JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
”Dubbelt så snabbt som Moores lag”. Så beskriver Intels vd Paul Otellini företagets färdplan för processorfamiljen Atom. Företaget avslöjar att det ökat sina satsningar på Atom. Syftet är att konkurrera bättre med processorfamiljen Arm.
Intel Atom kommer att finnas i en 14 nm-version kallad Airmont om tre år. Innan dess kommer företaget att släppa en atomkärna i 22 nm kallad Silvermont, och en i 32 nm kallad Saltwell. Dagens atomer tillverkas i 45 nm.

Med andra ord siktar Intel på en processförnyelse varje år.  Det är en dubblering av den tidigare takten, enligt tidningen EE Times.

– Vi konstaterade att vår färdplan var otillräcklig och att vi behövde flytta fokus, sade företagets vd Paul Otellini på ett investeringsmöte tidigare i veckan.

Atomprocessorerna ska få lika tidig access till Intels nya processtekniker som pc-processorerna. Core 2 tillverkats i 32 nm ända sedan januari 2010. Medfield blir den första 32 nm-processorn i atomfamiljen. Med den ska Intel göra sin debut i en  telefon under 2012.

Den telefonen skulle egentligen varit signerad Nokia. Men Nokia  avbröt samarbetet och Intel presenterar just nu istället sin egen referenskonstruktion på Medfieldmobilen. En referenskonstruktion för en 10-tums pekplatta på Medfield ska dessutom vara klar innan årsslutet.

Det är processorfamiljen Arm som Intel konkurrerar mot.  Ett dussin företag tillverkar processorer för mobiltelefoner, och samtliga använder Arm. Smartmobiler och pekplattor av det slag Apple introducerade med sin Ipad håller på att ta över PC:n som den primära datorplattformen för konsumenter.

Medfield ska konkurrera i strömförbrukning med 40 nm-Armprocessorer som sitter i dagens smartmobiler, enligt Intel. Dessutom ska den enligt Intel ha bättre prestanda. Detta trots att Medfield är en enkelkärna och de tuffaste Armprocessorerna idag är dubbelkärnor och nästa år fyrkärnor.

Som Elektroniktidningen påpekat
utvecklas också Armprocessorer just nu dubbelt så snabbt som Moores lag föreskriver. Det sker bland annat genom att effektuttaget ökar – processorerna tillåtas konsumera batterierna snabbare.

Inte bara Nokia, utan också Microsoft har svikit Intel, genom att utlova en version av Windows 8 för Arm, där Windows tidigare gått exklusivt på x86-processorer. Deras inofficiella marknadsdomnierande partnerskap har betecknats ”Wintel”.

Intel utmålar satsningen på Windows på Arm som ett misstag som kan komma att kosta Armtillverkarna miljarder dollar. Intel påpekar att Armprocessorerna inte kommer kunna köra dagens Windowsprogram. Företaget hävdar också att mångfalden av Armvarianter är en stor börda för Microsoft.

– Eftersom alla operativsystem måste anpassas för sitt chip, så måste Microsoft göra fyra porteringar av Windows till Arm, säger Paul Otellini.

ST-Ericsson, Samsung, Texas Instruments, med flera, licenserar färdiga Arm-kärnor från brittiska Arm Holdings, medan Marvell och Qualcomm konstruerar egna kärnor med samma instruktionsuppsättning. Dessutom utvecklas just nu 64 bitarsversioner av den klassiska 32-bitars Armprocessorn av bland annat  Nvidia
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)