JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
måndag 29 augusti 2016 VECKA 35


General Motors lanserade igår sin nya elbil Bolt, en kompakt bil som efter subventioner kommer att kosta cirka 260 000 kronor i USA. I motsats till de flesta konkurrenterna handlar det om en kommersiell modell med plats för fem personer och en räckvidd upp till 32 mil.

Många har nog Tesla som riktmärke när det handlar om elbilar. Den amerikanska ikonen startade med en extrem sportbil men även dagens modell S är att betrakta som en lyxbil vars prislapp startar på över 600 000 kronor i USA.

Då får man visserligen klassens bästa räckvidd på över 40 mil vid snålkörning. Mer realistiskt landar den strax över 30 mil.

Tesla är på gång med en billigare modell, men GM har uppenbarligen lagt in en spurt och ska redan i år börja skeppa elbilen Bolt. Inget är dock sagt om vilka volymer GM siktar på eller när den kommer till Europa.

En av funktionerna som visades upp på CES var att man kan låsa upp bilen med smartmobiler via Bluetooth, finessen underlättar för exempelvis bilpooler.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Pessimism trots högkonjunktur

Två av tre svenska underleverantörer hade ökad omsättning under årets andra kvartal. Men trots högkonjunktur finns det många frågetecken som dämpar optimismen. Det skriver Svensk Industriförening, Sinf, i sin senaste Underleverantörsbarometer.

Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

Svensk elektronik ur alla vinklar

Den 15 september är det dags för Smartare Elektroniksystems Summit 2016. Det blir en kostnadsfri heldag kring innovation, med elektronik i fokus. Vill du vara med är det dags att boka plats nu.

Tesla beställer svensk mjukvara för krocktest

Linköpingsbolaget Image System har fått en initial beställning på analysmjukvara från elbilstillverkaren Tesla Motors. Mjukvaran ska enligt det svenska företaget användas i Teslas krocktestlabb.

Renesas vill köpa Intersil

Den japanska halvledarjätten Renesas för samtal med den amerikanska kraftspecialisten Intersil om ett möjligt förvärv. Affären skulle kunna landa på tre miljarder dollar.

Sun 23:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus