JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Arbetslösheten bland civilingenjörer med elektroutbildning har på ett år minskat från 1,5 till 1,1 procent. För dataingenjörer är den oförändrat 1,0 procent. Det framgår av statistik från Sveriges Ingenjörer, som tror att det kommer att råda brist på ingenjörer inom alla IT-yrken det kommande året.
Arbetslösheten bland elektro- och dataingenjörer är därmed enligt Sveriges Ingenjörer aningen lägre än genomsnittet. Totalt var 1,2 procent av civilingenjörerna arbetslösa i augusti, mot 1,5 procent motsvarande månad i fjol. För högskoleingenjörer var siffrorna 1,3 procent respektive 2,2 procent.

Lägst arbetslöshet bland civilingenjörerna har lantmätare, med 0,3 procent, följt av Väg- och vattenbyggare, 0,6 procent. Högst arbetslöshet har de som gått industriell ekonomi, 1,4 procent, vilket dock är en minskning från 1,7 procent i fjol.

För såväl civil- och högskoleingenjörer inom elektronik och teleteknik anger Sveriges ingenjörer att arbetsmarknaden är i balans. Däremot råder stor brist på elkraftingenjörer. Det motsatta gäller kemiingenjörer, där konkurrensen om jobben anges som hård. Detta kan dock ändras relativt snart.

– Vad gäller IT-yrken bedöms efterfrågan att öka stadigt under det kommande året, vilket förväntas leda till att brist på arbetskraft blir ett växande problem. Bristen förväntas bestå långsiktigt, till en del beroende på ökande behov men också på att för få utbildas, skriver föreningen i sin analys.

Industrins ingenjörsbehov täcks delvis av arbetskraftsinvandring. Ifjol beviljades nära 2000 arbetstillstånd för utländska civilingenjörer, tekniker och dataspecialister, varav drygt hälften kom från Indien. Den indiska dominansen var störst för dataspecialister, där drygt 900 av totalt 1365 arbetstillstånd beviljades just för indier. Av de 2000 sysslar omkring 250 med elektronik och teleteknik. Nära 70 procent av de 2000 har sin arbetsplats i Stockholms län.

Rapporten från Sveriges Ingenjörer visar också att arbetslösheten bland ingenjörer är lägre i Sverige än i övriga Norden. I Danmark anges den till 4,1 procent i juli (3,4 procent för civilingenjörer), i Norge till 2,9 procent (1,1 procent för civilingenjörer), och i Finland till 3,5 procent för civilingenjörer 6,1 procent för högskoleingenjörer.

Hela rapporten kan laddas ner här (pdf-länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)