fredag 29 juli 2016vecka 30
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Jan Tångring (jan@etn.se)
11/1

Jättar stöder nya gratis-cpu:n

Google, HP och Oracle finns bland de första medlemmarna av den stiftelse som just nu bildas kring den öppna cpu-arkitekturen RISC-V. Entusiasmen kring RISC-V är fortsatt stark.


Den tredje workshoppen för RISC-V har just avslutats. En av de stora nyheterna var intresset från tunga aktörer som går med i stiftelsen från dess grundande. Utöver de som redan nämnts ovan får stiftelsen följande grundare: Microsemi, Lattice, Bluespec, Draper, Sifive, Antmicro, Codasip, Gray Research, Lowrisc, ROA logic, Rumble Development, Syntacore och Technolution.

CPU-arkitekturen RISC-V har mognat i forskarnas tidskrifter sedan 2010, men i slutet av 2014 blev verksamheten mer utåtriktad samtidigt som intresset utifrån tog fart, bland annat eftersom du bland namnen bakom RISC-V hittar de kanske mest välmeriterade som finns forskarna inom området cpu-arkitektur, bland dem David Patterson, en av risc-teknikens grundare.

Forskarna har kunnat börja på ett blankt papper med 50 års erfarenhet av processorutveckling i ryggen och kan undvika de misstag som riscarkitekturer som ARM och MIPS gjort. Man hoppas också att det faktum att RISC-V är gratis och släpps under öppenkodslicens ska ge den samma momentum inom inbyggnadsvärlden som operativsystemet Linux har.

Idag finns ett dussintal olika RISC-V-implementationer under utveckling. En av dem är EU-finansierade öppenkodsprojektet Axiom som tar fram en 4K-filmkamera. En tidigare version av kameran var gräsrotfinansierad. Polsksvenska Antmicro konstruerar mjukvara och FPGA-kod för kameran.

Fem av RISC-V-forskarna har grundat konsultfirman Sifive (SiFive) i San Francisco för att hjälpa dig använda RISC-V. De antyder att det redan idag finns kommersiella produkter byggda på RISC-V, men ingen tillverkare har ännu gått ut med sådana uppgifter.

Vad gäller kända kiselimplementationer är Lowrisc det projekt som kommit längst. Här utvecklar man en 64-bitarsversion som ska masstillverkas i 40 och 28 nm. Det första kislet ska dyka upp i år.

Vad gäller mjukvarustöd fortsätter även detta att mogna. Stiftelsen vill gärna se ännu fler bidragsgivare.

– Även om RISC-V i dagsläget inte har lika bra infrastruktur som OpenRISC vad gäller debug-möjligheter och stöd i operativsystem, så rör de sig otroligt snabbt framåt, kommenterar Olof Kindgren, ett känt namn inom svensk öppen hårdvara.

RISC-V-stiftelsen som nu bildas kommer att släppa kostnadsfria licenser för RISC-V och verifieringsprogram för den som vill använda en RISC-V-logotyp. Detaljerna för licenserna håller stiftelsen fortfarande på att slipa på. Man säger sig vilja plocka det bästa från GPL- och BSD-licenserna.

Den fjärde RISC-V-workshoppen hålls i sommar, den 12–13 juli i USA.

Den lilla processortillverkaren Adaptevas grundare Andreas Olofsson närvarade på den tredje workshoppen och blev entusiastisk. Han avslöjar att han bestämt sig för att använda den i sitt nästa chip.

Andreas Olofsson påpekar att det pågår 40 olika universitetsprojekt kring RISC-V idag. Det betyder att vi snart kommer att börja se stora årskullar av ingenjörer utexamineras med djupa kunskaper och erfarenheter av RISC-V.

Han ser också ett starkt stöd från gräsrötter.

– Efter mina erfarenheter med Parallella kan jag berätta att en del av dessa bidragsgivare är bland de mest begåvade ingenjörerna på planeten.

Han har inga problem att förstå intresset från de stora aktörerna för en öppenkodskärna.

– Mjukvaru- och hårdvaruindstrin hatar hårdvarumonopol och inlåsning. Det gäller även IP-rättigheter.
Annons
Annons
Trevlig sommar önskar Elektroniktidningen!
article thumbnail29/6 Nu tar vi sommar. Vi återkommer med dagliga nyhetsbrev den 3:e augusti.Ha en riktigt skön sommar!
Första talaren till höstens Embeddedkonferens spikad
article thumbnail29/6 Är digitaliseringen den fjärde industriella revolutionen? Det är temat för Tomas Lagerbergs inledningsanförande på Embedded Conference Scandinavia i Kista i november. Tomas Lagerberg är chef för ABB:s automationsforskning i Sverige.
Sats för magnetisk kompetens
article thumbnail29/6 Amerikanska Coilcraft har utvecklat en labbsats med fokus på högfrekventa magnetiska komponenter. Med den nya satsen vill företaget erbjuda praktisk vägledning i klassrum och undervisningslabb.
Axplock från Almedalen
article thumbnail29/6 Hållbar produktion, självkörande bilar, robotarna som tar över politik och en hisnande resa genom rymden i sällskap med bland annat astronauten Christer Fuglesang. Det är bara några lockelser från Almedalsveckan 2016 på Gotland, med start söndagen den 3 juli.
Anna Wennberg: Arrow vill välja egen väg
article thumbnail29/6 För 27 år sedan publicerade föregångaren till Elektroniktidningens den allra första Komponenttoppen. Sedan dess har vi år efter år rangordnat de 30 företag som säljer mest elektronikkomponenter i Sverige. En övning vi förstått varit uppskattad läsning.
Han skapar tillväxt med företag som pusselbitar
article thumbnail29/6 När föregångaren till Addtech köpte privat-ägda Aratron för 34 år sedan kom Anders Claeson med på köpet. Då arbetade han som säljande ingenjör. 
Idag är han chef över affärsområdet Addtech Components, ett paraply över mer än 40 självständiga dotterbolag. Strategin är att bygga ett heltäckande pussel inom vissa segment av ganska små företag som har spetskompetens inom sitt gebit, 
är i ”världsklass” inom sin region och kan utvecklas vidare.
Codico ger Broadband muskler
article thumbnail29/6 Demand creation eller behovsskapande försäljning. Där har du kärnan i Broadband och samtidigt länken till österrikiska Codico som förvärvade den svenska komponentdistributören i november förra året.
Svensk gassensor får draghjälp
article thumbnail28/6 Göteborgsföretaget Insplorion får 2,8 miljoner kronor av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, för vidareutveckling av gassensorer för mätning av luftkvalitet. Utvecklingen ska ske i nära samarbete med Chalmers.
Ericsson opererar på distans
article thumbnail28/6 Med 5G krymper fördröjningarna i mobilnäten till under en millisekund, tillräckligt kort för att få haptisk återkoppling med realtidskänsla. Tillsammans med Kings College i London har telekomjätten tagit fram en demo där en läkare kan diagnosticera och operera på distans med hjälp av mobilnätet.
Nej till lagförslag om självkörande bilar
article thumbnail28/6 2017 finns 100 självkörande personbilar i Göteborg via Volvo Car Groups initiativ Drive Me. Men för att Volvo ska kunna testa sina självkörande bilar i verkliga situationer krävs lagändringar. Igår sa Datainspektionen nej till ett aktuellt lagförslag.
Fler företagskunder målet för Conrad
article thumbnail28/6 Den tyska distributören Conrad är nog mest känt som ett ”jätteclas­ohlsson” trots att många av de 700 000 produkterna i katalogen är komponenter, inbyggnadskort, styrsystem, kablage, 3D-skrivare och produktionsutrustning, saker som i första hand riktar sig till företagskunder. För att få fart på försäljningen till just företag anställdes nyligen en dedikerad säljare på det nordiska kontoret i Malmö.
5 minuter Ljupce Talevski: Europamästare i reparation av kretskort
article thumbnail28/6 Ljupce Talevski är flitigt förekommande på svenska och utländska tävlingar i hand­lödning. Han älskar elektronik och kan inte tänka sig att arbeta med något annat.
Huawei adderar 5G-ansvar i Göteborg
article thumbnail27/6 Den kinesiska telekomjätten Huawei utökar uppdraget för verksamheten i Göteborg. Det är regionens kompetens inom mikrovågs- och antennteknik som fällt avgörandet.
Konstruktionssats för kraft
article thumbnail27/6 Med konstruktionssatsen Power Management Lab Kit vänder sig Texas Instruments både till studenter och industri. Alla elektroniksystem behöver kraft, menar företaget när det släpper den nya serien labbsatser som ger praktisk vägledning inom power management med fokus på systemnivå.
Första modulen för NB-IoT
article thumbnail27/6 För två veckor sedan frystes specifikationen för NB-IoT, en del i den nya LTE-standarden som öppnar för smalbandiga och energisnåla IoT-tillämpningar. Schweiziska u-blox är först med att lansera en modul för NB-IoT även om kunderna får vänta till slutet av året på de första exemplaren.
Utbildning – passé eller nödvändig?
article thumbnail27/6 I dagens samhälle spelar utbildning en allt viktigare roll. I en global värld med växande antal välutbildade och med en större tillgänglighet på information hårdnar konkurrensen i alla avseenden. I länder som Kina betraktas utbildning som något vitalt. Inte bara för vem man är, men även för en själv och ens familjs framtid. En biljett till en bättre sådan.
Arrow stöder IoT-entreprenörer på Indiegogo
article thumbnail27/6 Om du presenterar en intressant IoT-idé på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo, kan du få gratis lift med distributören Arrow från start till mål – ända från utvärdering av produkt till marknadsföring.
Så vill distributörerna bli din IoT-allierade
article thumbnail27/6 Elektroniktidningen har kollat upp vilken typ av stöd distributörer  erbjuder för att locka till sig klienter inom området Internet of Things.
Volvo har fått snurr på hjulen
article thumbnail23/6 Igår drog Volvo Cars igång serietillverkning av nya V90. Därmed tillverkar företaget samtliga 90-modeller i Göteborg, i Torslandafabriken. Den egenutvecklade SPA-arkitekturen ligger bakom succén, som gjort att företaget på två år nära fördubblat antalet anställda – en utveckling som  väntas fortsätta.
Häng med IoT Sverige
article thumbnail23/6 IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys