JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nytt LED-rekord med 203 lumen

LED-lamporna blir allt effektivare. Nu rapporterar Philips Lumileds och Intematix att man satt ett nytt rekord för fosforbaserad LED-moduler på 203 lumen per watt.
Nyligen rapporterade holländska Philips att man nått en effektivitet på 200 lumen per watt för en LED-modul med namnet TLED. Det kan jämföras med 100 lumen för traditionella lösningar och 15 lumen för vanliga glödlampor.

Nu har Philips Lumileds och amerikanska Intematix skruvat upp effektiviteten ytterligare med den nya remote phosphor-tekniken som Intematix tagit fram och som innebär att fosforlagret inte läggs på själva lysdioden utan på insidan av domen/linsen.

– Den här modulen representerar den högsta effektivitetsnivån av alla LED-baserade ljusprodukter som är kommersiellt tillgängliga för produktion i dag, skriver Intematix i ett pressmeddelande.

Fosformetoden att omvandla det traditionella blåa LED-ljuset till olika nyanser av vitt ljus - och till färgat ljus i önskade kulörter -  anses mer kostnadseffektivt och mindre krångligt än andra metoder, till exempel RGB-metoden. Intematix hävdar att man är störst på "remote phosphor".

I rekordförsöket har man utgått från Philips Lumileds Luxeon T/TX-serie av Royal Blue LED och använt en vanlig 26 millimeters forforbelagd lins/dom.

Philips Lumileds är jämgammalt med Intematix, Phlips Lumileds startades 1999 som ett samriskföretag mellan Philips och HP-avknoppningen Agilent. Numera ägs det helt av Philips och är integrerat med företagets ljusdivision.

Gå till Philips ordlista över alla LED-begreppen. (Länk)

Se en fyra minuter lång video om hur blått, rött och grönt LED-ljus blir vitt. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)