JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Drivrutiner för Ethernet och USB finns inte i form av öppen källkod och kompilatorn är beroende av sluten källkod. Kritiker i öppenkodsvärlden kallar Microchips 32-bitars arduinoplattform för ”en besvikelse”.
Microchip med partners lanserade i somras en Pic32-plattform kallad Chipkit med stöd för den allt populärare plattformen Arduino – en öppen hårdvaruplattform skapad i hobbyistkretsar som möts av växande intresse särskilt sedan Google adopterade den som plattform för USB-tillbehör till Android.

Men öppenkodsföretaget Dangerous Prototypes är kritiskt mot Microchips bidrag till öppenkodsvärlden och Arduino. Företagets grundare Ian Lesnet menar att Microchip drar nytta av entusiasmen kring Arduino, men själv inte ger ett bra  bidrag tillbaka, eftersom vissa nyckelkomponenter inte finns i form av öppen källkod.

Ian Lesnet
Ian Lesnet
– Det ser billigt ut att marknadsföra sig som öppen källkod, samtidigt som man begränsar distributionen av nyckelkomponenter, skriver Ian Lesnet, företagets grundare.

– De borde leva upp till hajpen i sin egen marknadsföring.

Dangerous Prototypes är en flitig användare av Microchips plattformar i sina projekt och för fyra månader sedan mötte Ian Lesnet nyheten om Microchips Arduino-plattform med optimism – bristerna i öppenhet såg då ut att vara på väg att åtgärdas. Fyra månader senare ser inget ut att hända.

Flera av kommentarerna till Ian Lesnets artikel är djupt kritiska mot Microchip som företag. Men Ian Lesnet själv aktar sig noga för att uppfattas som microchipfientlig.

– Jag gillar företaget och produkterna. Det här handlar bara om en viss situation där jag tycker att ledningen agerar fel.

Enligt Ian Lesnet har hans uppfattning stöd från de grupper som utvecklar hård- och mjukvaran för Chipkit.

– Det är vissa delar av företaget som säger nej.

– Vi stöder verkligen vad chipkitgruppen försöker göra och hoppas att vi hjälper dem genom att skriva om de hinder som de står inför och på så vis skapa en medvetenhet kring detta. Det är viktigt att Microchip får veta att deras kunder, och det samfund de marknadsför sig mot, ser problem och ställer krav.

Företaget Dangerous Prototypes marknadsför öppenkodskonstruktioner och får inkomster på hårdvara som används för att bygga dem.  

Elektroniktidningen har ännu inte fått kommentarer från Microchip angående kritiken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)