JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Öppen källkod
har tagit över
smartmobilen

Sedan operativsystemet Symbian igår blev öppen källkod är nu en klar majoritet av världens smartmobiler grundade på öppen källkod.
Igår blev Nokia klart med konverteringen av Symbian till öppen källkod – fyra månader före schemat – och därmed kan öppen källkod stoltsera med att utgöra grunden för majoriteten av världens mobiltelefoner.

Under andra kvartalet 2009 var 51 procent av alla nyköpta smartmobiler Symbianmobiler, enligt Gartner. Det stora som händer just nu på marknaden är att Android tar större andelar, vilket kommer att öka dominansen av öppenkodsgrundade smartmobiler ännu mer.

Under många år har Linuxfolket inväntat Linux genombrott i persondatorerna, och operativsystemet har så smått börjat göra insteg i så kallade netbooks eller mini-pc.

Under tiden har Linux och annan öppen källkod smygit sin in bakvägen i det som kallas inbyggda system. Och i den typ av inbyggda system som kallas smartmobiler har öppen källkod i och med konverteringen av Symbian plötsligt nått dominans.

Att Android är grundat på Linux har väl inte undgått någon. Mindre uppmärksammat är att också Apples mobil Iphone bygger på öppen programvara – Darwin – som också används i OS X. Också Palms Web OS är grundat på Linux.

Detsamma gäller Nokias nya smartmobilplattform Maemo. Den används i N900 och är den ”öppnaste” plattformen hittills om man avgränsar sig till stora namnen – Maemo kan enklast beskrivas som en Linux-PC i storlek som en mobiltelefon.

Detta till skillnad från Android och Iphone OS som är blandningar av öppen och ägd kod, där exempelvis Iphones identitet, användargränssnittet, är ägd kod.

Utöver de stora namnen finns ytterligare ett gäng Linuxmobiler på marknaden sedan flera år, särskilt i Asien. De bygger på standarden Limo eller är specialversioner utvecklade av företag som Montavista och FSM Labs.

Samsungs nya smartmobiloperativsystem Bada kan komma att rubba balansen mellan öppen och ägd kod. Bada är en plattform som i princip skulle kunna köras under Linux, men det underliggande operativsystemet sägs vara Nucleus från Mentor Graphis.

År 2012 kommer 74 procent av alla smartmobiler att vara öppenkodsgrundade. Den siffran får man om man summerar analysfirman Gartners prognoser för Android, Iphone OS, Symbian, Web OS och "Linuxenheter".

I vissa lokala marknader är smartmobiler grundade på öppen källkod fortfarande i minoritet. I exempelvis USA syns knappt Symbian. Istället dominerar de ägda operativsystemen Blackberry OS och Windows Mobile. Under tredje kvartalet i fjol fanns de i 22 miljoner amerikanska smartmobiler, mot 13,9 miljoner för Iphone, WebOS, Symbian och Android sammanlagt.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)