JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Ny ARM-leverantör höjer prestanda i hemnäten

Amazons dotterbolag Annapurna Labs lanserar en familj 32- och 64-bitars ARM-processorer och -systemlösningar för det uppkopplade hemmet. Enligt företaget är ARM nu moget för att lägga in en högre prestandaväxel i plattformar för hemmabruk.

Lättare servrar för hemmabruk är en domän där ARM redan i några år framgångsrikt utmanat den regerande pc- och serverarkitekturen x86. Det som händer just nu på den här fronten är att ARM:s prestanda skruvas upp med uppgraderingen till 64 bitar och multikärnor. I Annapurnas processorfamilj Alpine hittar vi bland annat stöd för PCIe Gen3, 10 Gbit/s Ethernet, DDR4 och 2 Mbyte cacheminne.

Den högre prestandan öppnar inte bara för kraftfullare funktionalitet utan också för möjligheten att ge en och samma burk i uppdrag att fungera exempelvis både som router, datalager och generell server och därmed ersätta tre burkar av idag.

Annapurna Labs påpekar också att den högre prestandan kan korta time-to-market. Förklaringen är att du kan få den prestanda du behöver utan att behöva ägna tid åt att optimera mjukvara, och, kanske ännu intressantare, utan att behöva addera extra acceleratorer i hårdvara. 

Klassiskt byggs ARM-processorer som systemkretsar i en uppsjö olika varianter med acceleratorkärnor. Men idag har ARM-kärnor enligt Annapurna en sådan prestanda i sig att de ofta klarar sig utan hjälpkärnor eller coprocessorer.

Annapurnas processorfamilj heter Alpine och ska bland annat klara av att hantera strömning av UHD-video. Andra tillämpningsområden ska vara säker datalagring, Internet of Things, app-virtualisering och molntjänster.  

Processorerna används redan i gatewayer, wifi-routrar och nätverksdiskar. Existerande kunder är Netgear, QNAP Systems och Synology. Netgear och Qnap Systems vittnar i Annapurnas pressmeddelande att man planerar för Alpine även i kommande produkter.

Processorerna stöder Linux och FreeBSD och ett brett utbud av bibliotek för dessa, bland annat för Data Plane Development, OpenWRT, hypervisors och container-ramverk.

Utöver processorer erbjuder Annapurna utvecklingssatser för hårdvara, inklusive kopplingsdiagram, layout, termiska riktlinjer och BOM-listor. Dessutom säger man sig ha höga ambitioner när det gäller robusthet genom att erbjuda bland annat termiska sensorer och felkorrigering på både interna och externa bussar och minne.   

Ägare till israeliska Annapurna Labs är den amerikanska näthbutiken och molntjänstföretaget Amazon, som för ett år sedan tros ha betalat kring två miljarder kronor för företaget.

Amazon säljer redan nätverksprodukter för hemmet under eget varumärke. Framtida produkter inom den kategorin skulle kunna använda Alpineprocessorer. Det spekuleras också i att Amazons intresse för Alpine ligger i att processorn kan användas för att bygga en sorts molnservrar för hemmen.

Ytterligare en teori från nyhetsbyrån Bloomberg är att Alpineprocessorer kommer att inkorporeras i det produktsortiment som Amazon erbjuder online. Amazon startade i somras en B2B-verksamhet som bland annat säljer halvledarkomponenter.

Hjärnan i Annapurna heter Avigdor Willenz. Hans tidigare företag Galileo köptes upp av ARM-tillverkaren Marvell år 2001 för hela 23 miljarder kronor.

Pickering

MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)