JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
2,5 gånger fler uppslagstabeller, dubbelt så mycket minne, dubbelt så många in- och utgångar plus 3,7 gånger bättre DSP-prestanda jämfört med dagens största FPGA:er. Dessutom till ett mycket lågt pris. Det är löftet från det amerikanska uppstartsföretaget Tabula som lanserat sina första kretsar i Abaxfamiljen.
Tabula startade redan 2003, har runt 100 anställda och har tagit in 106 miljoner dollar i riskkapital. Med FPGA-familjen Abax siktar företaget in sig på telekommarknaden som är FPGA-företagens verkliga kassako. Och Tabula säger sig redan ha säkrat kontrakt med några av de största aktörerna på denna marknad.

Tabula använder samma SRAM-baserade arkitektur som konkurrenterna men finessen med Tabulas lösning, som kallas Spacetime, är kopplingen mellan uppslagstabellerna, LUT:arna. Tabula beskriver det som att uppslagstabellerna är förbundna med varandra i tre dimensioner. Förutom att en uppslagstabell har förbindelse med sina grannar som ligger i samma plan har uppslagstabellen också kontakt med den uppslagstabell som finns ovanför och med den som finns under.

Företaget har tillämpat samma teknik även på RAM-minnena.

Föreställ dig också att det går att spara åtta olika varianter av innehållet på uppslagstabellernas in- och utgångar och att dessa kan laddas mycket snabbt. Faktiskt med hela 1,6 GHz.

Hur det här går till i verkligheten behöver man inte fundera över. Det tar Tabula hand om i sina verktyg. För användarna ska kretsarna se ut som vilka FPGA:er som helst, bortsett från att de är större och snabbare.

Det ska därför gå att ta befintliga konstruktioner som gjorts med verktyg från till exempel Mentor Graphics och konvertera dem utan allt för mycket handpåläggning.

– Det är inte svårare än att byta från Xilinx till Altera eller vice versa, säger Tabulas vd Dennis Segers.

Abaxfamiljen har fyra medlemmar med 220k, 300k, 390k respektive 630k uppslagstabeller. RAM-minnet är på 5,5 Mbyte, det finns 920 dubbelriktade in- och utgångar, 48 Serdes på 6,5 Gbit/s. Företaget ger dock inga siffror när det gäller effektförbrukningen.

– Den varierar dramatiskt med applikationen. I dagens generation av Abax är effektförbrukningen inte någon stor fördel för Tabula. Men eftersom fördelen i storlek gör att Abax kan ersätta flera FPGA:er blir resultatet i många fall att systemets totala effektförbrukning sjunker.

Priset för volymer om 2000 kretsar eller mer går från 105 dollar upp till 200 dollar.

– Det är betydligt billigare än konkurrenterna som tar över tusen dollar för motsvarande kretsar, säger Dennis Segers.

Tabula tillverkar kretarna hos TSMC i en 40 nm-process. De första samplen ska komma under tredje kvartalet och volymproduktionen startar under kvartal fyra.

Det är samtidigt som Xilinx och Altera drar igång produktionen på nästa processnod: 28 nm vilket kommer att minska Tabulas försprång.

– Det är svårt att spekulera kring det här men Tabula kommer också att ligga i framkant när det gäller processteknik. Vår Spacetime-arkitektur ger mer än industrins normala förbättring på 1,7 till 2 gånger för en ny processnod. Utan att säga för mycket kan jag avslöja att våra kretsar kommer att kunna klockas i mer än 1,6 GHz eftersom man kan lagra fler tillstånd för uppslagstabellerna vilket ökar försprånget i storlek, säger Dennis Segers.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)