JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Igår beslutade Post- och Telestyrelsen att prisreglera även fibernät. Det upprör Teliasonera, som menar att regleringen kommer att bromsa nödvändiga investeringar.
Post- och Telestyrelsen, PTS, klubbade igår sin nya prismodell för fasta nät av såväl koppar som fiber. Enligt PTS är målet att se till att priserna hamnar på rätt nivå när Teliasonera hyr ut tillgång till sitt nät, med det förlängda syftet att fler aktörer ska kunna konkurrera och erbjuda fastnätstjänster. Detta ska enligt PTS ge förutsättningar för utbyggnad av snabba bredbandsnät i hela landet, vilket är den strategi regeringen beslutat och som PTS har som uppgift att implementera.

Malin Frenning, chef för bredbandstjänster på Teliasonera, är dock upprörd över beslutet. Hon menar att prisnivån har satts alldeles för lågt.

– Den här prisregleringen hindrar den breda och omfattande fiberutrullning som Sverige behöver, och det tycker jag är olyckligt, säger hon till tidningen Computer Sweden.

– Det återstår stora investeringar. Vi har ställt oss bakom regeringens bredbandsmål, och det är oerhört viktigt att inte Sverige hamnar i fiberligans botten, säger hon.

Regleringen styr exempelvis de priser som Teliasoneras nätbolag Skanova kan ta för uthyrningen av så kallad svartfiber. PTS medger att regleringen innebär att de priserna blir lägre.

Malin Frenning understryker att Teliasonera kommer att fortsätta investera i fiber, men att beslutet kommer att minska de totala investeringarna i fiber i Sverige.

– Det finns en långsiktig osäkerhet. Vi gör de här investeringarna på minst 20 års sikt, och med de osäkerheter som finns i beslutet så innebär det fortsatta oklarheter om villkoren på den här marknaden, säger hon till Computer Sweden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)