JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
KTH-avknoppningen Nocilis håller på att utveckla ett Seebeckelement baserat på nanotrådar och kisel, en komponent som omvandlar värme till ström. I företagets affärsidé ingår även att erbjuda foundrytjänster kring legeringar av kisel-germanium-tenn.
– Henry har hållit på i en massa år och har en del patent, säger serieentreprenören Bo Hammarlund som startat Nocilis tillsammans med Henry Radamson på KTH.

Företaget drog igång verksamheten vid årsskiftet i samband med att man fick in en industridoktorand. En processtekniker är också på väg att anställas. Nocilis – Silicon baklänges – hyr in sig i Electrumlabbet i Kista.

Företaget planerar att samarbeta med Sensic, ett annat av Bo Hammarlunds uppstartsbolag, som utvecklar sensorer till bland annat pelletspannor. Sensics kiselkarbidbaserade rökgassensor, som höjer verkningsgraden i biobränslepannor, skulle kunna strömförsörjas med Seebeckelementet.

– Vi räknar med att kunna demonstrera tekniken om nio till tolv månader.

Lösningen kan sedan licensieras ut till intresserade kunder som kan integrera den i sina egna produkter.

Seebeckelementet kan ses som ett inverterat Peltierelement. Medan Peltierelement fungerar som en kylare när man kör ström genom det omvandlar Seebeckelementet en temperaturskillnad till spänning.

Hur mycket man får ut beror på materialvalet och temperaturdifferensen över elementet.

Ett andra ben för Nocilis är att hjälpa kunder med dopning av kiselsubstrat. Det handlar i första hand om kisel-germanium-tennlegeringar på skivor med en diameter på 4, 6 eller 8-tum.

– Det finns en del intressanta tillämpningar för kiselkomponenter med direkt bandgap, bland annat IR-detektorer. Men exakt vad det blir beror på vad kunderna vill ha, säger Bo Hammarlund.
Pickering

MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)