JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

WebRTCChrome – och Elektroniktidningen – stöder WebRTC

De darrar av skräck – Microsoft och teleoperatörerna – för nu börjar WebRTC rullas ut – standarden som förvandlar webbläsaren till en bildtelefon. Klicka på en länk för att tala med Elektronitidningens reporter!
Klicka på en länk och säg ja till att låta Chrome använda mikrofon och högtalare – och en telefonförbindelse med din kamrat öppnas – direkt i webbläsaren.

Version 23 av webbläsaren Chrome – som är ute nu – har som standard webbtelefontekniken WebRTC aktiverad, man behöver inte längre ladda hem betaversioner eller pilla med inställningar för att komma åt den. Det meddelade Googles WebRTC-grupp igår och kallade händelsen för ”sin största milstolpe”.

Chrome är därmed den första stora webbläsare som släpper WebRTC skarpt.

Ericsson släppte en webbläsare för två veckor sedan – ja, det svenska telefonaktiebolaget – med stöd för WebRTC, men den är nog Elektroniktidningen ensam om att ha som standard eftersom den egentligen är avsedd för utvecklare.

Både Ericsson och Google har varit drivande bakom standardarbetet.

WebRTC har enkel utformning – vem som helst kan snabbt addera telefoni till sin webbplats eller till sin webbplattform. Kundtjänster är ett tydligt exempel på en grupp som kan dra nytta av standarden.

En artikel i tidningen Forbes kallar WebRTC för ”disruptiv” – med makt att rita om en marknad. Skype gjorde telefonnätet onödig. Nu ska WebRTC göra Skype onödig. Forbes tror att WebRTC kan accelerera migrationen från fasttelefoni till Internetbaserad telefoni.
 
PRATA MED MIG, HÄR OCH NU!

WebRTC


Här är några möjligheter att leka med WebRTC:
Klicka här (länk) för att telefonera i webbläsaren med mig, Jan Tångring – om allt fungerar som det ska. Jag har redan lyft på luren så det blir inga ringsignaler – vi är direkt öga mot öga när du klickar på länken. Du måste ha senaste versionen av Chrome, eller annan webRTC-aktiverad webbläsare. (jag har lagt på luren)

• För att istället testa på egen hand – gå till adressen  https://apprtc.appspot.com/
Du länkas vidare till en ny adress som du ger till en kamrat du vill ringa till.

• Här (länk) finns ett gäng roliga demos, bland annat ett fotobås, om du inte känner dig social.

• Här (länk) finns en bra presentation för utvecklare.
– Många operatörer är skärrade av detta, med all rätt, säger vd för Voxeo Labs, som säljer en produkt som länkar samman WebRTC med telefonnätet.

Han tillägger dock att han inte tror risken är överhängande.

– Telefonnätet är fortfarande det mest pålitliga vägen att få tag på folk, Så kommer det nog att förbli under överskådlig tid, säger han till Forbes.

WebRTC fungerar mellan alla webbläsare och kan integreras i andra program. Exempelvis säljer amerikanska Tokbox mjukvara som låter mjukvaruutvecklare kasta in telefoni via WebRTC som en funktion i sina appar för bland annat Apple Iphone.

Opera stöder WebRTC, men inte fullt ut. Firefox ska stödja WebRTC i version 18 – efter att användaren aktiverat den.

För ett par månader sedan gjorde gjorde Skypes ägare Microsoft ett sista desperat försök att sabotera WebRTC genom att föreslå omfattande förändringar som skulle knuffa arbetet tillbaka till ruta noll, och dessutom göra tekniken svårare att ta i bruk. Men Microsoft röstades ner av standardgruppen med överväldigande majoritet.

Microsoft har enligt Forbes inte meddelat när eller om Internet Explorer ska stödja WebRTC.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)