JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 24 augusti 2016 VECKA 34
KTH-avknoppningen Nocilis håller på att utveckla ett Seebeckelement baserat på nanotrådar och kisel, en komponent som omvandlar värme till ström. I företagets affärsidé ingår även att erbjuda foundrytjänster kring legeringar av kisel-germanium-tenn.
– Henry har hållit på i en massa år och har en del patent, säger serieentreprenören Bo Hammarlund som startat Nocilis tillsammans med Henry Radamson på KTH.

Företaget drog igång verksamheten vid årsskiftet i samband med att man fick in en industridoktorand. En processtekniker är också på väg att anställas. Nocilis – Silicon baklänges – hyr in sig i Electrumlabbet i Kista.

Företaget planerar att samarbeta med Sensic, ett annat av Bo Hammarlunds uppstartsbolag, som utvecklar sensorer till bland annat pelletspannor. Sensics kiselkarbidbaserade rökgassensor, som höjer verkningsgraden i biobränslepannor, skulle kunna strömförsörjas med Seebeckelementet.

– Vi räknar med att kunna demonstrera tekniken om nio till tolv månader.

Lösningen kan sedan licensieras ut till intresserade kunder som kan integrera den i sina egna produkter.

Seebeckelementet kan ses som ett inverterat Peltierelement. Medan Peltierelement fungerar som en kylare när man kör ström genom det omvandlar Seebeckelementet en temperaturskillnad till spänning.

Hur mycket man får ut beror på materialvalet och temperaturdifferensen över elementet.

Ett andra ben för Nocilis är att hjälpa kunder med dopning av kiselsubstrat. Det handlar i första hand om kisel-germanium-tennlegeringar på skivor med en diameter på 4, 6 eller 8-tum.

– Det finns en del intressanta tillämpningar för kiselkomponenter med direkt bandgap, bland annat IR-detektorer. Men exakt vad det blir beror på vad kunderna vill ha, säger Bo Hammarlund.
MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Inission slår ihop Göteborgs- och Boråsfabrikerna

Köpet av konkurrenten Onrox i juni gav Inission två större fabriker i Malmö och Borås men också möjligheten att slå ihop dem med de egna enheterna i Sösdala respektive Göteborg.

Fredagsgott: Elbil slår LaFerrari

Den kroatiska elbilen Rimac Concept One med fyra elmotorer ställdes nyligen i ett race mot superbilen Ferrari LaFerrari med både V12- och elmotor. Här visar ren el var skåpet ska stå.

Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

16 nya miljoner för öppen innovation

Regeringen öronmärker i och år nästa år upp till 16 miljoner kronor till Vinnova för stöttande och stärkande av innovations- och utvecklingssamarbeten mellan större industriföretag och små innovativa företag.

Luleås solcellsforskning får förstärkning från Italien

Forskaren, uppfinnaren, läraren och entreprenören Francesco Enrichi rekryteras för att arbeta med Luleå universitets forskningsprojekt Nano2solar. Pengarna kommer från Vinnovas samarbetsprogram Mobility for Growth.

Wed 08:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus