JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
fredag 26 augusti 2016 VECKA 34

Licenstvisten mellan Apple och Ericsson har upphört. Företagen tecknar en sjuårig global korslicens. De ekonomiska villkoren för fredsuppgörelsen är hemliga.

Tvisten inleddes när de två företagen inte hade lyckats enas om nya villkor när Apples gamla licensavtal med Ericsson löpte ut vid förra årsskiftet.

I det globala patentlicensavtalet ingår en korslicens för standardessentiella patent från båda företagen för GSM, UMTS och LTE och andra mobila standarder. Dessutom ”medges vissa andra patenträttigheter”, enligt ett pressmeddelande från Ericsson.

Överenskommelsen avslutar alla pågående tvister kring patentintrång mellan de två. Det betyder att US International Trade Commission avslutar en utredning, och att stämningar och rättegångar dödas i Texas, Kalifornien,  Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

Ericsson beräknar att företagets patent- och licensintäkter för helåret 2015 kommer att uppgå till mellan 13 och 14 miljarder kronor. I fjol landade de på 9,9 miljarder kronor.vilket lett till spekulationer om att Apple betalar mellan tre och fyra miljarder kronor i år.

Apple kommer att betala licensavgifter till Ericsson. I övrigt är villkoren konfidentiella.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
De knyts närmare WSI

Kistaföretaget Wireless System Integration, WSI, som är expert på antenner och radio men allt som oftast går in som totalentreprenör i IoT-projekt, har knutit till sig Magnus Melander (tv) och Tomas Bennich (th)  – två välkända personer inom den svenska startup- och IoT-världen. Herrarna tar plats i företagets ”advisory board”.

Pessimism trots högkonjunktur

Två av tre svenska underleverantörer hade ökad omsättning under årets andra kvartal. Men trots högkonjunktur finns det många frågetecken som dämpar optimismen. Det skriver Svensk Industriförening, Sinf, i sin senaste Underleverantörsbarometer.

Nu rullar de första självkörande taxibilarna

I natt svensk tid plockade världens första självkörande taxi upp en passagerare i Singapore. Försöket sker i liten skala men redan år 2018 ska MIT-startuppen Nutonomy täcka hela Singapore.

Snart vet vi hur det gick på Live Production

Under SEE-mässan i april tillverkades drygt 400 kretskort samtidigt som olika parametrar varierades. Den 8 september får vi veta vad som fungerade och hur man absolut inte ska göra.

Explosionsartad tillväxt för ljuskommunikation

Med en tillväxttakt på 90 procent per år kommer marknaden för kommunikation med synligt ljus att vara värd hela 10 miljarder dollar år 2023. Prognosen kommer från Global Market Insights.

Fri 19:00, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus