med att få donationer ganska snart och USA är ganska generöst skattemässigt när det handlar om donationer.

Målet är att driva företaget Arduino som en stiftelse analogt med hur Red Hat Software arbetar mot Linux. Det vill säga som en stiftelse som arbetar för och med samfundet plus ett företag som stöder stiftelsen ekonomiskt.

Vi är dock inte där ännu. Idealt skulle Mexikoprojektet kunna ha varit finansierat av Arduino. Fast vi har inte pengar så det räcker till det. Istället donerar Arduino utrustning och stödpersoner.

Vad driver dig?

Mitt jobb öppnar dörrar. Det ger en ursäkt för att åka runt och prata om öppen kultur, vilket är det som jag ytterst är intresserad av – hur samhället kan förbättras genom att man utnyttjar delning – sharing.

Ingenjörsområdet, i synnerhet elektronikområdet, har varit ganska slutet ända sedan Bell patenterade telefonen. Jag tycker att det är dags för en förändring. Jag, och många med mig.
david in class
David Cuartielles föreläser i Madrid
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)