JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Appen som gör din Saab till en Ferrari

Dagarna före jul släppte ingenjören Kenneth Palmestål en ny variant av sitt sportbilsljud Soundracer. Denna gång i form av en Androidapp som kommunicerar med en ODB2-adapter i bilens diagnosuttag.
Soundracer är en liten elektronisk krets som fångar upp bilens varvtal genom de små störningarna från bilens 12-voltsgenerator och översätter det till mullrande V8-ljud från Shelby Mustang, högvarvigt V10-ljud från Lamborghini Gallardo, det unika ljudet från Ferrari V12 och nu också motorljuden från Lexus LFA V10 och Harley-Davidson V-Twin.

Ur varvtalsanalysen får Soundracer också fram information om tomgång, acceleration, motorbroms, upp- och nedväxling och glidarkörning.

Elektroniken simulerar motorljuden som skickas till bilstereon via en liten fm-sändare som pluggas in i bilens cigarettändaruttag.

Som komplement till fm-sändarna lanseras nu Soundracer som en app för smarta mobiler. I app-varianten görs varvtalsanalysen av en styrkrets placerad i en ODB2-adapter som kopplas till bilens diagnoskontakt (on board diagnostics).

Informationen skickas därefter med Bluetooth till en smart mobil och Soundracerappen som översätter allt till exklusiva motorljud som går ut i bilstereon, antingen med Bluetooth eller med sladd från mobilen till bilstereons aux-ingång.

- Än så länge finns Soundracerappen bara för Android men vi kommer med appar för både Iphone och Windows Phone, säger Kenneth Palmestål till Elektroniktidningen. Apparna utvecklas i samarbete med Appagonia i Göteborg.

Kenneth Palmestål lanserade Soundracer på elektronikmässan CES i Las Vegas i januari 2009 och fick gensvar direkt.

- Sedan tog det några månader innan slutprodukten var klar och tillverkningen kom igång. Vi sålde de första exemplaren i ett tält under 24-timmarsloppet på franska Le Mans sommaren 2009 och hade ganska snart över 60 återförsäljare i över 30 länder.

Soundracer är fortfarande bara en litet företag med Kenneth Palmestål och en säljare som anställda.

Utvecklingen av programvaran har gjorts i samarbete med it-konsulten Epsilon Embedded. Varje chip programmeras och låses innan det skickas till Kina för montering i fm-sändaren.

För motorljuden har man anlitat den kände motorljudsdesignern Greg Hill på Soundwave Concepts i Australien.

Om nuvarande Soundracer mer ses som en leksak för bilnördar så är fortsättningen mera seriös.

- Det nya och spännande är elscooter- och elbilsmarknaden inklusive eldrivna gocarts. Vi har förfrågningar om att ljudsätta elbilar – både med externt och internt ljud. Också tvåhjuliga elfordon behöver externt ljud för att höras i trafiken, säger Kenneth Palmestål.

Kenneth Palmestål är en veteran i svenska it-sammanhang. Han startade Sveriges näst första datorbutik – Janken Minidata Göteborg i början av 1978. Sveriges första datorbutik var Jan Nilssons Hobbydata i Malmö. Han är också känd som uppfinnaren av reglersystemet IQtherm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)