tisdag 26 juli 2016vecka 30
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Jan Tångring (jan@etn.se)
8/1

Ny ARM-leverantör höjer prestanda i hemnäten

Amazons dotterbolag Annapurna Labs lanserar en familj 32- och 64-bitars ARM-processorer och -systemlösningar för det uppkopplade hemmet. Enligt företaget är ARM nu moget för att lägga in en högre prestandaväxel i plattformar för hemmabruk.


Lättare servrar för hemmabruk är en domän där ARM redan i några år framgångsrikt utmanat den regerande pc- och serverarkitekturen x86. Det som händer just nu på den här fronten är att ARM:s prestanda skruvas upp med uppgraderingen till 64 bitar och multikärnor. I Annapurnas processorfamilj Alpine hittar vi bland annat stöd för PCIe Gen3, 10 Gbit/s Ethernet, DDR4 och 2 Mbyte cacheminne.

Den högre prestandan öppnar inte bara för kraftfullare funktionalitet utan också för möjligheten att ge en och samma burk i uppdrag att fungera exempelvis både som router, datalager och generell server och därmed ersätta tre burkar av idag.

Annapurna Labs påpekar också att den högre prestandan kan korta time-to-market. Förklaringen är att du kan få den prestanda du behöver utan att behöva ägna tid åt att optimera mjukvara, och, kanske ännu intressantare, utan att behöva addera extra acceleratorer i hårdvara. 

Klassiskt byggs ARM-processorer som systemkretsar i en uppsjö olika varianter med acceleratorkärnor. Men idag har ARM-kärnor enligt Annapurna en sådan prestanda i sig att de ofta klarar sig utan hjälpkärnor eller coprocessorer.

Annapurnas processorfamilj heter Alpine och ska bland annat klara av att hantera strömning av UHD-video. Andra tillämpningsområden ska vara säker datalagring, Internet of Things, app-virtualisering och molntjänster.  

Processorerna används redan i gatewayer, wifi-routrar och nätverksdiskar. Existerande kunder är Netgear, QNAP Systems och Synology. Netgear och Qnap Systems vittnar i Annapurnas pressmeddelande att man planerar för Alpine även i kommande produkter.

Processorerna stöder Linux och FreeBSD och ett brett utbud av bibliotek för dessa, bland annat för Data Plane Development, OpenWRT, hypervisors och container-ramverk.

Utöver processorer erbjuder Annapurna utvecklingssatser för hårdvara, inklusive kopplingsdiagram, layout, termiska riktlinjer och BOM-listor. Dessutom säger man sig ha höga ambitioner när det gäller robusthet genom att erbjuda bland annat termiska sensorer och felkorrigering på både interna och externa bussar och minne.   

Ägare till israeliska Annapurna Labs är den amerikanska näthbutiken och molntjänstföretaget Amazon, som för ett år sedan tros ha betalat kring två miljarder kronor för företaget.

Amazon säljer redan nätverksprodukter för hemmet under eget varumärke. Framtida produkter inom den kategorin skulle kunna använda Alpineprocessorer. Det spekuleras också i att Amazons intresse för Alpine ligger i att processorn kan användas för att bygga en sorts molnservrar för hemmen.

Ytterligare en teori från nyhetsbyrån Bloomberg är att Alpineprocessorer kommer att inkorporeras i det produktsortiment som Amazon erbjuder online. Amazon startade i somras en B2B-verksamhet som bland annat säljer halvledarkomponenter.

Hjärnan i Annapurna heter Avigdor Willenz. Hans tidigare företag Galileo köptes upp av ARM-tillverkaren Marvell år 2001 för hela 23 miljarder kronor.
Trevlig sommar önskar Elektroniktidningen!
article thumbnail29/6 Nu tar vi sommar. Vi återkommer med dagliga nyhetsbrev den 3:e augusti.Ha en riktigt skön sommar!
Första talaren till höstens Embeddedkonferens spikad
article thumbnail29/6 Är digitaliseringen den fjärde industriella revolutionen? Det är temat för Tomas Lagerbergs inledningsanförande på Embedded Conference Scandinavia i Kista i november. Tomas Lagerberg är chef för ABB:s automationsforskning i Sverige.
Sats för magnetisk kompetens
article thumbnail29/6 Amerikanska Coilcraft har utvecklat en labbsats med fokus på högfrekventa magnetiska komponenter. Med den nya satsen vill företaget erbjuda praktisk vägledning i klassrum och undervisningslabb.
Axplock från Almedalen
article thumbnail29/6 Hållbar produktion, självkörande bilar, robotarna som tar över politik och en hisnande resa genom rymden i sällskap med bland annat astronauten Christer Fuglesang. Det är bara några lockelser från Almedalsveckan 2016 på Gotland, med start söndagen den 3 juli.
Anna Wennberg: Arrow vill välja egen väg
article thumbnail29/6 För 27 år sedan publicerade föregångaren till Elektroniktidningens den allra första Komponenttoppen. Sedan dess har vi år efter år rangordnat de 30 företag som säljer mest elektronikkomponenter i Sverige. En övning vi förstått varit uppskattad läsning.
Han skapar tillväxt med företag som pusselbitar
article thumbnail29/6 När föregångaren till Addtech köpte privat-ägda Aratron för 34 år sedan kom Anders Claeson med på köpet. Då arbetade han som säljande ingenjör. 
Idag är han chef över affärsområdet Addtech Components, ett paraply över mer än 40 självständiga dotterbolag. Strategin är att bygga ett heltäckande pussel inom vissa segment av ganska små företag som har spetskompetens inom sitt gebit, 
är i ”världsklass” inom sin region och kan utvecklas vidare.
Codico ger Broadband muskler
article thumbnail29/6 Demand creation eller behovsskapande försäljning. Där har du kärnan i Broadband och samtidigt länken till österrikiska Codico som förvärvade den svenska komponentdistributören i november förra året.
Svensk gassensor får draghjälp
article thumbnail28/6 Göteborgsföretaget Insplorion får 2,8 miljoner kronor av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, för vidareutveckling av gassensorer för mätning av luftkvalitet. Utvecklingen ska ske i nära samarbete med Chalmers.
Ericsson opererar på distans
article thumbnail28/6 Med 5G krymper fördröjningarna i mobilnäten till under en millisekund, tillräckligt kort för att få haptisk återkoppling med realtidskänsla. Tillsammans med Kings College i London har telekomjätten tagit fram en demo där en läkare kan diagnosticera och operera på distans med hjälp av mobilnätet.
Nej till lagförslag om självkörande bilar
article thumbnail28/6 2017 finns 100 självkörande personbilar i Göteborg via Volvo Car Groups initiativ Drive Me. Men för att Volvo ska kunna testa sina självkörande bilar i verkliga situationer krävs lagändringar. Igår sa Datainspektionen nej till ett aktuellt lagförslag.
Fler företagskunder målet för Conrad
article thumbnail28/6 Den tyska distributören Conrad är nog mest känt som ett ”jätteclas­ohlsson” trots att många av de 700 000 produkterna i katalogen är komponenter, inbyggnadskort, styrsystem, kablage, 3D-skrivare och produktionsutrustning, saker som i första hand riktar sig till företagskunder. För att få fart på försäljningen till just företag anställdes nyligen en dedikerad säljare på det nordiska kontoret i Malmö.
5 minuter Ljupce Talevski: Europamästare i reparation av kretskort
article thumbnail28/6 Ljupce Talevski är flitigt förekommande på svenska och utländska tävlingar i hand­lödning. Han älskar elektronik och kan inte tänka sig att arbeta med något annat.
Huawei adderar 5G-ansvar i Göteborg
article thumbnail27/6 Den kinesiska telekomjätten Huawei utökar uppdraget för verksamheten i Göteborg. Det är regionens kompetens inom mikrovågs- och antennteknik som fällt avgörandet.
Konstruktionssats för kraft
article thumbnail27/6 Med konstruktionssatsen Power Management Lab Kit vänder sig Texas Instruments både till studenter och industri. Alla elektroniksystem behöver kraft, menar företaget när det släpper den nya serien labbsatser som ger praktisk vägledning inom power management med fokus på systemnivå.
Första modulen för NB-IoT
article thumbnail27/6 För två veckor sedan frystes specifikationen för NB-IoT, en del i den nya LTE-standarden som öppnar för smalbandiga och energisnåla IoT-tillämpningar. Schweiziska u-blox är först med att lansera en modul för NB-IoT även om kunderna får vänta till slutet av året på de första exemplaren.
Utbildning – passé eller nödvändig?
article thumbnail27/6 I dagens samhälle spelar utbildning en allt viktigare roll. I en global värld med växande antal välutbildade och med en större tillgänglighet på information hårdnar konkurrensen i alla avseenden. I länder som Kina betraktas utbildning som något vitalt. Inte bara för vem man är, men även för en själv och ens familjs framtid. En biljett till en bättre sådan.
Arrow stöder IoT-entreprenörer på Indiegogo
article thumbnail27/6 Om du presenterar en intressant IoT-idé på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo, kan du få gratis lift med distributören Arrow från start till mål – ända från utvärdering av produkt till marknadsföring.
Så vill distributörerna bli din IoT-allierade
article thumbnail27/6 Elektroniktidningen har kollat upp vilken typ av stöd distributörer  erbjuder för att locka till sig klienter inom området Internet of Things.
Volvo har fått snurr på hjulen
article thumbnail23/6 Igår drog Volvo Cars igång serietillverkning av nya V90. Därmed tillverkar företaget samtliga 90-modeller i Göteborg, i Torslandafabriken. Den egenutvecklade SPA-arkitekturen ligger bakom succén, som gjort att företaget på två år nära fördubblat antalet anställda – en utveckling som  väntas fortsätta.
Häng med IoT Sverige
article thumbnail23/6 IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys