JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
På Bell Labs har forskare lyckats kombinera två DSL-linjer och då fått upp datatakten till 300 Mbit/s, på avstånd upp till 400 meter. Vid 1 km blev datatakten 100 Mbit/s. Med tekniken går det att säkra bredbandsbehoven i existerande kopparnät många år framöver, hävdar Alcatel-Lucent.
Tekniken som utvecklats hos Alcatel-Lucents forskningsenhet Bell Labs går under namnet DSL Phantom Mode, och går ut på att skapa en virtuell datakanal som stöder de fysiska koppartrådarna i teleledningen. Den virtuella kanalen kompletteras av standardteknik – vektorisering för undvikande av överhörning mellan kopparledningar och bondning som gör det möjligt att aggregera enskilda linjer.

Alcatel-Lucent har höga förhoppningar kring innovationen, och lyfter fram ett uttalande från analysföretaget Ovum:

– Det faktum att existerande kopparledningar kan härbärgera 300 Mbit/s upp till 400 meter förändrar hela konkurrensläget för nästa generations bredband, och kommer att öppna upp en rad nya affärsmöjligheter för traditionella DSL-operatörer, säger Ovumanalytikern Kamalini Ganguly i Alcatel-Lucents pressmeddelande.

– DSL Phantom Mode är ett utmärkt exempel på den roll som innovationer kan spela för att skapa en framtid för existerande lösningar, och ge dem ett helt nytt värde. Det som gör detta genombrott så viktigt är att det kombinerar ledande teknik med en attraktiv affärsmodell som öppnar upp helt nya affärsmöjligheter för tjänsteleverantörer, säger Bell Labs forskningschef Gee Rittenhouse.

Alcatel-Lucent ska nu förfina tekniken och ta fram produkter som kan fälttestas i större skala.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)