måndag 27 juni 2016vecka 26
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Digi-Key växer starkt i Europa Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Anna Wennberg (anna@etn.se)
UR ARKIVET: 2014-10-28  För nästan exakt två år sedan offentliggjorde Digi-Key sin nya offensiv mot Europa. Nu skördar företaget frukten av den genomtänkta satsningen. Försäljningen i Europa har i medel växt med 26 procent i år, jämfört med de tre första kvartalen i fjol.

Komponentdistributören Digi-Key är en global spelare som under flera år vuxit starkt utanför sitt amerikanska fäste, men som fram tills för två år sedan helt saknat sälj- och teknikpersonal utanför USA.

Då, på senaste Electronica – jättemässan som går vartannat år i München, med start den 11 november i år – avslöjades det att företaget planerar att anställa i Europa.

– Återkopplingen från många europeiska företag var att de gärna vill ha hjälp av oss i större utsträckning, men för att vara villiga att göra mer affärer behövdes det att vi blev mer lokala, säger Ian Wallace, ansvarig för Digi-Keys försäljning i Storbritannien och Irland.

Digi-Keys säljansvariga på lokal nivå inom EMEA:
• Stefan Wihlgaard, Norden och Baltikum
• Ian Wallace, UK och Irland
• Hermann Reiter, Central- och Östeuropa
• Vincenzo Purgatorio, Sydeuropa och Nordafrika
• David Mahal, Israel och Ryssland
Idag, två år senare, har företaget över 80 anställda som jobbar med sälj- och teknikstöd i Europa. Nästan hälften av dessa arbetar på det säljkontoret som företaget drog i gång i München i mars förra året. Münchenkontorets fokus är att sälja på centraleuropeiska tillverkande företag med behov av främst låga volymer och ett mycket brett sortiment.

– Vi har många styrkor, men ingen annan distributör kan erbjuda över en miljon produkter i lager som är redo att levereras dagen efter en beställning, säger Ian Wallace.

Men samtidigt som den lokala närvaron stärkt banden med producerande företag så är det webben företagets ryggrad.  

I Nordamerika är Digi-Keys webb, enligt företaget, rankad som branschens bästa webbresurs. Samtidigt hävdar företaget att ingenjörer i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien, liksom andra europeiska regioner, börjat ange deras webb som sin "Go to"-resurs när komponenter ska väljas eller för att avgöra om de är tillgängliga.

– Vi ser en enorm ökning i vår webbtrafik och online-order från ingenjörer i Europa. En av de stora drivkrafterna, förutom vårt stora produktsortiment och snabb leverans, är vårt allt större utbud av verktyg, vitpapper, artiklar och videofilmer går att nå via webben.

Idag har företaget 81 lokala sajter på 10 olika språk som kan hantera upp till 16 olika valutor.

Här kan ingenjörer numera få tag på en mängd EDA-verktyg, från enkla och gratis schematiska verktyg till avancerade konstruktionsverktyg som Digi-Key utvecklat i samarbete med Mentor Graphics. Dessutom finns över 1 000 djuplodade referensdesigner.

Likaså erbjuder sajten ett forum där ingenjörer kan dela projekt och idéer, mer än 2 000 olika artiklar och ett videobibliotek med över 2 7000 filmer. Karaktären på videofilmerna varierar, men humor är en återkommande ingrediens.

Jag tog mig några minuter och bläddrade i videoskörden. Här är exempel på en rätt kul video som blandar fiske, Arduino och motorstyrning (länk).
Annons
Annons
Volvo har fått snurr på hjulen
article thumbnailtor Igår drog Volvo Cars igång serietillverkning av nya V90. Därmed tillverkar företaget samtliga 90-modeller i Göteborg, i Torslandafabriken. Den egenutvecklade SPA-arkitekturen ligger bakom succén, som gjort att företaget på två år nära fördubblat antalet anställda – en utveckling som  väntas fortsätta.
Häng med IoT Sverige
article thumbnailtor IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.
Boka in årets optokonferens
article thumbnailtor Den andra och tredje november är det dags för årets mönstring av svensk opto- och fotonik. Själva programmet är i stort sett spikat men arrangörerna vill fortfarande ha in posterbidrag.
Ericsson och LTH i tajtare samarbete
article thumbnailtor Telekomföretaget Ericsson och Lunds universitet har skrivit ett färskt strategiskt samarbetsavtal. Därmed fördjupar de två sina relationer inom forskning, utbildning och utveckling. Samarbetet är långsiktigt och prioriterat.
Första elvägen för lastbilar invigd
article thumbnailtor Igår var det officiell premiär för den två kilometer långa teststräckan på E16 mellan Sandviken och Kungsgården. Under två år ska två tunga hybridlastbilar trafikera elvägen för att skapa ett beslutsunderlag för eventuella framtida elvägar.
Nya lösare och förbättrat meshnät
article thumbnailons Noggrannare och användarvänligare. Så kan man mycket kort sammanfatta de hundratals nya funktionerna i den senaste versionen av det svenska simuleringsverktyget för multifysik, det vill säga Comsol Multiphysics och Server.
Så bygger Kina den första triljondatorn
article thumbnailons En kinesisk superdator kommer att prestera en triljon beräkningar per sekund år 2020. I alla fall om Kinas trettonde femårsplan går i lås.
Handmade in Sweden
article thumbnailons Den ikoniska Hasselbladaren kommer i en helt ny och mycket kompaktare modell utan uppfällbar spegel. X1D är precis som företagets andra modeller en mellanformatskamera avsedd för yrkesfotografer.
Soldriven trådlös vädersensor
article thumbnailons Inomhusljus räcker för att driva en sensor som rapporterar luftfuktighet och temperatur via Bluetooth LE. Referenskonstruktionen kommer från Cypress.
Samma storlek – 40 procent mer solel
article thumbnailons ABB har förbättrat sin växelriktare PVS980 för större solcellsanläggningar så att den klarar 40 procent mer effekt utan att den för den sakens skull blivit större. Förbättringen sänker investeringskostnaden dramatiskt, enligt företaget.
Vill stoppa konfliktmineralerna vid källan
article thumbnailons EU-kommissionen, -rådet och -parlamentet har enats om en kompromiss i frågan om hur de så kallade konfliktmineralerna ska stoppas. Huvudansvaret läggs på raffinaderier och smältverk som ska kunna visa att de fyra konfliktmineralerna tenn, tantal, volfram och guld inte kommer från gruvor som kontrolleras av framförallt gerillagrupper i östra Kongo.
Bilen heter Nevs, inte Saab
article thumbnail21/6 Kinaägda Nevs, tillverkare av före detta Saab 9-3 med huvudkontor i Trollhättan, överger Saab som varumärke. I fortsättningen är det Nevs som gäller.
Vicor utvidgar DCM-familjen
article thumbnail21/6 Sedan tidigare finns det sex VIA-kapslade DCM-medlemmar – kraftmoduler som Vicor hävdar ger högre effekttäthet per upptagen yta än någon jämförbar konkurrent. Nu släpper företaget ytterligare fyra produkter; två för den nominella spänningen 270 V och två för 28 V.
Mycronic vinnare av EU-pris
article thumbnail21/6 Täbyföretaget Mycronic, som tillverkar maskritare och ytmonteringsmaskiner, tog hem en vinst i EU-kommissionens tävling European Business Awards. Det är i kategorin import/export som det svenska företaget lägger konkurrensen bakom sig.
Ska bilen ta ratten när föraren är ledsen?
article thumbnail21/6 Trötta bilförare, arga bilförare och ledsna bilförare är inga bra bilförare – kanske borde elektroniken sänka tröskeln till att ta kontrollen över bilen då? Det är en av frågorna som ställs i EU-projektet Adas & me, som leds av den svenska myndigheten VTI (Väg- och transportforskningsinstitutet).
Öppen hårdvara på universitetet i Bologna
article thumbnail21/6 Registreringen för årets upplaga av Orconf – Europas största konferens för öppen hårdvara – har öppnat. Cpu-arkitekturen RISC-V står i fokus.
Kina petar Kina från superdatortronen
article thumbnail20/6 Nu är både världens snabbaste och världens näst snabbaste dator kinesiska. Den nya ledaren är den första byggd på kinesiska processorer och den utklassar all konkurrens med sin prestanda på 93 petaflops.
Svenska AR-pionjären går till sjöss
article thumbnail20/6 XM reality har fått vad företaget betecknar som en genombrottsorder från ett stort sjöfartsföretag. När ett fartyg långt ut till havs drabbas av tekniska svårigheter kommer besättningen att få vägledning av en expert på land via XM realitys uppkopplade skärmglasögon.
Konstruktionskit med LED-matris
article thumbnail20/6 Med 256 lysdioder kan man göra betydligt mer än med 64. Så resonerar Maxim när företaget lanserar en referensdesign med en 16 × 16 lysdiodsmatris som är kompatibel med plattformarna Arduino och Arm Mbed.
Svensk teknik ska hålla och släppa internetsatelliter
article thumbnail20/6 Ruag Space har fått en order värd en halv miljard kronor på dispensersystem till det framtida satellitnätet Oneweb.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys