JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
54 procent av de röstande i en färsk enkät anser att datorvärldens ursoppa C är det lämpligaste språket att göra sitt elddop i för en nybliven student av elektronikmjukvara.  Undersökningen gjordes av Element14, distributören Farnells forum för elektronikutvecklare.
Efter C (tillsammans med C++) fick Guido van Rossums koncisa scriptspråk Python 14 procent, följt av i tur och ordning det mastodontiska objektorienterade språket Java, metallsmakande assembler och babyspråket Basic.

70-talets C och 80-talets C++ anses fortfarande vara de viktigaste startpunkterna för en elektroingenjör, trots den rikliga floran av moderna elektronikspråk, skriver Element14 i ett pressmeddelande.

Debattens ljungeldar sprakade dock högt – exempelvis mötte alternativet C/C++ hårt motstånd.

– Personligen anser jag att C/C++ är ett fruktansvärt dåligt val som förstaspråk, skriver Element14-medlemmen John Beetem.

– C passar utmärkt för att skapa kompakt kod som kan översätts rakt till maskinspråk. Men att lära ut programspråkskoncept är något man gör betydligt effektivare med hjälp av ett mindre kompakt språk där de koncept du försöker lära ut är tydligare.

En annan medlem, Guy Grotke, är av rakt motsatt åsikt och sätter till och med C++ inom parentes.

– Elektroningenjörer ska börja med att lära sig C, och inte bry sig så mycket om C++. Alla processorer som finns har en C-kompilator och om du lär dig C  kan du skriva program som fungerar överallt.

– Om du lär dig att bli beroende av C++ blir du inte så glad den dagen du måste programmera en PIC eller andra små mikroprocessorer.

110 Element14-medlemmar röstade.

Nätverkets chefssamordnare Dianne Kibbey pekar på Raspberry Pi, Beaglebone Black och Riotboard som exempel på ett nymornat intresse för elektronik och mjukvara.

– Många länder har börjat stoppa in programmeringskunskaper i läroplanen. Därför var vi intresserade av att höra från ingenjörerna vilka språk som de anser borde läras ut.

– Det fanns uppenbarligen många delade meningar om den saken.

I nästa enkät ska Element14 förhöra sig om elektroingenjörernas syn på vilken teknologi som blir den viktigaste under den nära framtiden – de kommande två åren: grafen, Internet of Things, sensorer, nanoteknik, 3d-skrivare, elektroniska accessoarer, virtual reality, eller något annat?
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)