JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
söndag 25 september 2016 VECKA 38

Med elbilsbussen Budd-e vill Volkswagen blicka framåt. Det handlar om ett kul koncept – en modern version av den klassiska Folkabussen som kan komma att lanseras tidigast 2018 – som visas upp på CES i Las Vegas.

Volkswagens elbilskoncept Budd-e bygger på den nya MEB-plattformen avsedd för just elbilar. Det betyder bland annat att batterierna, som är på 101 kWh och uppges ge en räckvidd på 533 kilometer, är placerade längst ned i bilen. Därmed blir tyngdpunkt lägre och köregenskaperna bättre.

Budd-e kan snabbladdas via en 150 kW-laddare till 80 procent på en halvtimme, hävdar Volkswagen. Den drivs av två elmotorer, en fram och en bak, med en total effekt på 317 hästkrafter. Det gör den förhållandevis snabb: 0–100 km/h på 6,9 sekunder. Toppfarten anges till 180 km/h.

Många roliga detaljer ingår i det nya konceptet. Med ir-teknik känner bilen av om behörig person närmar sig och öppnar i så fall dörrarna. I fronten är VW-märket belyst med LED:ar och på taket sitter solceller som ska ladda batterierna.

I bilen styrs dessutom en mängd funktioner genom handgester eller röststyrning, där röststyrningen aktiveras genom att säga "Hello Budd-e". Om du exempelvis sitter bak i bilen och säger ”sänka temperaturen” så dras temperaturen enbart ner där bak, inte i framsätet, hävdar Volkswagen.

Fram finns en skärm mitt framför föraren, indelad i tre fält som föraren styr. Passageraren i framsätet kan dock vrida sin stol så att den riktas bakåt, och i baksätet finns en större skärm för underhållning.

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Umeå leder EU-projekt om sociala robotar

Ett fyraårigt  forsknings- och utbildningsprogram om sociala robotar i äldrevården leds från Umeå universitet.  EU-projektet omfattar 15 doktorander och har en total finansiering på 3,9 miljoner euro.  

Ericssons IoT-patentpool får medlemmar

Qualcomm, ZTE, KPN och Interdigital ansluter sig till den IoT-patentpool Ericsson grundade i februari. Poolen har fått ett namn, Avanci, och började skramla med insamlingsbössan redan i april.

Fläktfri Mini-ITX på Cortex A9 

Advantech släpper vad företaget hävdar är det första Mini-ITX-kortet med en riscprocessor, i detta fall NXP:s fyrkärna i.MX6D/Q på 1 GHz. Kortet stöder tre 1080p-skärmar och kan användas i uttagsautomater, för skyltning, informationskiosker och i industriella eller IOT-relaterade tillämpningar.

Ett steg närmare straffskatt på elektronik

Det hårt kritiserade förslaget om straffskatt på elektronik finns med i regeringens förslag till budget för 2017. Skatten blir 120 kronor per kilo med ett tak på 320 kronor per vara.

Lär dig mörklägga Ukraina

Den 25–27 oktober på Nalen i Stockholm kan du lära dig allt som är känt om cyberattacken på Ukraina i december 2015. 

Sun 19:00, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus