JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Mattias ska hindra motorn att haverera

En detektor som analyserar metallpartiklar i oljan på ett hydraulsystem kan avgöra om ett haveri är nära. Nu får Mattias O´Nils och forskarkollegan Najeem Lawal två miljoner kronor av Vinnova för att kommersialisera haveridetektorn, utvecklad i samarbete med Bosch Rexroth.
Mattias O’Nils är professor i elektronik och leder forskningen vid Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate (STC).

För några veckor sedan skrev vi om hans årsgamla företag, Ontop Measuremet, som utvecklat världens första instrument som kan analysera pappersytans kvalitet samtidigt som pappret produceras. Kartongtillverkaren Iggesund Paperboard har installerat en första maskin (länk).

Haveridetektorn är sprungen ur flera års forskning, med rötter i olika forskningsprojekt. År 2007 tog haveridetektorn storslam i tävlingen ”Jagharenidé” med vinst i tre kategorier. Fem år senare vann den Venture Cups regionfinal och kvalade in som ett av tolv bidrag till Sverigefinalen.
Nu står Mattias O´Nils inför ytterligare en kommersialisering. Denna gång handlar det om en haveridetektor som likt Ontop Measuremets pappersscanner tar hjälp av kameror – nu för att se och klassificera metallpartiklar i olja på ett hydraulsystem. Genom att analysera metallpartiklarna går det att avgöra när hydraulsystemet bör servas för att undvika haveri.

– Stora hydraulmotorer används inom olika industrier, det kan vara allt från processindustri till stora fartyg eller offshore vindkraftverk. Underhåll är kostsamt och tidskrävande och ett stort motorhaveri kan vara rent förödande. Där kan haveridetektorn göra stor skillnad, förklarar Mattias O´Nils.

Hittills har han och kollegan Najeem Lawal tagit fram en prototyp av haveridetektorn. Den har testats i ett utvärderingssystem framtaget tillsammans med Bosch Rexroth, som är världsledande inom mobilhydraulik.

De två miljoner kronor som Vinnova nu skjuter till ska gå till att undersöka hur prototypen ska utformas till en produkt i industriell miljö samt hur kommersialiseringen bäst ska gå till.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)