måndag 30 maj 2016vecka 22
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Anna Wennberg (anna@etn.se)

UR ARKIVET: 2013-08-23 Smart svensk avsyning ser enstaka grafenskikt

Med ett optiskt mikroskop och lite smarta knep går det enkelt att hitta ytor med bara ett lager grafen på en kiselkarbidskiva. Chalmersforskare ligger bakom metoden som Linköpingsföretaget Graphensic just börjat använda vid tillverkning av grafen på kiselkarbid.


Ett lager grafen kan vara extremt tunt, bara några tiondels nanometer. Det har hittills gjort det extremt svårt att skilja på om ett, två eller kanske inget lager grafen bildats på en viss yta då materialet framställts på kiselkarbid.

– Men nu har Chalmers under ledning av Sergey Kubatkin visat att man kan använda optiskt mikroskop för att särskilja olika grafenlager. Därmed kan man enkelt hitta ytor med bara ett lager grafen, där materialets riktiga karaktäristik kommer fram, och exempelvis placera komponenter på dessa ställen, säger Mikael Syväjärvi, medgrundare till Graphensic, till Elektroniktidningen.

Graphensic är det första företaget i Europa som tillverkar och säljer grafen på kiselkarbid. Företaget framställer grafen på kiselkarbid med en metod som utvecklats vid Linköpings universitet.

– Vi har börjat använda Chalmers metod vid tillverkningen av vårt material. Fördelen är att vi nu enkelt kan se vilka provbitar som blivit bra eftersom vi kan titta igenom alla provbitar. Tidigare har vi använt mer komplexa metoder som gjort att vi bara kunnat ta referensprover i en serie, förklarar Mikael Syväjärvi.

 
Professor Sergey Kubatkin på Chalmers har lett projektet som visar att man kan använda ett optiskt mikroskop för att enkelt hitta ytor med bara ett lager grafen.
Chalmersforskarna har utarbetat metoden i samarbete med kollegor på Linköpings universitet och the National Physical Laboratory i Storbritannien.

I stort krävs ett optiskt mikroskop i kombination med några smarta knep för att en person med erfarenhet på bara ett kort ögonblick ska kunna avgöra hur en viss yta är uppbyggd.

– Med smarta knep menar man exempelvis att man inte fokuserar direkt på ytan, utan lite ovanför. Det ger mer kontrast. Sen har man även lagt till filter i mikroskopen som gör att det blir lättare att se höjdskillnader, vilket gör att det blir betydligt bättre karakteristik, förklarar Mikael Syväjärvi.

– Det är helt fantastiskt att ett verktyg som är så enkelt kan göra så stor skillnad, tillägger han spontant.

Utvecklingsarbetet har stöttats av ConceptGraphene – ett projekt inom EU:s sjunde ramprogram – Vetenskapsrådet, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt det brittiska grafenprojektet IRD.

I förra veckan publicerades arbetet online av Nano Letters (länk).
Med ett optiskt mikroskop går det att hitta ytor som bara består av ett lager grafen – det är där den riktiga karaktäristiken för materialet kommer fram och det kan därför vara intressant att placera komponenter på just dessa ställen. Bilden visar hur en så kallad Hall bar placerats på en yta med ett lager grafen.
Annons
Elektronikkonsult breddar med miljötjänst
article thumbnailfre Har du koll på vad dina elektronikprodukter innehåller för olika ämnen? Om inte kan det bli dyrt. Och i värsta fall får du inte sälja din produkt. Nu lanserar Elektronikkonsult en tjänst som hjälper dig att sammanställa all nödvändig information.
Ger hög ström ur minimalt format
article thumbnailfre En DC/DC-omvandlare som hanterar fyra gånger högre strömtäthet än alternativen. Det är vad Texas Instruments påstår sig ha utvecklat. Den har en ny topologi som kan hantera hög switchfrekvens, vilket bäddar för liten storlek på både omvandlare och passiva kringkretsar.
IP-telefoni har passerat fast telefoni
article thumbnailfre Post- och telestyrelsens rapport för 2015 visar att IP-telefonin växte med 7 procent och därmed passerade fast telefoni räknat i i antalet abonnemang.
Från varmvitt till kallvitt
article thumbnailfre Anpassa belysningen efter olika situationer och behov. Uppmaningen kommer från det svenska belysningsföretaget Aura Light som lansera tre armaturer med styrbar färgtemperatur på det vita ljuset.
Leab uppgraderar med Mycronic
article thumbnailfre Kontraktstillverkaren Leab köper en ny ytmonteringsmaskin till fabriken i Lövånger. Leverantör är svenska Mycronic.
Ny dom: Googles Java är en skälig piratkopia
article thumbnailfre Oracle ville ha 77 miljarder kronor i skadestånd men fick ingenting. Googles användande av gränssnitt till 37 stycken Javabibliotek räknas som skäligt bruk. Det fastslog en jury i San Francisco i går.
Vem bjuder 15 miljarder dollar för Xilinx?
article thumbnailtor Efter Intels köp av Altera förra året har det av och till spekulerats i att även FPGA-jätten Xilinx ska bli uppköpt. Den här gången är det Qualcomm och Broadcom som pekas ut som tänkbara spekulanter.
Direktsamplar snabbare än andra
article thumbnailtor Texas Instruments har lanserat en 14-bitars AD-omvandlare som samplar i 3 GSa/s. Företaget hävdar att det är industrins första i sitt slag och den bäddar för enklare systemlösningar kring direkt rf-sampling.
Göteborg får Lora-nät
article thumbnailtor Umeå blev först i Sverige med ett stadstäckande IoT-nät av typen Lora. Nu hakar Tele2 på den heta trenden med sakernas Internet och bygger ett nät i Storgöteborg som ska vara klart i höst.
Tummen upp för Chalmers och trådlöst
article thumbnailtor I höstas öppnade Vinnova en ny utlysning med syfte att skapa kompetenscentrum inom forskningsområden som är viktiga för Sveriges framtida konkurrenskraft. Inom den riktade utlysningen har nu fem centrum beviljats medel. Två med Chalmerssäte: Chase och Gigahertz Centrum.
Stilla din nyfikenhet på tryckt elektronik
article thumbnailtor Den 8 september bjuder forskningsbolaget Acreo in till öppet hus på Printed Electronics Arena i Norrköping.
Exo-ben vann Skapas gillande i Gävle
article thumbnailtor Det blev Usman Haider som vann regionfinalen i Gävle av Skapatävlingen. Hans exo-ben ska hjälpa gamla och rörelsehindrade att klara sin vardag bättre. Priset är 15 000 kronor och en plats i riksfinalen i höst.
Partnertech i Karlskoga köpt av Karlskogabolag
article thumbnailtor Förra året köpte finska Scanfil den svenska kontraktstillverkaren Partnertech. För drygt två veckor blev det klart att det finska företaget sälja samtliga aktier sitt dotterbolag Partnertech Karlskoga. Nu är det klart att Karlskogaföretaget Permec Group tar över som ägare. Närmare 30 procent av personalen har dock varslats, enligt nwt.se
En flygande värmekamera och termometer
article thumbnailons Inspektioner av tak, kraftledningar, odlingar eller infrastrukturanläggningar är några av uppgifterna i blickfånget för Flirs nya värmekamera anpassad till drönare. Förutom att skicka ned realtidsvideo mäter Vue Pro R temperaturen för varje bildpunkt och sparar i minnet.
Microsoft ger upp mobilerna
article thumbnailons För en vecka sedan blev det klart att Microsoft säljer tillbaka varumärket Nokia på mobiltelefoner till Finland. Nu meddelar IT-jätten att företaget lägger ned den resterande hårdvaruutvecklingen inom mobilområdet med 1850 anställda.
Hur många ska Nokia sparka?
article thumbnailons Blir det 10 000 eller kanske 15 000 personer som får lämna den finska telekomjätten? Spekulationerna har tagit fart sedan nyhetsbyrån Reuters pratat med fackliga företrädare. Från ledningen är det locket på.
Kapsling för elcentraler till Raspberry Pi
article thumbnailons RPI-BC är enligt Phoenix Contact den första kapslingen för normcentraler som är utvecklad för Raspberry Pi. Därmed blir det enklare att använda datorkortet i ett tidur eller för att styra strömmen till exempelvis utomhusbelysningen.
Signalgenerator för alla behov
article thumbnailons Den fungerar som enkel signalgenerator men kan också generera sekvenser av komplexa vågformer för exempelvis LTE och radartillämpningar. AWG4000 från Tektronix säger sig klara alla behov som finns i labbet.
SMA-kontakten som kan bytas i fält
article thumbnailons Det behövs inga pressverktyg eller lödutrustning för att byta brittiska Intelliconnects nya SMA- och 2,9 mm-kontakter. Trots det ska de ha samma egenskaper som dagens kontakter som löds fast på kablarna, lovar företaget.
Kreditkortsstor mikrovågsvärmare
article thumbnail24/5 För en vecka sedan släppte NXP en transistorbaserad modul för mikrovågsugnar. Nu kommer konkurrenten Ampleon med motsvarande produkt men i ett mindre format. Kortet är 80x40 mm och levererar upp till 250W vid 2,4-2,5 GHz, perfekt för att värma mat i mikron och i industriella tillämpningar, enligt Ampleon.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys