JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Grafentillverkaren Graphensic och utandningstestaren som upptäcker knark från Sensabues hör till nykomlingarna på den lista där tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik valt ut 33 lovande teknikföretag.
Listan presenteras i en webb-tv-sändning (länk) och domineras av tillämpad IT och medicinsk teknik. Bambuser (tv via mobilen), Voddler (peer-to-peer filmvisning), Wrapp (presentkort i mobilen) och Flatfrog (stora skärmar för multipek) hör till de mer namnkunniga bolagen på listan. Dataspelsbolaget Mojang, som ligger bakom supersuccén Minecraft, finns också med liksom Tomologic vars lösning för optimal skärning av materialskivor belönats i flera sammanhang.

Ur elektroniksynpunkt torde dock Graphensic vara mest intressant. Bolaget, som grundades i Linköping utifrån forskning av bland andra Mikael Syväjärvi, är världens första tillverkare av det Nobelprisbelönade materialet grafen. Elektroniktidningen skrev om bolaget för någon månad sedan (länk).

En annan intressant bubblare är Sensabues, lett av serieentreprenören Bo Hammarlund som tidigare bland annat drivit upp kiselkarbidbolaget Transic som numera är sålt till Fairchild. Sensabues gör ett utandningstest för narkotika, liknande det polisen använder för alkotester i trafiken. Än så länge används testerna mest inom missbrukarvården och på fängelser, men målet är att även spela en roll i trafikkontroller, i såväl Europa som i USA. För det krävs dock vidareutveckling - i dagsläget måste proverna analyseras externt och det tar tid att få provsvar.

Ytterligare ett bekant företag är Scint-X som startade hösten 2006 för att kommersialisera en ny typ av scintillator, ett skikt som översätter röntgenstrålning till synligt ljus i digitala avbildande röntgendetektorer. Företagets lösningen baseras på mikromekanik där man utgår från en kiselskiva som är lika stor som detektorn. Sedan etsas hål rakt genom skivan framför varje pixel i detektorn Dessa hål, som i praktiken ser ut som kanaler, är under 20 mikrometer i diameter och runt 200 mikrometer djupa. Kanalerna fylls med scintillatormaterialet.

Från listan bör också nämnas Zaplox, vars teknik låter mobilen fungera som nyckel till exempelvis hotellrum, Agricam, vars värmekameror kontrollerar hälsan hos juvren på mjölkkor, och Actiwave, vars algoritmer gör att minimala högtalare kan låta lika bra som betydligt större.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)