JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Stöd till bläck som ger mer ur solceller

Lundaföretaget Sol Voltaics får 41 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten för att industrialisera tillverkningen av nanotrådar som utgör basen i ett bläck som kan höja verkningsgraden hos solceller, såväl kristallina som tunnfilms, med över 25 procent.
Solcellsbolaget Sol Voltaics, grundat 2008, arbetar numera intensivt med en tillverkningsmetod av nanotrådar, döpt till "aerotaxy".

Metoden har utvecklats tillsammans med Lunds universitet och  innebär att nanotrådarna tillverkas i gasform istället för på substrat, vilket är mellan 100 och1000 gånger snabbare än andra idag använda metoder.

– Jag fick idén för 3,5 år sedan. Jag tyckte inte att man borde behöva substratet när man gör enkristallina halvledare utan istället göra det direkt från guldpartiklar som svävar i luften. Vi gjorde experiment och nästan det första gick perfekt. Vi fick pinnar som alla var orienterade på samma sätt som då man gör det epitaxiellt, förklarade Lars Samuelson, professor i halvledarelektronik på Lunds universitet och med-grundare av Sol Voltaics, i en intervju med Elektroniktidningen i vintras (länk).

Affärsidén är att framställa kärl med nanotrådar – trådar som sedan utgör basen i det nanotrådsbläck som företaget ska sälja under namnet Solink. Nanotrådsbläcket består av nanotrådar i en lösning för att enkelt kunna hanteras, transporteras och appliceras på solceller för att öka verkningsgraden.

Pengarna som Energimyndigheten skjuter till är ett villkorslån som ska användas till att ta fram en pilotutrustning för aerotaxy, utveckla ett stabilt nanotrådsbläck, samt utveckla deponerings- och kontakteringstekniker för industriell användning.

– Stödet möjliggör för Sol Voltaics att industrialisera produktionen av nanomaterial anpassade för solceller. Sol Voltaics nanoteknologi bidrar till en effektivare produktion av förnybar energi från solen och kan drastiskt förbättra kostnadsstrukturen i sektorn. När vår produkt verifieras kommer Sol Voltaics gå från spetsforskning till globalt ledarskap inom området, säger David Epstein, vd på Sol Voltaics i ett pressmeddelande.

Så sent som i januari beviljades dessutom Lars Samuelson och hans forskarkollegor 9 miljoner kronor under fyra år av Energimyndigheten för projektet ”Nanotrådsbaserade solceller för realisering av billig förnybar energi.” Projektet drivs i samverkan med Sol Voltaic (länk).
MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)