JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
I slutet av fjolåret stod HSPA och LTE för 20,6 procent av alla bredbandsuppkopplingar i Europa. Och antalet abonnenter på mobilt bredband väntas växa med nära 19 procent om året i Europa de närmaste fem åren. Det hävdar analysföretaget Berg Insight i en färsk rapport.
Ifjol ökade antalet mobila bredbandsabonnemang i Europa med 33 procent, och nådde ett antal av 33,9 miljoner, skriver Berg Insight. Det innebär att drygt var femte bredbandsanslutning går genom mobilnäten.

Framöver väntas dock tillväxten avta något. Fram till år 2016 spår Berg Insight att den genomsnittliga årliga ökningen av antalet mobila bredbandsabonnemang stannar på 18,9 procent.

Som jämförelse kan noteras att i Nordamerika är 13 procent bredbandsförbindelserna av det mobila slaget, men där väntas å andra sidan tillväxten gå snabbare. Med ett snitt på 25,8 procents tillväxt de närmaste fem åren kommer antalet abonnenter där att uppgå till 58 miljoner år 2016, spår analysen.

Tillväxten i Europa är dock hittills mycket ojämnt fördelad. Österrike leder utvecklingen, där har mer än var femte medborgare tillgång till mobilt bredband, vilket motsvarar 46 procent av alla bredbandsuppkopplingar i landet. Även i de nordiska länderna, liksom i Portugal och Irland, är andelen invånare med mobilt bredband över 10 procent.

Lägst penetration har Belgien, Schweiz och Grekland, där färre än 3 procent har mobilt bredband.

Österrike hör också till de billigaste länderna, jämte Polen och Baltikum. Där kostar det mellan 8 och 11 euro per månad för 3 GByte och datatakt på minst 3,6 Mbit/s. Dyrast är det i Schweiz och Spanien, där motsvarande abonnemang kostar uppemot 40 euro per månad.

Berg Insight konstaterar också att när det gäller modemen – donglarna – så är den kinesiska dominansen stark. Huawei leder med 49 procent av marknaden, följt av ZTE med 31 procent. Dessa sålde tillsammans 27,4 miljoner modem i Europa i fjol, plus 8,5 miljoner i Nordamerika. Totalt i världen såldes 92,7 miljoner donglar, och därtill 9,5 miljoner modemmoduler för inbyggnad. I den nischen dominerar Ericsson och Qualcomm, som tillsammans har 83 procent av marknaden enligt Berg Insight.

Mer information om rapporten, kallad The Mobile Broadband Connectivity Market, finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)