JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Svensk nyckel skyddar Labview

En liten USB-nyckel från Göteborgsföretaget Wireflow  hindrar att program som utvecklats i Labview kopieras eller stjäls. En av de första kunderna är Gefle Testteknik som ska skydda sina testsviter för basstationer och komponenter till basstationer.
För sisådär 15 år sedan var det vanligt att dyrbar programvara som cad-verktyg skyddades med hårdvarunycklar, ofta kallade donglar. Idag är nycklarna oftast överflödiga eftersom datorn snabbt kan kolla att du har en licens över Internet.

Men i en del sammanhang vill man inte ha datorn kopplad till Internet. Programmet får inte störas eller så vill man hindra intrång. Det gäller för vissa typer av styrsystem och produktionstest. Även vid demonstrationer på mässor och när en kund ska utvärdera en programvara kan det vara bra med en hårdvarunyckel för att slippa oroa sig för att programmet ska stjälas.

Göteborgsbaserade Wireflow fick upp ögonen för problemet på en session under National Instruments användarkonferens i Austin i augusti förra året. Ett knappt år senare finns en lösning som utvecklats i samarbete med National Instruments.

Ett företag som dragit nytta av produkten är Gefle Testteknik, som också ingår i National Instruments ekosystem. Företaget utvecklar bland annat olika testpaket för basstationer och mikrovågskomponenter baserade på National Instruments vektorsignaltransceiver och Labview.

– Vår programvara skulle demonstreras på en mässa i Taiwan men vi kunde inte själva vara på plats. Och vi ville inte skicka iväg den obevakad, säger Niklas Nolemo på Gefle Testteknik.

Några veckor tidigare hade han träffat Johan Sandquist på Wireflow på NI Week och fått en dongel.

Med hjälp av Wireflow kunde Gefle Testteknik snabbt lägga in en extra kodsnutt i sitt testpaket, kompilera om koden och sedan skicka iväg den tillsammans med nyckeln utan att känna oro för att någon skulle stjäla koden.

– Det är en passiv lösning, så nyckeln skickar in koden, och passar den inte i programvaran så startar den inte, säger Johan Sandquist på Wireflow.

Dessutom fortsätter programvaran att kontrollera att USB-dongeln sitter kvar i systemet. Det går alltså inte att ta ut den och köra igång en kopia av programmet på ett annat system.

Det går att lägga in tidsbegränsningar för hur länge nycklarna ska gälla, en funktion som är användbar för till exempel demoversioner av programvaror. Samtidigt går det att programmera om tidsgränserna på distans.

Donglarna innehåller en kryptokrets från Atmel som arbetar enligt SHA-256. Varje dongel har en huvudnyckel och åtta licensnycklar plus tre så kallade datafält. De senare kan användas för att låsa upp en eller flera optioner som finns i programvaran.

Donglarna finns för både vanliga Labview och för RT. Till bägge hör en programvara för programmering av nycklarna. Den nyfikne kan ladda ner programmet för test, men för att kunna programmera krävs en licens, som givetvis säljs som en dongel.

Förutom att programmera nycklarna måste man lägga in en licenscheck i Labviewkoden innan den kompileras. För extra hög säkerhet går det att använda så kallade hashade koder. Den som ser koden kan visserligen skriva av siffrorna men det fungerar inte eftersom det inte är den ursprungliga koden.

– Vi är ensamma om lösningen. Det finns motsvarande lösningar i bland annat C# och Java men inte i Labview, säger Johan Sandquist.

En nyckel för Labview kostar 600 kronor och en för Labview RT går på det dubbla, 1 200 kronor. Dessutom behövs en programlicens som kostar 2 500 re­spektive 4 700 kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)