JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Genom att dopa en optisk fiber med jordartsmetaller kan den tåla betydligt större effekter än vanliga fibrer. Perfekt för exempelvis lasrar till svetsar och skärande bearbetning. Nystartade Raybium i Sundsvall ska nu producera och sälja sådana fibrer.
Vanliga optiska fibrer åldras snabbt då de utsätts för alltför starka ljuseffekter. De mörknar helt enkelt, ett fenomen som kallas "photodarkening", och släpper då inte igenom lika mycket ljus som tidigare. Något som snabbt kan göra dem oanvändbara.

Men det går att dopa fibern och då undvika åldringsproblematiken. Forskaren Magnus Engholm har doktorerat vid Mittuniversitetet på hur detta går till, och har nu tillsammans med finansiären Bengt-Olof Larsson startat företaget Raybium för att kommersialisera sådana fibrer, gjorda av glastypen aluminosilikat och dopade med jordartsmetallen ytterbium.

– Vi ska dra igång den första produktionen nu. Acreo i Hudiksvall drar fibern åt oss efter Magnus Engholms recept, och företaget Fiberson som också ligger i Hudiksvall hjälper oss med "coating" (beläggning), berättar Bengt-Olof Larsson när Elektroniktidningen får ett samtal med honom.

Industriintresset uppges vara stort – den här typen av fiber är något som behövs för laserverktyg för svetsning, skärande bearbetning och annat effektkrävande. Där måste man idag byta fiber ofta eftersom den åldras snabbt.

– Magnus Engholm var på mässan Photonics West i USA och höll ett föredrag. Och efter det har vi fått ett 20-tal förfrågningar som vi bedömer som seriösa, säger Bengt-Olof Larsson.

De första fibrerna ska levereras redan i höst. Först ska de mätas upp och karaktäriseras, datablad ska tas fram och processen ska kännas helt stabil.

– Vi vill gärna ha kunder i Sverige och övriga Europa också, och vi tror vi vet vilka som borde vara intresserade, säger Larsson.

Raybium är den första avknoppningen från fiberklustret Fibre Optic Valley i Hudiksvall. De har tillsammans med Vinnova och Mittuniversitetet bekostat utvecklingen, men Bengt-Olof Larsson äger i dagsläget hela bolaget. Inom kort är det dock tänkt att Magnus Engholm också ska bli delägare, och eventuellt ska fler investerare släppas in på längre sikt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)