JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Svenskarna bakom Minecraft på Time100

De finns på samma fina lista som världspolitikerna Barack Obama,  Kim Jong Un, Aung San Suu Kyi, Teslaentreprenören Elon Musk, artisterna Jay Z och Beyoncé och Huaweigrundaren Ren Zhengfei. Det heter Jens Bergensten och Marcus Persson.
Årets lista över världens 100 mest inflytelserika personer innehåller två svenska namn - Marcus "Notch" Persson och Jens "Jeb" Bergensten.

Det är de ledande personerna bakom succéspelet Minecraft som sprids över världen som en löpeld.

Ett av motiven till att ge Minecraftskaparna en placering på 2013 års Time100-lista är att Mincecraft ger en hel generation ungar insikt och träning i datorprogrammering.

Marcus Persson, ständigt iförd hatt, utom på bilden i Time, är grundaren av  företaget Mojan och den som hunnit bli ganska känd i bredare sammanhang.

Men Jens Bergsten, som tog över design och utveckling av Minecraft från Marcus Persson för två år sedan, är inte känd utanför den trängre kretsen.

I Minecraftsammanhang heter Marcus Persson "Notch" och Jens Bergensten "Jeb".

Så här skriver Time i sina motivering för de båda svenskarnas inflytande i världen. (Länk)

"I Minecraft använder du din fantasi för att skapa vadhelst du vill skapa. Det kan vara en historia, en maskin, en plats som du vill besöka. Minecraft är ett med dig, din vilja och din kreativitet."

"Minecraft är en underbar kombination av tillgänglighet och djup som ger stor output av enkel input. Minecraft introducerar en hel generation ungar i datorprogrammering. Hur kan man lära sjuåringar att koda. Det är svårt. Minecraft är ett av de lysande landmärkena längs den stigen."

Time100 hela listan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)