JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
måndag 26 september 2016 VECKA 39
KTH-avknoppningen Nocilis håller på att utveckla ett Seebeckelement baserat på nanotrådar och kisel, en komponent som omvandlar värme till ström. I företagets affärsidé ingår även att erbjuda foundrytjänster kring legeringar av kisel-germanium-tenn.
– Henry har hållit på i en massa år och har en del patent, säger serieentreprenören Bo Hammarlund som startat Nocilis tillsammans med Henry Radamson på KTH.

Företaget drog igång verksamheten vid årsskiftet i samband med att man fick in en industridoktorand. En processtekniker är också på väg att anställas. Nocilis – Silicon baklänges – hyr in sig i Electrumlabbet i Kista.

Företaget planerar att samarbeta med Sensic, ett annat av Bo Hammarlunds uppstartsbolag, som utvecklar sensorer till bland annat pelletspannor. Sensics kiselkarbidbaserade rökgassensor, som höjer verkningsgraden i biobränslepannor, skulle kunna strömförsörjas med Seebeckelementet.

– Vi räknar med att kunna demonstrera tekniken om nio till tolv månader.

Lösningen kan sedan licensieras ut till intresserade kunder som kan integrera den i sina egna produkter.

Seebeckelementet kan ses som ett inverterat Peltierelement. Medan Peltierelement fungerar som en kylare när man kör ström genom det omvandlar Seebeckelementet en temperaturskillnad till spänning.

Hur mycket man får ut beror på materialvalet och temperaturdifferensen över elementet.

Ett andra ben för Nocilis är att hjälpa kunder med dopning av kiselsubstrat. Det handlar i första hand om kisel-germanium-tennlegeringar på skivor med en diameter på 4, 6 eller 8-tum.

– Det finns en del intressanta tillämpningar för kiselkomponenter med direkt bandgap, bland annat IR-detektorer. Men exakt vad det blir beror på vad kunderna vill ha, säger Bo Hammarlund.
MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Umeå leder EU-projekt om sociala robotar

Ett fyraårigt  forsknings- och utbildningsprogram om sociala robotar i äldrevården leds från Umeå universitet.  EU-projektet omfattar 15 doktorander och har en total finansiering på 3,9 miljoner euro.  

Vodafone redo för NB-IoT

Två månader tidigare än planerat har operatören Vodafone tillsammans med Huawei genomfört tester i Spanien i ett kommersiellt LTE-nät med den färska IoT-standarden NB-IoT. Vodafone räknar med en kommersiell lansering tidigt nästa år.

”Privatbilismen upphör 2025”

Självkörande taxi kommer att utrota privatbilismen i USA till år 2025. Detta enligt en av grundarna av taxiutmanaren Lyft. Han beskriver processen som ”den tredje transportrevolutionen.”

Fläktfri Mini-ITX på Cortex A9 

Advantech släpper vad företaget hävdar är det första Mini-ITX-kortet med en riscprocessor, i detta fall NXP:s fyrkärna i.MX6D/Q på 1 GHz. Kortet stöder tre 1080p-skärmar och kan användas i uttagsautomater, för skyltning, informationskiosker och i industriella eller IOT-relaterade tillämpningar.

Penlink får muskler med Addtech

Addtech Components – vars affärsidé är att bygga relativt små, fristående, flexibla och teknikintensiva team – köper Penlink som ligger i Hägersten, Stockholm, och är leverantör av elektronikkomponenter och servosystem till automationsindustrin. Företaget har fem anställda.

Mon 10:40, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus