JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Kiselkarbid är i ropet. Nu knoppar forskningsinstitutet Acreo av Ascatron, ett företag som ska fungera som foundry för kiselkarbid. Kunderna är tillverkare av krafthalvledare och kraftmoduler.
Idag har Acreo ett tiotal återkommande kunder som utnyttjar företagets kiselkarbidexpertis. Och Electrumlabbet i Kista – som tillverkar 4-tums skivor i kiselkarbid – går för högtryck för att hinna med.

– I labbet är man expert på att växa kiselkarbidskikt och på att tillverka vissa typer av komponenter, exempel JFET:ar och Schottkydioder, säger Mårten Armgarth, vd för Acreo.

Kiselkarbidteknikens mognad i kombination med efterfrågan gör att Acreo nu knoppar av verksamheten i form av ett foundry, döpt till Ascatron. Härifrån ska det både gå att köpa kiselkarbidskivor och skräddarsydda kraftkomponenter.

Till en början kommer fokus att ligga på att snabbt ta fram små serier som ska verifieras av kund, men på sikt ska kunderna även kunna köpa större volymer.  I planen finns att bygga en större fabrik som kan tillverka över 50 000 skivor i 6-tumsformat per år. När detta ska ske är dock inte spikat ännu.

Ascatrons fem grundare – Adolf Schöner, Christian Vieider, Bo Hammarlund, Sergey Reshanov och Wlodek Kaplan – bildar en internationell mix av människor som alla är kända inom kiselkarbidvärlden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)