JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Flexibelt och ytsnålt från Fuji

Ytmonteringsdelen av Fuji är kanske mest känd för sina snabba volymmaskiner, även om det sedan länge funnits produkter som konkurrerat med bland annat Mycronic om flexibilitet för korta serier. På Productronicamässan tog företaget ytterligare ett steg i den riktningen med ytmonteringsmaskinen AIMEX IIIc.
– Den lilla storleken är särskilt intressant för OEM-företag som har en produktionslina i kontorsmiljö, ibland kan den till och med vara på andra våningen, säger Seppo Mäkelä på återförsäljaren Scanditron.

Jämfört med föregångaren har maskinen blivit smalare, 2346 mm istället för som tidigare 2668 mm vilket till största delen beror på att det bara finns en transportör. Längden är 2346 mm, precis som förut. Och maskinen kan hantera paneler från 48 x 48 mm upp till 506 x 400 mm.

Maskinen kommer med en arm och ett plockhuvud men bägge går att dubblera för den som vill ha mer kapacitet.

Med Dynahuvudet och lämpliga munstycken (nozzlar) går det att plocka komponenter från 0402 (0,4 x 0,2 mm) till 74 x 74 mm utan att operatören behöver ingripa. Den som har många små komponenter kanske väljer plockhuvudet H24 som har en teoretisk kapacitet på 37 000 komponenter per timme.

Maskinen kan göra olika typer av inspektioner, som att kontrollera att inga ben är böjda (planäritet) eller mäta induktans, kapacitans och motstånd på passiva komponenter.

Den senare funktionen kan användas för att eliminera mänskliga misstag i form av fel rulle i fel fack. Den komponent som testats kasseras, men man vet att rullen innehåller rätt typ av komponent.

På fram- och baksidan av maskinen finns plats för 65 feedrar med 8 mm-rullar vilket går att öka ungefär 1,5 gånger med Fujis så kallade Hexafeeders även om de har vissa begränsningar på bland annat rullens storlek.

Maskinen har tolvtumsskärmar på vardera sidan för att operatören inte ska behöva gå runt linan för kvittera larm eller göra en omprogrammering.

AIMEX IIIc går att beställa från december och Fuji räknar med att leverera 150 maskiner nästa år.
MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)