JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Facebookhallen invigs 12 juni

Nu är det knappt två veckor kvar till invigningen av den första etappen i Facebooks spektakulära serverhallbygge i Luleå. Tre hallar om vardera 30 000 kvadratmeter ska byggas.  De kommer att dra 1 terrawattimmar el per år.
Facebooks etablering i Luleå är Facebooks första egna serverhall utanför USA, där Facebook har anläggningar i Oregon och North Carolina och en på gång i Iowa.

För Luleå kommun var det en publicitetsmässig triumf att jätten Facebook valde den lilla svenska staden nära polcirkeln för sin första Europainvestering.

Luleå finns nu på kartan när andra stora serverföretag söker lokalisering.

Facebook valde Luleå för det kyliga klimatet som gör det möjligt att kyla serverhallarna med kall utomhusluft och för närheten till leveranssäker, relativt billig, förnyelsbar el från de norrländska vattenkraftverken. Det går en stor 145 kV-ledning nära Facebookhallen.

Facebook har utvecklat en egen teknik som sänker kostnaden för kylning väsentligt. Bland annat saknar servarna ett yttre hölje för att den kalla luften enklare ska kunna kyla.

Samtidigt kommer Facebookhallarna att göra omgivningen några grader varmare när det ständigt flödar varm luft ut från hallarna.

Varje hall rymmer 10 000-tals servrar som är sammankopplade med 1 000 kilometer fiber.

Enligt hallchefen Joel Kjellgren finns det mycket ny teknik i Facebookservrarna, bland annat att all service kan genomföras från rackens framsida.

- Det innebär att en genomsnittlig reparation bara tar tre minuter att genomföra, vilket är halva tiden mot branschnittet. Dessutom kan en enda tekniker hantera upp till 20 000 servrar, säger Joel Kjellgren till Computer Sweden.

Han säger att man just nu är 35 anställda och att man nog kommer upp i 60-70 personer när alla hallarna är klara under nästa år.

- Majoriteten är svenskar med anknytning till Luleå. Mycket av rekryteringen har skett i samarbete med Luleå tekniska universitet, säger Joel Kjellgren.

Se Youtube-klipp från oktober när den första hallbyggnaden började bli klar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)