JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Det råder akut brist på IPv4-adresser. Bara några få finns kvar, enligt organisationen RIPE som delar ut IP-adresser i Europa. Svenska myndigheter har förberetts under lång tid, men övergången går inte snabbt.
Det har varit känt i flera år att det är ont om Internetadresser med det nuvarande Internetprotokollet IPv4, och att den kommande version IPv6 kan råda bot på det problemet. Nu meddelar RIPE att dess sista block om drygt 16,7 miljoner IPv4-adresser börjar ta slut.

Redan i slutet av 2010 gav regeringen i uppdrag till Post- och Telestyrelsen att beskriva hur IPv6 kan införas på svenska myndigheter och andra offentliga organisationer. I samband med detta sa IT-ministern att det inte ska dröja länge innan alla svenskar är uppkopplade enbart med IPv6, men där är vi ännu inte.

– Siffror från PTS visar att övergången går långsamt. Exempelvis har endast 27 av 239 myndighetsdomäner IPv6-adresser för sina webbservrar och endast 21 av 239 myndighetsdomäner har pekare mot e-postservrar med IPv6-adresser inlagda. Vi ser detta som ett enormt problem och ser också en stor frustration över att övergången inte går snabbare, säger Peter Falck, vd på Halon Security, som utvecklar verktyg och produkter för säkert  ansluta nätverk till email och Internet.

Enligt den nationella it-strategin ”It i människans tjänst – en digitala agenda för Sverige” ska alla statliga myndigheter vara nåbara över IPv6 senast nästa år.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)