JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
På söndag drar Almedalsveckan i Visby igång. Här ska allt från elvägar och smarta hus till framtidens jobb när maskiner och robotar tar över inom 20 år debatteras. Det ständiga irritationsmoment med dålig internetuppkoppling ska i år lösas med heliumballonger i skyn fulladdade med gratis wifi.
När Almedalsveckan drar igång finns det något för alla. Sveriges Ingenjörer vill röja hindren för arbetskraftsinvandring, Siemens sätter fokus på elvägar och elproduktion, ABB lyfter energifrågor och Sveriges kompetensförsörjning, medan akademin passar på tillfället att föra fram forsknings- och utbildningspolitiska frågor i möten med politiker och andra beslutsfattare.

Samtidigt finns här utrymme för mer spektakulära möten.

”Busy doing nothing” är vad Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, vill lyfta under Almedalsveckan. Här handlar det om framtidens arbetsliv och vad exempelvis läkare, chaufförer, jurister och ekonomer ska göra  när hälften av alla jobb tas över av maskiner, datorer och robotar.

Frågan SSF ställer sig är om det är dags att skrota arbetslinjen.

MIT-professorn Andrew McAfee – författare till den uppmärksammade boken ”The second Machine Age” –  är med för att tala om hur framtidens jobb ser ut. Likaså är IBM Svenska där för att belysa möjligheter med den nya tekniken, samtidigt som Stefan Fölster, adjungerand professor på KTH, tittar på tänkbara framtidsscenarier med fokus på Sverige.

Samtidigt förväntas årets Almedalsvecka –  där varje aktör själv genomför sina arrangemang – dra ännu fler besökare är tidigare, vilket fått fibernätsoperatören IP-Only att ta tillfället i akt att lansera konceptet Smart Fiberstad med gratis wifi till alla.

– Förra året var det många i Almedalen som klagade på den urusla mobiltäckningen. Vi är ju inte mobiloperatörer – det vi har är fiber och då tänkte jag – varför inte wifi i skyn till alla, säger Staffan Saedén på IP-Only.

Tanken är att ge alla besökare supersnabb surf med sex wifi-ballonger som svävar 15 till 25 meter uppe i luften. Ballongerna har en diameter på drygt 4 meter och en räckvidd på upp till 300 meter.

Något krångel med inloggning blir det inte.

– Nej, det är bara att surfa rakt ut i världen. Inga trösklar, säger Staffan Saedén.

Tidigare har liknande lösningar används i  exempelvis i USA efter naturkatastrofer. Då handlar det oftast om att täcka en hel stadskärna med wifi.

Årets Almedalsvecka pågår mellan den 29 juni till 6 juli (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)