JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

OpenshoeSmarta skor alla
kan sko sig på

En datoriserad sko som både kan hjälpa brandmän orientera sig och studera balansen hos människor med neurologiska problem. Det har tre KTH-forskare tagit fram. Vill du produktifiera den kostar det inte ett öre – konstruktionen är öppen källkod.
En stegräknare på steroider som får Nikes berömda löparsko att framstå som en hälseneinflammation. Det har Isaac Skog, John-Olof Nilsson och Peter Händel konstruerat.

Skorna är den bästa platsen att placera gyron och accelerometrar för positionsbestämning.

Isaac Skog
Isaac Skoog
– De är den enda punkt på kroppen som på en regelbunden basis har hastigheten noll. Varje gång systemet detekterar att det har hastighet noll, kalibrerar systemet sensorerna. Om systemet inte får dessa nollhastighetsuppdateringar växer felet till tiotals meter redan efter några sekunder, förklarar Isaac Skoog för Elektroniktidningen.

Skon mäter steglängd och -riktning i tre dimensioner.

– Det spelar ingen roll om skobäraren går, springer, hoppar eller krälar. Skon kommer fortfarande att mäta vart bäraren beger sig, säger Isaac Skog.

Ett av de viktigaste användningsområdena för Openshoe – som projektet  heter – är att hjälpa brandmän och annan räddningspersonal navigera där GPS inte fungerar, som inomhus, i tunnelbanor, varuhus eller gallerior.

Skon kan också användas inom biomekanik och biomedicin. Genom att analysera gångstilen kan olika mönster skönjas. Stabilitetsproblem är exempelvis ett symptom på neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom.

Under sulanOpenshoe

Datorenheten mäter 28,5 x 32 x 40,5 mm. Den innehåller Analog Devices Isensor 16367 som har 820 Hz samplingsfrekvens, 1200°/s-gyroskop och 18 g-accelerometer – båda treaxliga.

Processorn är en Atmel AVR32UC3 som har flyttalsenhet, plus USB-gränssnitt  för programmering.

Sensoralgoritmen är av typen Zero Velocity Update-aided Inertial navigation system (ZUPT-aided INS).

Datorskon kan också göra en insats inom Idrottsmedicinen.

– Skon kan hjälpa idrottaren att optimera sina rörelser. Man vet sedan tidigare till exempel hur idrottare ska springa så energieffektivt som möjligt. Skon kan hjälpa till med förståelse för hur nära det optimala resultatet en idrottare ligger, samt notera konstiga avvikelser, säger Isaac Skog.

Openshoe är ett öppenkodsprojekt – vem som helst kan bygga den eller vidareutveckla den gratis.  

– Statlig forskning ska vara öppen och tillgänglig för alla, säger Isaac Skog.

Prislappen för att tillverka ett par skor skulle ligga kring 500 dollar. Ett litet amerikanskt företag har tillverkat en prototyp, men har ännu inte tagit steget till tillverkning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)