JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 17 juni 2019 VECKA 25
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Axiskamerans skapare bäst i världen

Martin Gren, skaparen av Axis världsberömda nätverkskamera, har genom åren fått den ena utmärkelsen efter den andra. Nu toppar han listan över världens mest tongivande personer inom säkerhets- och skyddsbranschen.
Martin Gren och Mikael Karlsson startade Axis redan 1984. Kontoret utgjordes av ett studentrum i Lund. Mikael Karlsson var ekonomen och Martin Gren var teknikutvecklaren.

Den första produkten var en nätverksbaserad skrivarserver som efter hand utvecklades och blev en världsprodukt.

Utifrån de egenkonstruerade nätverkschipen och den webbaserade nätverkstekniken utvecklade Axis fler produkter, inte minst de nätverksbaserade övervakningskamerorna som blivit Axis största produkt.

Det var i mitten på 1990-talet som Martin Gren presenterade chiptekniken Etrax, som i ett slag förbättrade uppkopplingen av Axisservrarna och Axiskamerorna i nätverk över internet.

Den första Axiskameran lanserades 1996 och  var världens första nätverksbaserade övervakningskamera.

- När vi ställde ut på säkerhetsmässan Ifsec International första gången 1997 trodde de andra att vi var ett leksaksföretag som hade kommit till fel mässa. Och jag kan medge att de första nätverkskamerorna levererade bilder som inte var särskilt lämpade för övervakning. Men vi visste att det skulle förändras och vi fick sannerligen rätt, säger Martin Gren i ett pressmeddelande på tisdagen.

I år är det 40:e  gången som Ifsec Global arrangerar sin säkerhetsmässa. Och jubileet till ära har man listat världens 40 mest inflytelserika personer inom säkerhets- och brandskyddsbranschen.

Etta på  listan är Martin Gren. Ytterligare två svenskar finns med, Per Björkdahl, Onvif på tredje plats och Alf Göransson, Securitas på sjunde.

För ganska exakt fyra år  sedan fick Martin Gren ta emot  konsultfirman Ernst & Youngs prestigepris  Entrepreneur of the Year vid en galakväll i Blå Hallen i Stockholm.

-  Jag är mest intresserad av produktutveckling, att se hur man kan få en idé eller en produkt att fungera och bli kommersiellt gångbar, sa han då.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)