JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Produktutvecklingsföretaget Svep Design Center och inköpsexperten Chase XL har startat ett gemensamt bolag i Lund kallat Swemake. Företaget vill ta hand om hela kedjan från produktutveckling till att hitta rätt tillverkare.
– Det började med att vi gjorde ett uppdrag åt en av Sveps kunder. Sedan började vi diskutera ett samarbete eftersom vi såg att det fanns fler som har samma behov, säger Christian Carlsson som är tillförordnad vd på Swemake.

Tvåmannaföretaget ägs gemensamt av Chase XL och Svep Design. Affärsidén är att erbjuda utveckling, tillverkning och logistiktjänster till kunder som har en idé men som saknar kompetensen att omvandla den till en produkt. Tjänsten passar också företag med utvecklingskompetens som behöver komplettera sina produkter med till exempel ett tillbehör, men som har begränsade utvecklingsresurser eller saknar en nyckelkompetens för att utveckla tillbehöret.

– Som gammal inköpare vet jag att det inte är helt lätt att hitta rätt underleverantör. En ODM kan vara duktig på att utveckla en viss typ av produkt men inte på att tillverka den. Vi har kompetensen att kvalitetssäkra hela kedjan, både produktion och logistik, säger Christian Carlsson.

Han kommer från fyramannaföretaget Chase XL som består av före detta anställda på Sony Ericsson och Ericsson. Chase XL har också en person på plats i Shanghai som sköter kontakterna med de asiatiska företagen. Men underleverantören kan lika gärna finnas i Östeuropa eller i Sverige.

– Det beror på vad det är för produkt vad som passar bäst.

Den andra delen av upplägget är den utvecklingskompetens som Svep står för. Företaget har under 35 år utvecklat elektronikbaserade produkter, exempelvis mobiltelefontillbehör, Bluetooth-styrda enheter, smarta klockor och biljettläsare.

Swemake räknar med att få in det första projektet före sommaren och växa med ett par anställda under året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)