JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Ericsson, ABB, Bombardier och Volvo, liksom fyra mindre företag, ska ingå i en forskarskola inom inbyggda system tillsammans med 14 doktorander. Satsningen tar just nu form vid Mälardalens högskola och finansieras av KK-Stiftelsen.
En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar på att enbart en knapp tredjedel av doktorander i Sverige samarbetar med företag under sin forskarutbildning, vilket anses oroande ur ett näringslivsperspektiv. Det främsta syftet med den sjuåriga forskarskolan inom inbyggda system som nu startar vid Mälardalens högskola är därför att skapa ett tajt samarbete mellan akademi och industri.

– Det behövs ett bra flyt från högskolan ut till företagen annars finns risk att akademi och industri går skilda vägar, säger Ivica Crnkovic, projektledare för den nya industriforskarskola ITS EASY vid Mälardalens högskola.

Under det senaste året har Ivica Crnkovic samlat ihop företag till forskarskolan. I samråd med dem har han sedan kommit fram till behovsmotiverade forskningsprojekt för doktoranderna inom områdena programvaruteknik, robotik och design.

Doktoranderna som medverkar ska arbeta både på högskolan och på sina respektive företag. Ungefär hälften av de 14 doktoranderna återstår fortfarande att rekrytera.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)