JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
söndag 28 augusti 2016 VECKA 34

Med elbilsbussen Budd-e vill Volkswagen blicka framåt. Det handlar om ett kul koncept – en modern version av den klassiska Folkabussen som kan komma att lanseras tidigast 2018 – som visas upp på CES i Las Vegas.

Volkswagens elbilskoncept Budd-e bygger på den nya MEB-plattformen avsedd för just elbilar. Det betyder bland annat att batterierna, som är på 101 kWh och uppges ge en räckvidd på 533 kilometer, är placerade längst ned i bilen. Därmed blir tyngdpunkt lägre och köregenskaperna bättre.

Budd-e kan snabbladdas via en 150 kW-laddare till 80 procent på en halvtimme, hävdar Volkswagen. Den drivs av två elmotorer, en fram och en bak, med en total effekt på 317 hästkrafter. Det gör den förhållandevis snabb: 0–100 km/h på 6,9 sekunder. Toppfarten anges till 180 km/h.

Många roliga detaljer ingår i det nya konceptet. Med ir-teknik känner bilen av om behörig person närmar sig och öppnar i så fall dörrarna. I fronten är VW-märket belyst med LED:ar och på taket sitter solceller som ska ladda batterierna.

I bilen styrs dessutom en mängd funktioner genom handgester eller röststyrning, där röststyrningen aktiveras genom att säga "Hello Budd-e". Om du exempelvis sitter bak i bilen och säger ”sänka temperaturen” så dras temperaturen enbart ner där bak, inte i framsätet, hävdar Volkswagen.

Fram finns en skärm mitt framför föraren, indelad i tre fält som föraren styr. Passageraren i framsätet kan dock vrida sin stol så att den riktas bakåt, och i baksätet finns en större skärm för underhållning.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
ABB talar smarta elnät


När förnybar energi adderas till elnätet förändras förutsättningarna markant. Energitillförseln kommer från flera håll och varierar med dygn och årstid. Flödet är inte längre enkelriktat, utan flerriktat. För att hantera detta krävs digitala system för övervakning, kommunikation och styrning längs hela värdekedjan, menar ABB under öppningsceremonin vid Cigré-konferensen som pågår i Paris.

Elektronikkonsult och Realtime Embedded i samarbete

Elektronikkonsult och Realtime Embedded i samarbete

De träffades på Elektroniktidningens rundabordssamtal för ett drygt år sedan. Nu har de två konsultbolagen Elektronikkonsult och Realtime Embedded börjat samarbeta.
Mobileye förlorade Tesla men vinner Delphi

Fordonsunderleverantören Delphi ska ta fram sin mest komplexa komponent någonsin – ett system som gör en bil självkörande. Till hjälp har företaget israeliska Mobileye, som nyligen förlorade Tesla som kund.

Bas i Arboga och världen som spelplan

Optoga, som gör lysdiodsmoduler för tillverkare av armaturer, har inte en tanke på att släppa fotfästet i Arboga, där företaget utvecklar framtidens produkter. I morgon inviger företaget sina nyrenoverade lokaler i den lilla orten mellan Örebro och Västerås. På onsdag i nästa vecka anländer 28 distributörer – fem från Kina – för utbildning.

Sun 10:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus