torsdag 26 maj 2016vecka 21
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Digi-Key växer starkt i Europa Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Anna Wennberg (anna@etn.se)
UR ARKIVET: 2014-10-28  För nästan exakt två år sedan offentliggjorde Digi-Key sin nya offensiv mot Europa. Nu skördar företaget frukten av den genomtänkta satsningen. Försäljningen i Europa har i medel växt med 26 procent i år, jämfört med de tre första kvartalen i fjol.

Komponentdistributören Digi-Key är en global spelare som under flera år vuxit starkt utanför sitt amerikanska fäste, men som fram tills för två år sedan helt saknat sälj- och teknikpersonal utanför USA.

Då, på senaste Electronica – jättemässan som går vartannat år i München, med start den 11 november i år – avslöjades det att företaget planerar att anställa i Europa.

– Återkopplingen från många europeiska företag var att de gärna vill ha hjälp av oss i större utsträckning, men för att vara villiga att göra mer affärer behövdes det att vi blev mer lokala, säger Ian Wallace, ansvarig för Digi-Keys försäljning i Storbritannien och Irland.

Digi-Keys säljansvariga på lokal nivå inom EMEA:
• Stefan Wihlgaard, Norden och Baltikum
• Ian Wallace, UK och Irland
• Hermann Reiter, Central- och Östeuropa
• Vincenzo Purgatorio, Sydeuropa och Nordafrika
• David Mahal, Israel och Ryssland
Idag, två år senare, har företaget över 80 anställda som jobbar med sälj- och teknikstöd i Europa. Nästan hälften av dessa arbetar på det säljkontoret som företaget drog i gång i München i mars förra året. Münchenkontorets fokus är att sälja på centraleuropeiska tillverkande företag med behov av främst låga volymer och ett mycket brett sortiment.

– Vi har många styrkor, men ingen annan distributör kan erbjuda över en miljon produkter i lager som är redo att levereras dagen efter en beställning, säger Ian Wallace.

Men samtidigt som den lokala närvaron stärkt banden med producerande företag så är det webben företagets ryggrad.  

I Nordamerika är Digi-Keys webb, enligt företaget, rankad som branschens bästa webbresurs. Samtidigt hävdar företaget att ingenjörer i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien, liksom andra europeiska regioner, börjat ange deras webb som sin "Go to"-resurs när komponenter ska väljas eller för att avgöra om de är tillgängliga.

– Vi ser en enorm ökning i vår webbtrafik och online-order från ingenjörer i Europa. En av de stora drivkrafterna, förutom vårt stora produktsortiment och snabb leverans, är vårt allt större utbud av verktyg, vitpapper, artiklar och videofilmer går att nå via webben.

Idag har företaget 81 lokala sajter på 10 olika språk som kan hantera upp till 16 olika valutor.

Här kan ingenjörer numera få tag på en mängd EDA-verktyg, från enkla och gratis schematiska verktyg till avancerade konstruktionsverktyg som Digi-Key utvecklat i samarbete med Mentor Graphics. Dessutom finns över 1 000 djuplodade referensdesigner.

Likaså erbjuder sajten ett forum där ingenjörer kan dela projekt och idéer, mer än 2 000 olika artiklar och ett videobibliotek med över 2 7000 filmer. Karaktären på videofilmerna varierar, men humor är en återkommande ingrediens.

Jag tog mig några minuter och bläddrade i videoskörden. Här är exempel på en rätt kul video som blandar fiske, Arduino och motorstyrning (länk).
Annons
Vem bjuder 15 miljarder dollar för Xilinx?
article thumbnailidag Efter Intels köp av Altera förra året har det av och till spekulerats i att även FPGA-jätten Xilinx ska bli uppköpt. Den här gången är det Qualcomm och Broadcom som pekas ut som tänkbara spekulanter.
Direktsamplar snabbare än andra
article thumbnailidag Texas Instruments har lanserat en 14-bitars AD-omvandlare som samplar i 3 GSa/s. Företaget hävdar att det är industrins första i sitt slag och den bäddar för enklare systemlösningar kring direkt rf-sampling.
Göteborg får Lora-nät
article thumbnailidag Umeå blev först i Sverige med ett stadstäckande IoT-nät av typen Lora. Nu hakar Tele2 på den heta trenden med sakernas Internet och bygger ett nät i Storgöteborg som ska vara klart i höst.
Tummen upp för Chalmers och trådlöst
article thumbnailidag I höstas öppnade Vinnova en ny utlysning med syfte att skapa kompetenscentrum inom forskningsområden som är viktiga för Sveriges framtida konkurrenskraft. Inom den riktade utlysningen har nu fem centrum beviljats medel. Två med Chalmerssäte: Chase och Gigahertz Centrum.
Stilla din nyfikenhet på tryckt elektronik
article thumbnailidag Den 8 september bjuder forskningsbolaget Acreo in till öppet hus på Printed Electronics Arena i Norrköping.
Exo-ben vann Skapas gillande i Gävle
article thumbnailidag Det blev Usman Haider som vann regionfinalen i Gävle av Skapatävlingen. Hans exo-ben ska hjälpa gamla och rörelsehindrade att klara sin vardag bättre. Priset är 15 000 kronor och en plats i riksfinalen i höst.
Partnertech i Karlskoga köpt av Karlskogabolag
article thumbnailidag Förra året köpte finska Scanfil den svenska kontraktstillverkaren Partnertech. För drygt två veckor blev det klart att det finska företaget sälja samtliga aktier sitt dotterbolag Partnertech Karlskoga. Nu är det klart att Karlskogaföretaget Permec Group tar över som ägare. Närmare 30 procent av personalen har dock varslats, enligt nwt.se
En flygande värmekamera och termometer
article thumbnailigår Inspektioner av tak, kraftledningar, odlingar eller infrastrukturanläggningar är några av uppgifterna i blickfånget för Flirs nya värmekamera anpassad till drönare. Förutom att skicka ned realtidsvideo mäter Vue Pro R temperaturen för varje bildpunkt och sparar i minnet.
Microsoft ger upp mobilerna
article thumbnailigår För en vecka sedan blev det klart att Microsoft säljer tillbaka varumärket Nokia på mobiltelefoner till Finland. Nu meddelar IT-jätten att företaget lägger ned den resterande hårdvaruutvecklingen inom mobilområdet med 1850 anställda.
Hur många ska Nokia sparka?
article thumbnailigår Blir det 10 000 eller kanske 15 000 personer som får lämna den finska telekomjätten? Spekulationerna har tagit fart sedan nyhetsbyrån Reuters pratat med fackliga företrädare. Från ledningen är det locket på.
Kapsling för elcentraler till Raspberry Pi
article thumbnailigår RPI-BC är enligt Phoenix Contact den första kapslingen för normcentraler som är utvecklad för Raspberry Pi. Därmed blir det enklare att använda datorkortet i ett tidur eller för att styra strömmen till exempelvis utomhusbelysningen.
Signalgenerator för alla behov
article thumbnailigår Den fungerar som enkel signalgenerator men kan också generera sekvenser av komplexa vågformer för exempelvis LTE och radartillämpningar. AWG4000 från Tektronix säger sig klara alla behov som finns i labbet.
SMA-kontakten som kan bytas i fält
article thumbnailigår Det behövs inga pressverktyg eller lödutrustning för att byta brittiska Intelliconnects nya SMA- och 2,9 mm-kontakter. Trots det ska de ha samma egenskaper som dagens kontakter som löds fast på kablarna, lovar företaget.
Kreditkortsstor mikrovågsvärmare
article thumbnailtis För en vecka sedan släppte NXP en transistorbaserad modul för mikrovågsugnar. Nu kommer konkurrenten Ampleon med motsvarande produkt men i ett mindre format. Kortet är 80x40 mm och levererar upp till 250W vid 2,4-2,5 GHz, perfekt för att värma mat i mikron och i industriella tillämpningar, enligt Ampleon.
Stormen kring ASTG nu bara snålblåst
article thumbnailtis Förra sommaren uppdagades en mycket djup kris hos Kistaföretaget Advanced Stabilized Technologies Group, ASTG, skapad av den tidigare ledningen. Nu tycks företaget ha rensat upp det mesta, även om nya krav ställts på den tidigare styrelsen.
Hexatronic köper mer kabelverksamhet av Ericsson
article thumbnailtis För två och ett halvt år sedan köpte Hexatronic delar av Ericssons kabelverksamhet i Hudiksvall. Nu köper företaget även Ericssons fiberkabelverksamhet på Nya Zeeland för 30 miljoner kronor.
Små effektiva kraftmoduler
article thumbnailtis Amerikanska Intersil har släppt två nedkonverterande DC/DC-moduler för POL-omvandling. De påstås ha mycket hög effekttäthet och upp till 95 procents verkningsgrad.
Tungviktare enas om cachekoherent gränssnitt
article thumbnailtis Med Xilinx i spetsen har AMD, Arm, Huawei, IBM, Mellanox och Qualcomm enats om ett cachekoherent gränssnitt som ska göra det enklare att accelerera tillämpningar i datacenter med hjälp av FPGA:er. Samarbetet ska ses som ett svar på Intels köp av Altera som bland annat resulterat i en produkt med just processor och FPGA i samma kapsel för datacenter.
Experimentsats för Lorawan
article thumbnailmån En gateway för Lorawan, två sensorer och en lokal servertillämpning. Där har du innehållet i det paket som Microchip satt ihop för den som är nyfiken på den smalbandiga och strömsnåla IoT-standarden Lorawan.
Iphone 7 lyfter halvledarbranschen
article thumbnailmån Den kommande versionen av Apples smartmobil – Iphone 7 – blir en succé om man ska tro företaget som bett sina leverantörer ta höjd för 72-78 miljoner enheter. Det är klart mer än de senaste två modellerna, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg och citerar taiwanesiska media.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys